30/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

2013… εκκρεΜΜΕότητες

      Pin It

Tου Σωτήρη Μανιάτη

 

Το 2012, που σε λίγες ώρες κατεβάζει «αυλαία» παραχωρώντας τη θέση του επί σκηνής στη νέα χρονιά, ήταν δίσεκτο και κληροδοτεί ως φαίνεται τη χάρη του στο 2013. Τουλάχιστον στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Η κυβέρνηση τη νέα χρονιά έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από θέματα φλέγοντα και… τσουρουφλίζοντα. Το εξαιρετικό πάντως στην όλη διαδικασία είναι ότι και πάλι λήγει (31/12) η πολλοστή παράταση προσωρινής λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση προσωρινής λειτουργίας (22 χρόνια τώρα η ίδια κολόνια) ή να προκηρυχθούν άμεσα οι τηλεοπτικές άδειες (καλό, το άλλο με τον Τοτό το κρατάμε γι' αργότερα).

 

Και να θυμίσουμε ότι το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει γνωμοδοτήσει για τις αλλεπάλληλες αυτές παρατάσεις και τις έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές. Το θέμα βέβαια έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, καθώς αν υπήρχε τέτοιου τύπου απόφαση το όποιο σύστημα θα τιναζόταν στον αέρα.

 

Πολλοί συναρμόδιοι

 

Τα «αγκάθια» πάντως που παραμένουν και τη νέα χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ δεν σταματούν εδώ. Και δεν ανήκουν και στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Σίμου Κεδίκογλου (υφυπουργός στον πρωθυπουργό). Κι αυτό διότι σε αρκετές από τις εκκρεμότητες στα ΜΜΕ εμπλέκονται και άλλα υπουργεία (βλέπε Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας κ.ά.) Πάντως τον κεντρικό συντονισμό έχει αναλάβει ο κ. Κεδίκογλου, κι ένα από τα βασικά ανοιχτά ζητήματα παραμένει η κατάθεση νομοσχεδίου για την αδειοδότηση ψηφιακών συχνοτήτων, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάρτιο.

 

Μέσα σε αυτό λέγεται ότι θα περιλαμβάνονται και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της ιδιότητας του δημοσιογράφου, των όρων «ενημερωτικά και μη» μέσα, αλλά και το ξεκαθάρισμα του Διαδικτύου με τη θέσπιση διαχειριστή ιστοσελίδων, πόρταλ κ.ά. Θα πρέπει βέβαια στο πρώτο δίμηνο του 2013 να προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και συνδικαλιστικών ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΙΗΕΑ, ΕΙΤΗΣΕΕ κ.λπ.).

 

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει σύντομα να διευκρινιστεί ποιος θα είναι τελικά ο αριθμός των αδειών πανελλήνιας εμβέλειας, τι θα γίνει με τις συχνότητες που έχουν μείνει «ορφανές» (Alter, 902 TV), ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για το οριστικό πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, πού και με ποιο τρόπο θα δοθούν ψηφιακές άδειες.

 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναμένει απάντηση από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αίτημα που έχει καταθέσει, με το οποίο ζητάει παράταση στην υποχρέωση πώλησης συχνοτήτων σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι αυτή που ελέγχει το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα και θα δώσει άδειες στους παρόχους δικτύου (τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία), ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι υπεύθυνο να παρέχει στα κανάλια άδειες περιεχομένου.

 

Σε σύντομο διάστημα, πάντως, θα πρέπει να γίνει και αντικατάσταση τριών μελών του ΕΣΡ, καθώς έχει λήξει και η δεύτερη προβλεπόμενη θητεία τους. Κάτι βέβαια που είναι ευθύνη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Πάντως, όσοι γνωρίζουν τον χώρο των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι όλη αυτή η διαδικασία (αδειοδότηση κ.λπ.) είναι σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

 

Φόροι και δανεισμοί

 

Αλλο ζήτημα που μένει ανοιχτό είναι τι θα γίνει τελικά με τις συχνότητες. Θα υπενοικιάζονται, με συγκεκριμένο τίμημα ανά έτος ή θα δημοπρατούνται. «Πονοκέφαλο» δημιουργεί και το τι θα γίνει με τον ειδικό φόρο τηλεόρασης (20% επί των διαφημίσεων) ο οποίος έχει αδρανοποιηθεί αλλά μέχρι το τέλος του 2012.

 

Την ίδια ώρα ο κ. Κεδίκογλου θα πρέπει να βρει λύσεις καθώς η κρίση έχει τσακίσει τα περισσότερα μέσα. Η διαφημιστική δαπάνη μειώνεται συνεχώς, ενώ την τελευταία τριετία έχουν χαθεί περισσότερες από 5.500 θέσεις εργασίας και τα «λουκέτα» στον χώρο των ΜΜΕ δεν έχουν σταματημό.

 

Παράλληλα, τα περισσότερα ΜΜΕ αδυνατούν να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό ώστε να πάρουν ανάσα αντιμετωπίζοντας τρέχουσες ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτές να παρέχουν δάνεια σε ΜΜΕ αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι μέτοχοί τους θα βάζουν ως εγγύηση τις προσωπικές τους περιουσίες. Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς μάλιστα λέγεται ότι δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ως ενέχυρο τις συχνότητες.

 

Κι εδώ έρχονται να προστεθεί και μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με το αγγελιόσημο, αλλά και με την υποχρέωση επιχειρήσεων να δημοσιεύουν στον Τύπο τους ισολογισμούς τους; Με ποιον τρόπο θα γίνεται από εδώ και στο εξής η διανομή της κρατικής διαφήμισης ώστε να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια και ίση αντιμετώπιση των ΜΜΕ;

 

Τα δημόσια ΜΜΕ

 

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό έχει επίσης την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σε ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Θα ισχύσει ενιαίο μισθολόγιο και στα δημόσια ΜΜΕ; Kι αν ναι, με ποιον τρόπο; Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προταθεί εξαίρεση αλλά με ταυτόχρονη εξίσωση των αμοιβών των δημοσιογράφων σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και ΓΓΕ, καθώς σήμερα υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

 

Οπως λέγεται, προτείνεται ο βασικός μισθός να φτάνει περίπου τα 775 ευρώ (νεοπροσλαμβανόμενοι) και ο τελικός τα 1.985 ευρώ (για τους έχοντες 35ετία). Ακόμα ένα «αγκάθι» είναι και τι θα γίνει με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 7 Φεβρουαρίου 2013, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με την παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

 

Στα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι και η τύχη της τηλεόρασης της Βουλής. Το κόστος της (περίπου 3,7 εκατ. ευρώ ετησίως) θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για ένα κανάλι με τηλεθέαση μόλις 0,3% (περίπου 35.000 τηλεθεατές). Ειδικά το ύψος του συνολικού μισθολογίου (περίπου 80 εργαζόμενοι) που ξεπερνά τα 2,7 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται υπέρογκο για τέτοιου τύπου τηλεοπτικό σταθμό, κάτι που έχει διατυπωθεί και από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

 

[email protected]

 

Scroll to top