30/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνουν γη σε ακτήμονες

      Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

«Δώστε μας για να δώσουμε» είναι το υπόρρητο αίτημα της Εκκλησίας προς το κράτος, πίσω από τις χριστουγεννιάτικες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για παραχώρηση εκκλησιαστικής γης σε ακτήμονες και ανέργους.

 

 

Οπως διευκρινίζεται από το γραφείο Τύπου του αρχιεπισκόπου, στα «εμπόδια» που ζητάει η Εκκλησία να αρθούν ώστε «να αξιοποιηθεί η λίγη περιουσία που απομένει προς όφελος του λαού μας», περιλαμβάνονται δεσμευμένα ακίνητα, τα οποία η Εκκλησία ζητά να της αποδοθούν, καθώς έχουν τελεσιδικήσει υπέρ της δικαστικές αποφάσεις από το 2009.

 

Πρόκειται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας, για τα λεγόμενα «φιλέτα», κυρίως ακίνητα σε ακριβές αστικές περιοχές, όπως η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη, τα οποία είχαν απαλλοτριώσει δήμοι για να τα αξιοποιήσουν, δεν κατέβαλαν όμως τη ζητούμενη αποζημίωση και η Εκκλησία τα διεκδίκησε πίσω.

 

Οπως δηλώνεται, η Εκκλησία ζητά να της αποδοθούν και τυπικά, ώστε να τα εκμεταλλευτεί, όχι για ίδιον όφελος, αλλά για προνοιακούς σκοπούς, σε ένα ταμείο που θα συνδιαχειρίζεται με το κράτος.

 

Με ποιο τρόπο σχετίζονται οι αγροτικές εκτάσεις με τα φιλέτα αστικής γης; «Σχετίζεται με τη στάση του κράτους στη γενικότερη εικόνα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας», απάντησε στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Χάρης Κονιδάρης. «Σημασία έχει να είναι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας παραγωγική και λειτουργική, να φέρνει μεροκάματα και να γεννά θέσεις εργασίας», δήλωσε.

 

Σε ερώτημα αν η «άρση εμποδίων» περιλαμβάνει αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, η απάντηση ήταν αρνητική. Συνολικά οι καλλιεργήσιμες και χορτολιβαδικές εκτάσεις υπολογίζονται σε περίπου 500.000 στρέμματα, δεν έχει γίνει όμως σαφής καταμέτρηση.

 

«Ιδού η Ρόδος… ιδού και η υλοποίηση» ήταν το σχόλιο των Οικολόγων Πράσινων, που χαρακτηρίζουν την πρόταση μια καλή ευκαιρία -ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων- για να προχωρήσει άμεσα η κτηματογράφηση της εκκλησιαστικής γης, ώστε να διαχωριστούν οι εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα.

 

«Δεν μπορούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου, «αν και γνωρίζουμε ότι κάποιοι ιεράρχες ανά την Ελλάδα προσπαθούν να κάνουν συμβόλαια με επιχειρηματίες, όπως είχε κάνει παλαιότερα η Μονή Τοπλού στην Κρήτη, που είχε κλείσει συμβόλαιο με βρετανική εταιρεία για ένα τεράστιων διαστάσεων τουριστικό έργο.

 

Εφόσον όμως η Εκκλησία δηλώνει την πρόθεση να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση, μπορεί επιτέλους να γίνει μια σωστή κτηματογράφηση και να δοθεί γη σε νέους αγρότες, χαρτογραφώντας τις διατροφικές ανάγκες τής κάθε περιοχής» .

 

 

 

Scroll to top