16/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βέβαιος για την αυτοδυναμία εμφανίστηκε ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι είναι έτοιμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με ικανά και έντιμα στελέχη, η οποία θα προωθήσει λύσεις «βιώσιμες, ρεαλιστικές και εφικτές». Πρόσκληση προς τον δημοκρατικό κόσμο της Νέας Δημοκρατίας να εμποδίσει τη συνεργασία του κόμματος με τη.
      Pin It

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι είναι έτοιμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με ικανά και έντιμα στελέχη, η οποία θα προωθήσει λύσεις «βιώσιμες, ρεαλιστικές και εφικτές». Πρόσκληση προς τον δημοκρατικό κόσμο της Νέας Δημοκρατίας να εμποδίσει τη συνεργασία του κόμματος με τη Χρυσή Αυγή

 

Των Νίκου Σβέρκου – Νίκου Φωτόπουλου

 

Εμφάνιση μέλλοντος -και όχι πιθανού- πρωθυπουργού θέλησε να πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο που προηγήθηκε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε ενιαία «γραμμή» σε όλες τις συναντήσεις και τις ομιλίες του, με στόχο την ανάδειξη του κόμματός του σε κυβέρνηση, καθώς δεν είναι πλέον ένα ενδεχόμενο, αλλά ένα πιθανό αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος ότι «αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή». Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα συγκεντρώσει ποσοστά που θα επιτρέψουν την αυτοδυναμία, αν και πρόσθεσε ότι «για να συγκροτήσουμε κυβέρνηση δεν θα χρειαστούμε στήριξη, αλλά για να τα βγάλουμε πέρα θα χρειαστούμε στήριξη. Και από κόμματα και από δυνάμεις».

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, που θα σχηματίσουμε, δεν θα προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και θα στελεχωθεί από ικανούς, άξιους και έντιμους».

 

Ακόμα ένας στόχος για το ηγετικό επιτελείο του κόμματος ήταν να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας έτοιμος να κυβερνήσει.

 

Διαβούλευση με φορείς

 

Η παρουσίαση του προγραμματικού πλαισίου στους παραγωγικούς φορείς, ανάμεσά τους οι τοπικοί επικεφαλής συνδικάτων, εργοδοτικών ενώσεων και τραπεζών, έγινε με τη μορφή της διαβούλευσης με αμφίδρομες ομιλίες, ενώ ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε ήπιους τόνους εμφανίστηκε να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τις αναγκαίες παρεμβάσεις της κυβέρνησής του και άσκησε σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική του.

 

Οι προτάσεις αφορούσαν σχεδόν τα πάντα: την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια, το πρωτογενές πλεόνασμα, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, το φορολογικό, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος, τη ρευστότητα στην αγορά, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, τη νέα «σεισάχθεια», την έρευνα και τα αγροτικά.

 

Στη μαζικότατη συγκέντρωση την Παρασκευή, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιτέθηκε στους κυβερνώντες και την τρόικα, ωστόσο επικράτησε η στόχευση για «άνοιγμα στον λαό», για την οικοδόμηση δηλαδή διαρκών σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

 

Πέραν όμως των συνολικών χαρακτηριστικών της επιθετικής τακτικής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επανειλημμένα την οπτική του κόμματος, επιχειρώντας μάλιστα να «ντύσει» τις θέσεις του με τον χαρακτηρισμό των «αναγκαίων και ορθολογικών μεταρρυθμίσεων», μακριά από «πανηγυρικές εξαγγελίες». Εξ ου και η φράση του στη συνέντευξη Τύπου «δεν κρύβουμε την ιδεολογική μας τοποθέτηση, αλλά οι λύσεις που προτείνουμε δεν έχουν, δυστυχώς ή ευτυχώς, ιδιαίτερο ιδεολογικό πρόσημο. Είναι απλά λύσεις βιώσιμες, ρεαλιστικές και εφικτές». «Ζητάμε τη συστράτευση όλων σας για την Ελλάδα» είπε άλλωστε στο κλείσιμο της ομιλίας του το βράδυ του Σαββάτου στους παραγωγικούς φορείς.

 

Κομβικό ζήτημα πάντως στις ομιλίες του αποτέλεσε αυτό της δημοκρατίας σε πολιτικό, κοινοβουλευτικό και οικονομικό επίπεδο. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το κάλεσμα προς τον λαό, ακόμα και «στον δημοκρατικό κόσμο και στα δημοκρατικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβουν» για να μη συνεργαστεί το κόμμα τους με τη Χρυσή Αυγή, κίνηση που ενέχει κινδύνους για την ίδια τη δημοκρατία και τη χώρα.

 

«Παίζουμε τις καθυστερήσεις»

 

Επιχειρώντας πάντως να παρουσιάσει την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, που «δεν θα είναι μια απλή εναλλαγή, αλλά στην πραγματικότητα θα αλλάξουμε το καθεστώς της μεταπολίτευσης», ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο χρόνος της κυβέρνησης «έχει τελειώσει και παίζουμε στις καθυστερήσεις», ενώ ερωτώμενος αν φοβάται ότι θα έχει την ίδια τύχη με τον Γιώργο Παπανδρέου τόνισε κατηγορηματικά «όχι, διότι εμείς θα τα εκπληρώσουμε αυτά που λέμε, δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια».

 

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε αναγνώρισης και αποδοχής αντίστοιχης αρχηγού μεγάλου κόμματος, προσαρμοσμένων βεβαίως στα πολιτικά, οικονομικά και ιστορικά δεδομένα της πόλης.

 

Κατά την περιοδεία του στην πόλη συνομίλησε μάλιστα με πολίτες, με τον τόνο να δίνει μια μαθήτρια της Γ΄Δημοτικού, η Ραφαέλα, που διαμαρτυρήθηκε: «Δεν έχουμε δάσκαλους και φύλακες στα σχολεία» είπε, ενώ ένας σχολικός φύλακας τού είπε: «Σαν αυριανός πρωθυπουργός μη μας ξεχάσεις», για να πάρει την απάντηση: «Εχουμε σκληρό δίσκο με μεγάλη μνήμη».

 

Στο ίδιο μοτίβο, ένας άνθρωπος με αναπηρίες που σταμάτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις περικοπές, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον καλεί να ακούσει τις προτάσεις του κόμματος και για αυτά τα ζητήματα.

 

Στις συναντήσεις του πάντως με τον Γ. Μπουτάρη και τον Α. Τζιτζικώστα κυριάρχησαν τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, η κατάσταση στην Παιδεία και οι περιορισμένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία αποτέλεσαν κεντρικό «κορμό» στις παρεμβάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Scroll to top