16/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Ποιος θέλει τις συνεργασίες

 

Ο Γιάννης Μιχελάκης απέρριψε από την «Εφ.Συν.» την κοινή κάθοδο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, φαίνεται όμως ότι χωριστές θα είναι οι διαδρομές των δύο κομμάτων και στις δημοτικές εκλογές. Την Κυριακή στα Γιάννενα ο Νίκος Γκόντας, πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, ανακοίνωσε την κάθοδό του ξανά στις εκλογές για τον Δήμο Ιωαννιτών. Η παρουσία της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Αννας Ασημακοπούλου στην εκδήλωση επιβεβαιώνει προφανώς ότι η ηγεσία Σαμαρά δεν έχει καμία διάθεση για συνεργασίες στις τοπικές εκλογές στους μεγάλους δήμους. Η υποστήριξη ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ στα Γιάννενα αναμένεται να κατευθυνθεί προς τον νυν δήμαρχο Φίλιππo Φίλιο, μέλος και της γνωστής πια κίνησης των «5» δημάρχων.

 

Φιλ.Καρ.

 

„Μαθήματα επικοινωνίας

 

Μαθήματα ορθής παρουσίας στα μέσα ενημέρωσης σκέφτεται να διοργανώσει το ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη του, με σκοπό να προβάλλονται και να αναδεικνύονται επιτυχώς οι θέσεις του κόμματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διένειμε ήδη ενημερωτικό σημείωμα στα emails των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένοντας τις θετικές απαντήσεις τους για να ξεκινήσουν τα σεμινάρια. «Καθηγητές» θα είναι ο γραμματέας Επικοινωνίας και έμπειρος στα θέματα του Τύπου, Δημήτρης Καρύδης, και ο δημοσιογράφος και μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη, Αντώνης Λιάρος. Το μοντέλο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων είχε εγκαινιάσει ο Γιώργος Παπανδρέου, προσκαλώντας μάλιστα διάσημους καθηγητές ξένων πανεπιστημίων, με μοναδικό αποτέλεσμα της «καινοτομίας» του τα κακεντρεχή σχόλια φίλων και εσωκομματικών αντιπάλων.

 

Δ.Κ.

 

„Είναι ώρα για πανηγυρισμούς;

 

Σε πελάγη ψεύδους «πλέει» μονάχος ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης απολαμβάνοντας τη δήθεν επιτυχία του. Ο υπουργός που επί των ημερών του κι εξαιτίας των παραλείψεών του η μαύρη εργασία έφτασε να αγγίξει το 40%, πανηγυρίζει γιατί, όπως αναγράφει σε δελτίο Τύπου που περιέχει μόνο διθυράμβους για τη δράση του, «επιβλήθηκαν τα πρώτα επιτόπια πρόστιμα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν αστειεύονται». Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία (ΣΕΠΕ) ανερχόταν σε 25% το 2010 και αυξήθηκε στο 30% το 2011, έφτασε στο 38,2% το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013!

 

ΤΖ.Ρ.

 

„Ο εκπρόσωπος βαριέται

 

«Καταπέλτης» πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανακοίνωση-σχόλιο της Ν.Δ. για τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφού τον ψέγει «επειδή δεν ξέρει να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις» (;), τον κατακεραυνώνει ότι δεν καταλαβαίνει τι λένε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Γιατί δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει ο ίδιος ο κ. Κεδίκογλου πώς είναι η «σωστή» ανάγνωση των δημοσκοπήσεων και κυρίως τι λένε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία; Οσο για τον χαρακτηρισμό των απαντήσεων Τσίπρα ως σύγχυση, ως ψέματα και ως αντιφάσεις, αν και κατανοούμε ότι ήταν Κυριακή, θα μπορούσε ίσως ο εκπρόσωπος να απαντήσει κάτι πιο συγκεκριμένο, διαφορετικά εύκολα του ταιριάζει ότι «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» .

 

Α.Ψ.

 

„Αντίο σε δύο

 

Δύο αγνούς και ξεχωριστούς ανθρώπους χάσαμε προχθές. Πέθαναν η Κίττυ Αρσένη στην Αθήνα και ο Γρηγόρης Παντής στη Θεσσαλονίκη. Ηταν μαχητές του Πατριωτικού Μετώπου τον καιρό της χούντας. Η αγαπημένη φίλη, συντρόφισσα, συναγωνίστρια Κίττυ, που νίκησε το 1967 τους βασανιστές της στην Μπουμπουλίνας, νικήθηκε από τον καρκίνο. Η ηθοποιός, που συνέβαλε καθοριστικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης να διωχθεί η χούντα, δεν θα είναι πια μαζί μας. Αύριο στις 5.30 θα της πούμε το τελευταίο αντίο στην πολιτική κηδεία στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου. Ο ήρεμος, σταθερός, το παλικάρι, Γρηγόρης Πανδής, συμμαχητής του Γιάννη Χαλκίδη με τον Νάντη Χατζηγιάννη, τραυματισμένος με σφαίρα από τους χωροφύλακες, που έμεινε έξι χρόνια στις φυλακές, νικήθηκε κι αυτός από τον καρκίνο. Τον αποχαιρετήσαμε χθες. Πώς να ξεχνάς τέτοιους φίλους και συντρόφους…

 

ΝΙ.Κ.

 

„Συμπόρευση;

 

Σε επίθεση φιλίας προς τον Φώτη Κουβέλη επιδόθηκε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ «απολύτως απαραίτητο πρόσωπο για την προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς» και «κομβικό» τον ρόλο του για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τόνισε («Πρώτο Θέμα») ότι χωρίς τη ΔΗΜΑΡ «νέο σχήμα δεν μπορεί να γίνει», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η άρνηση της Αγίου Κωνσταντίνου για συμπόρευση με το «ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου» δεν αποτελεί ανυπέρβλητη δυσκολία. Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο πρώην υπουργός αποτελεί συνομιλητή τους και οσονούπω θα υπάρξει συνάντηση για να διευκρινιστούν οι όροι μιας πιθανής, στενότερης συνεργασίας.

 

Δ.Κ.

 

„«Με τι συστολή φοράς τη στολή»

 

Αστραψε και βρόντηξε ο κ. Μπαλτάκος στο ραδιόφωνο του ΔΟΛ για το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών. «Δεν θα μας πουν οι ξένοι τι θα κάνουμε με τις αμυντικές βιομηχανίες. Είναι απολύτως εθνικό θέμα και για αυτό θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και κανένας ξένος» είπε ο γραμματέας της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο «ξαφνικός θάνατος» δεν είναι αποδεκτός. Σαφές λοιπόν το μήνυμα του κ. Μπαλτάκου προς την τρόικα, σχολιάζουν τα ΜΜΕ. Το μήνυμα όμως του κ. γραμματέα μοιάζει να μην απευθυνόταν τόσο προς την τρόικα όσο προς τη μερίδα των εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών, με τους οποίους συνδέεται στενά ιδεολογικά ο κ. Μπαλτάκος. Διαφορετικά θα είχε πει το ίδιο «ηρωικό» και για την ΕΡΤ, που απασχολούσε περισσότερους εργαζόμενους και αποτελούσε το μέσο επικοινωνίας με όλους του Ελληνες.

 

Α.Ψ.

 

Εγχείρημα αυτοδιαχείρισης

 

«Θα σας δώσω μονάχα ένα παράδειγμα, ελπίζοντας να μη συμβεί ποτέ σε εσάς [η απόλυση] ή στους συναδέλφους σας, αλλά συνέβη. Συνέβη σε μια σειρά από εργαζόμενους συναδέλφους σας σε μια μεγάλη εφημερίδα, οι οποίοι κατόπιν προσπάθησαν να κάνουν ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης χωρίς στήριξη και τα καταφέρνουν. Το κρατάνε ζωντανό». Αυτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα. Σημειολογικό ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο, στην πρώτη σειρά καθόταν ο Χάρης Οικονομόπουλος της παρένθετης εταιρείας «Τρίτη Οψη» που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία», με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να αγνοούν την παρουσία του και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην ανταλλάσσει χειραψίες. Ο Χ. Οικονομόπουλος είχε βρεθεί και στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά προ ημερών στη Θεσσαλονίκη.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Θα φέρει την απάντηση;

 

Μήπως άργησε υπερβολικά η απάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην επιστολή, που του είχε στείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητώντας του να παρέμβει ώστε να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η χώρα μας από τον κολοσσό της Γκαζπρόμ; Μήπως φέρει την απάντηση η υπ’ αριθμόν 3 της ρωσικής ηγεσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, που συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό; Τι έγινε τελικά, γιατί αργήσαμε τόσο;

 

Θ.Α.

 

„Εκδήλωση για τον Μιχάλη Κουντούρη

 

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου οργάνωσε εκδήλωση στο πλαίσιο της Εκθεσης Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, προς τιμήν του σκιτσογράφου μας Μιχάλη Κουντούρη για τη βραβευσή του στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γελοιογραφίας με το Μεγάλο Βραβείο. Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε και το νέο βιβλίο του «Ουτοπία» με εξώφυλλο τη βραβευμένη γελοιογραφία, μίλησαν ο δημοσιογράφος Αρης Μαλανδράκης και ο διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών» Νικόλας Βουλέλης, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Γιάννης Σολδάτος τού απένειμε αναμνηστικό δώρο. Ο Αρης Μαλανδράκης αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του Μ. Κουντούρη και στη μεγάλη σημασία του παγκόσμιου αυτού βραβείου, ενώ ο Νικόλας Βουλέλης επισήμανε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά και τις αρετές του έργου του. «Πιστεύω», τόνισε, «ότι ο Μ. Κουντούρης έχει τη δυνατότητα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας να αναπτύξει τελείως ελεύθερα τη δημιουργικότητά του». Ο Μιχ. Κουντούρης ευχαρίστησε το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης και μας θύμισε ότι το βραβευμένο σκίτσο του δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» στις 12 Δεκεμβρίου (δηλαδή 12ος) του 2012 και βραβεύτηκε βέβαια ένας… Δωδεκανήσιος.

 

Scroll to top