Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Καθυστέρησε η αξιοποίηση του διαδικτύου, αλλά και το μέτωπο αντιμετώπισής του ως ιδεολογικού μέσου του ταξικού αντίπαλου και μέσου φραξιονισμού». Με αυτή τη φράση από τις Θέσεις της Κ.Ε. για το 19ο Συνέδριο, το ΚΚΕ κάνει την αυτοκριτική του για τη χρήση του διαδικτύου, ενώ θέτει και τους στόχους για τη δική του, ισχυρότερη παρουσία στον ηλεκτρονικό κόσμο. Και αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για τη δράση μελών του που δραστηριοποιούνται σε blogs και μέσα κοινωνική δικτύωσης.

 

Στο παρελθόν η ηγεσία του ΚΚΕ είχε πολλάκις καταγγείλει ότι λειτουργούν με το όνομά του ψευδεπίγραφοι λογαριασμοί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (facebook, twitter), ενώ έχει κάνει ανεπισήμως συστάσεις στα μέλη και τα στελέχη του να περιορίζουν την χρήση των μέσων αυτών. Ωστόσο το πρόβλημα για τον Περισσό παρέμενε. Το κόμμα είχε ελλιπή παρουσία στο διαδίκτυο, ενώ την ίδια ώρα ομάδες μελών και φίλων του ΚΚΕ έδιναν ιδεολογικές και πολιτικές «μάχες» από τα πληκτρολόγια.

 

Aναγκαστικός εκσυγχρονισμός 

 

Η δεινή οικονομική κατάσταση του ΚΚΕ ανάγκασε προ μηνών τον Περισσό να κλείσει οριστικά τον τηλεοπτικό σταθμό του 902 και να προχωρήσει σε ανακατατάξεις στα Μέσα Ενημέρωσής του. Τη θέση του σταθμού έλαβε το διαδικτυακό portal, 902.gr, το οποίο στηρίζεται «σε εθελοντική δουλειά μελών και στελεχών του ΚΚΕ».

 

Σήμερα το 902.gr βρίσκεται σε καθημερινή λειτουργία, δημοσιεύοντας ειδήσεις, ενώ αναπαράγει τις ανακοινώσεις και τις δράσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, μεταδίδονται βίντεο από ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα και δημοσιεύονται τραγούδια με «αγωνιστικό» προφίλ.

 

Το 902.gr, που αποτέλεσε «ανάσα» για αρκετά μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ουσιαστικά επιχειρεί να καλύψει το κενό ανάμεσα στη δουλειά του κόμματος και την απήχησή του στη νεολαία. Δεν μένει όμως αμέτοχο σε ό,τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, καθώς συχνά δημοσιεύονται επιθετικά κείμενα εναντίον άλλων μέσων.

 

Τα φίλα προσκείμενα

 

Παράλληλα με την «επίσημη έκφραση» του ΚΚΕ στο Διαδίκτυο, στη λεγόμενη «μπλογκόσφαιρα» λειτουργούν ιστολόγια, τα οποία ανήκουν σε μέλη του κόμματος και στα οποία μπορεί ο καθένας να διαβάσει κείμενα πλήρως συντεταγμένα με την πολιτική του Περισσού. Ολα τους παραπέμπουν στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ, ενώ συνήθως το ένα αναπαράγει τα άρθρα του άλλου, με την «γραμμή» να παράγεται από ιστολόγια που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 

*Ο συντάκτης του Lenin Reloaded (leninreloaded.blogspot.gr) σχολιάζει την καθημερινή ειδησεογραφία και προχωρά σε ιδεολογικές αναζητήσεις στο πλαίσιο του μαρξισμού-λενινισμού. Μάλιστα συχνά επιλέγει, είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο συντάκτης αναδημοσίευσε πρόσφατα αποσπάσματα από το κείμενο του φιλοσόφου Νίκου Πουλαντζά, «Προς ένα δημοκρατικό σοσιαλισμό», «διανθισμένο» με φωτογραφίες αστυνομικής καταστολής και ενσταντανέ του Αλέξη Τσίπρα να χαιρετά αξιωματικούς της Αστυνομίας, ενώ άσκησε και κριτική στον Αντόνιο Γκράμσι για τα «Τετράδια Της Φυλακής».

 

*Το «Red Fly Planet» (redflyplanet.blogspot.com) που αυτοπροσδιορίζεται ως «κομμουνιστικό ιστολόγιο ενημέρωσης», συλλέγει και αναδημοσιεύει κείμενα από το Ριζοσπάστη, ενώ απαντά πιο «λαϊκά» σε επιθέσεις προς το ΚΚΕ.

 

Η ανάρτηση, που έχει αναγνωστεί περισσότερες φορές, έχει τίτλο «ΙΩΣΗΦ ΒΙΣΑΡΙΟΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΛΙΝ – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος ηγέτης της παγκόσμιας εργατικής τάξης και της Σοβιετικής Ένωσης», ενώ στην «ταυτότητά» του διασαφηνίζει ότι οι συντάκτες του «συμφωνούν με τις θέσεις και την πολιτική ανάλυση του ΚΚΕ» και ότι «δεν συνιστά καθ' οποιαδήποτε μορφή ή τρόπο, πολιτική ή άλλου είδους και σκοπιμότητας οργάνωση με καθορισμένη συγκρότηση και κανόνες».

 

Το συγκεκριμένο blog πάντως αναδημοσίευσε και αυτό το κείμενο – απάντηση «Οταν ο Εργατικός Αγώνας κάνει κριτική στο ΚΚΕ, αχνοφαίνεται ο οπορτουνισμός».

 

*Ο «Κόκκινος Φάκελος» (kokkinosfakelos.blogspot.gr) περιέχει άρθρα και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, σαφώς επικεντρωμένα μέχρι την εποχή της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου. Ο αναγνώστης, αν και μπορεί να περιηγηθεί σε σπάνια άρθρα με ξεχωριστή ιστορική σημασία, δεν θα βρει κείμενα που αφορούν την εποχή μετά το 1968 και τη διάσπαση του ΚΚΕ. Συχνά πυκνά πάντως αναδημοσιεύονται κείμενα από τον Ριζοσπάστη, ενώ συχνές είναι και οι αναφορές στον Αρη Βελουχιώτη, το ΕΑΜ και τον Νίκο Μπελογιάννη.

 

Οι «απέναντι»

 

Η ομολογουμένως φοβική στάση του Περισσού απέναντι στο διαδίκτυο μπορεί να θεωρείται από τα μέλη του δικαιολογημένη, ωστόσο η δημόσια κριτική προς την ηγεσία του ΚΚΕ, όταν μάλιστα αυτή προέρχεται από «μέλη» του, προκαλεί τουλάχιστον ενδιαφέρον εντός και εκτός ΚΚΕ.

 

Η «επίσημη πρώτη» της αμφισβήτησης της γραμμής του κόμματος ήρθε τον Δεκέμβρη του 2010 από τον Αλέκο Χαλβατζή (γιο του βουλευτή του κόμματος Σπύρου) μέσα από το προσωπικό blog του, ενώ τον περασμένο Μάιο, αναρτήθηκε σε δεκάδες ιστολόγια η «Δήλωση μελών και στελεχών του ΚΚΕ», που μιλούσε για «πορεία απομόνωσης του ΚΚΕ από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, από τον ελληνικό λαό».

 

Η Συντακτική Επιτροπή του Ριζοσπάστη πάντως είχε απαντήσει με δισέλιδο άρθρο τιτλοφορούμενο «Για μερικούς «άσπονδους» φίλους του ΚΚΕ που βρίσκονται στην απέναντι όχθη».

 

* Το blog που «ευθύνεται» για τις «δηλώσεις μελών» είναι η «Νέα Σπορά» (neaspora.blogspot.gr), ενώ τα κείμενα συγγράφουν «μειοψηφούντα» μέλη του ΚΚΕ, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «φλωρακικοί». Δικαίως λοιπόν στην πρώτη σελίδα του δεσπόζει ο Χαρίλαος Φλωράκης.

 

Το ιστολόγιο δημοσιεύει ανά αραιά διαστήματα κείμενα κριτικής στην ηγεσία του ΚΚΕ, ενώ στην τελευταία του δημοσίευση αναφέρει ότι στο 19ο Συνέδριό του το ΚΚΕ «πρέπει να αναλάβει την ιστορική πρωτοβουλία να καταθέσει άμεση και συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση διεξόδου από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία».

 

Προτείνει μάλιστα τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Λαϊκής Κυβέρνησης, που «στηριγμένη στη λαϊκή δύναμη και συγκατάθεση, θα έχει ως αποκλειστικό στόχο της την υλοποίηση αυτής της προγραμματικής πρότασης διεξόδου, έτσι όπως θα εμπλουτιστεί και με τις προτάσεις όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν στο Μέτωπο». Προκρίνει μάλιστα ως «οδηγό» τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και του τότε προγράμματος του κόμματος.

 

* Ακόμα πιο δηκτικός εμφανίζεται ο «Εργατικός Αγώνας» (ergatikosagwnas.gr), καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετέχουν πρώην μέλη του κόμματος, που διεγράφησαν πρόσφατα. Το ιστολόγιο στις σχεδόν καθημερινές δημοσιεύσεις του ρίχνει τα βέλη του προς την ηγεσία του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «έχει επιλεγεί ένας δρόμος απομονωτισμού και αυταρέσκειας.

 

Ολα αυτά ήρθαν να επισημοποιηθούν και να εδραιωθούν παραπέρα με το σχέδιο προγράμματος και καταστατικού και τις θέσεις που κατέθεσε η Κ.Ε. εν όψει του 19ου συνεδρίου. Παρά την όποια επαναστατική φρασεολογία, η πολιτική που έχει επιλεγεί από την ηγεσία του ΚΚΕ είναι μια πολιτική ήττας για το κόμμα και το λαϊκό κίνημα».

 

Oσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, του καταλογίζει ότι έχει υιοθετήσει «ένα μοντέλο μικροαστικού σοσιαλισμού, σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης».

 

Scroll to top