17/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΗΜΑΡ: δεν θέλει «δημοψήφισμα» τις εκλογές στους ΟΤΑ

Ο Φ. Κουβέλης επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, διστάζει όμως να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της προσεχούς αναμέτρησης.
      Pin It

Ο Φ. Κουβέλης επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, διστάζει όμως να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της προσεχούς αναμέτρησης

 

Αντίθετη στη μετατροπή των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική είναι η ΔΗΜΑΡ, η οποία επισημαίνει ότι ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας της διαδικασίας δεν πρέπει να αλλοιωθεί.

 

Μπορεί βεβαίως η Αγίου Κωνσταντίνου διαχρονικά να υποστηρίζει το αίτημα για υπερκομματικές τοπικές κάλπες, ωστόσο στην απόφαση της Συντονιστικής Γραμματείας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος, που συνεδρίασε το Σάββατο, παρουσία του Φώτη Κουβέλη, βάρυναν αναμφισβήτητα τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, που δεν ευνοούν μια εκλογική αναμέτρηση με σαφή πολιτικά κριτήρια.

 

Οξύμωρο είναι επίσης το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η ΔΗΜΑΡ εντείνει την κριτική της προς τη δικομματική κυβέρνηση και διεξάγει συνομιλίες για τη δημιουργία τρίτου πόλου που θα σταθεί ανάχωμα, όπως λένε στελέχη του κόμματος, στην αναβίωση της δικομματικής καρικατούρας, αυτή τη φορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά αρνείται την ευκαιρία που παρέχεται μέσω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ώστε να σταλεί από τους πολίτες ένα μήνυμα ανακοπής αυτής της πορείας που ακολουθεί η χώρα.

 

Ειδικότερα, στην πρόσφατη συνάντηση της Γραμματείας, όπου εξετάστηκε το πολιτικό πλαίσιο και τα βασικά σημεία της εκλογικής τακτικής, προκρίθηκε η λύση η ΔΗΜΑΡ να στηρίξει «ενωτικές και αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες» αλλά και vα συνεχίσει να συνεργάζεται με δημάρχους των οποίων την εκλογή παλαιότερα είχε ενισχύσει. Εμμέσως πλην σαφώς, εκφράστηκε η ικανοποίηση της Αγίου Κωνσταντίνου για την κίνηση των πέντε δημάρχων (Καμίνης, Μπουτάρης, Σκοτινιώτης, Δημαράς, Φίλιος), ενώ συμφωνήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου να διεξαχθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και μεταρρυθμίσεις».

 

Σε ό,τι αφορά τη φημολογούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκαν διστακτικά και επιφυλακτικά ως προς την επιλογή του χρόνου ανοίγματος του θέματος, «τις μείζονες αλλαγές που θα επιφέρει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και τον κίνδυνο αποπολιτικοποίησης των εκλογών». Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε τροποποίηση του συστήματος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών, αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Scroll to top