Spanoulis-Vasilis

17/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυστυχώς, αποτύχαμε

Τρινκιέρι: «Να σκεφτούμε τι δεν πήγε καλά και να ετοιμαστούμε για το μέλλον».
      Pin It

Τρινκιέρι: «Να σκεφτούμε τι δεν πήγε καλά και να ετοιμαστούμε για το μέλλον»

 

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

Η Εθνική μας είπε το… «τετέλεσται» έπειτα από μάχη σώμα με σώμα που έδωσε με τους Κροάτες χάνοντας με 92-88 ύστερα από δύο παρατάσεις.

 

Πενήντα λεπτά κράτησε η τελευταία απελπισμένη προσπάθεια: 70-70 ο κανονικός αγώνας, 77-77 η πρώτη παράταση και μετά το τέλος. Ετσι, δεν χρειάστηκε να περιμένει κανένα δώρο, ούτε από τους Ιταλούς ούτε από τους Σλοβένους.

 

Από την άλλη, η Κροατία έστρωσε για τα καλά τον δρόμο προς το βάθρο, γιατί με τη νίκη αυτή εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου και έκλεισε ραντεβού στο πρώτο νοκ άουτ με την άπειρη Ουκρανία.

 

«Ηταν από τα πιο δύσκολα ματς που έχω κοουτσάρει στην καριέρα μου. Οι Ελληνες έχουν αποδείξει ότι δεν παραιτούνται ποτέ. Και για τον τρόπο που παλέψαμε είμαι πραγματικά υπερήφανος», εξομολογήθηκε ο Αντρέα Τρινκιέρι.

 

Ο Ιταλός κατέβηκε στο παρκέ με 10 παίκτες αφού έμειναν έξω οι τραυματίες Μαυροκεφαλίδης, Παπανικολάου και τελείωσε τις δυο παρατάσεις χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη που αποβλήθηκε με 5ο φάουλ, με τον Μπουρούση να βάζει πάγο στους προσαγωγούς και να ξαναμπαίνει και Πρίντεζη, Περπέρογλου, «παρκαρισμένους» στην άκρη του πάγκου. Προφανώς, έκρινε ότι δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν στη συγκεκριμένη περίσταση πάνω από 6 και 10 λεπτά, αντιστοίχως. Παρ’ όλα αυτά η Εθνική έχασε δύο φορές την ευκαιρία να πάρει το ματς με νικητήριο σουτ και να κερδίσει τουλάχιστον άλλες δύο ώρες… προσμονής.

 

Από τη στιγμή που το Ευρωμπάσκετ τελείωσε για τη «γαλανόλευκη» τόσο πρόωρα και άδοξα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, ήρθε η ώρα ενός πρώτου χονδρικού αλλά ειλικρινούς απολογισμού.

 

«Δυστυχώς αποτύχαμε. Αυτή η ομάδα έχει μάθει να κάνει τον κόσμο περήφανο. Ολοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα. Να σκεφτούμε τι δεν πήγε καλά. Από τη διοίκηση μέχρι τον πιο μικρό παίκτη σε ηλικία. Και να ετοιμαστούμε για τις επόμενες διοργανώσεις», παραδέχθηκε ο πολύπειρος Βασίλης Σπανούλης.

 

Ο διεθνής γκαρντ κατ’ αρχάς προσέγγισε τα αίτια του άσχημου αποτελέσματος από τη δική του οπτική: «Το ταλέντο δεν φτάνει. Ισως να χρειάζεται καλύτερη χημεία. Τόσα χρόνια το όπλο μας ήταν η άμυνα, αλλά αυτή τη φορά δεν…».

 

Ρωτήθηκε και για τη δική του παρουσία στην ομάδα: «Εγώ είμαι πιστός στην Εθνική. Ισως να μην έπαιζε άλλος παίκτης με τον τραυματισμό μου, αλλά δεν έχω μάθει να κρύβομαι. Στον πρωταθλητισμό πρέπει να παίζεις όπως και αν είσαι. Οσο με χρειάζεται η Εθνική, θα είμαι εδώ».

 

«Πονάει πολύ για σήμερα. Είμαι περήφανος που παίζω και φοράω αυτή τη φανέλα. Ολοι έχουμε ευθύνες, αλλά αυτή η ομάδα θα ξαναπάει μπροστά», έγραψε στο twitter ο Νίκος Ζήσης.

 

Στην αίθουσα Τύπου, ο Αντρέα Τρινκιέρι προσπαθούσε να απαντήσει στον βομβαρδισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε.

 

«Σίγουρα είμαστε απογοητευμένοι γιατί φεύγουμε τόσο νωρίς από το τουρνουά. Ομως υπάρχουν πολλά γεγονότα που συνέβησαν από την αρχή της προετοιμασίας που μπορούμε να τα συζητήσουμε και να τα εκτιμήσουμε όταν θα είμαστε πιο ήρεμοι. «Κλειδί» ήταν ο τραυματισμός του Σπανούλη, που μας αποσυντόνισε και διατάραξε τη χημεία μας, και φυσικά η ήττα από τη Φινλανδία που τελικά πληρώσαμε. Κι άλλες ομάδες έκαναν ήττες, αλλά δεν τους στοίχισαν. Ποτέ στη ζωή μου δεν μου πήγαν όλα τόσο στραβά».

 

Ο ίδιος δεν αρνήθηκε να πάρει τις ευθύνες του («σηκώνω το χέρι και τις αναλαμβάνω όλες»), αλλά ουσιαστικά έδειξε να μετανιώνει μόνο για μία από τις αποφάσεις του:

 

«Εχω σκεφτεί ότι αν ξαναπαίζαμε το ματς με τη Φινλανδία δεν θα άφηνα τον Βασίλη να παίξει μετά τον τραυματισμό. Δεν είμαι σίγουρος».

 

Για το άμεσο και το απώτερο μέλλον, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει λόγο να μη θέλει να συνεχίσει να κάθεται στο τιμόνι της Εθνικής, έδωσε μια πρώτη εκτίμηση:

 

«Το παράδειγμα της Ουκρανίας μάς έδειξε ότι πλέον το μπάσκετ παίζεται με παίκτες που διαθέτουν αθλητικά προσόντα. Ολοι τρέχουν και πηδάνε και κάνουν το γήπεδο να φαίνεται πιο μικρό. Ελπίζουμε η Ελλάδα να πάρει wild card για το Παγκόσμιο της Ισπανίας γιατί έχει μεγάλη παράδοση. Αλλά ακόμη κι από τη διαδικασία προκριματικών για να προκριθεί στο επόμενο Ευρωμπάσκετ, μπορεί να κερδίσει, γιατί θα έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να χτίσει κάτι καινούργιο».

 

Σιωπή από τον Βασιλακόπουλο

 

Παρά τις φήμες για απομάκρυνση του Τρινκιέρι, επίσημη τοποθέτηση για όσα έγιναν στη Σλοβενία δεν υπήρξε από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας.

 

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος «πέταξε» για την Αθήνα, μία ώρα μετά το τέλος του αγώνα. Ομως, κύκλοι της ομοσπονδίας υπογράμμισαν ότι «καμία απόφαση δεν θα ληφθεί εν θερμώ» και συνεπώς πρέπει να κάνουμε υπομονή. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση των wild cards. Η έκβαση του ουσιαστικού αυτού ζητήματος φαίνεται ότι θα κρίνει πολλά.

 

Scroll to top