ΟΛΛΑΝΔΙΑ Η κεντρώα κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, από τους βασικούς υποστηρικτές της λιτότητας στην Ε.Ε., κινδυνεύει ακόμα και με πτώση μετά την επίσημη έκθεση για τα οικονομικά της χώρας, που δείχνει ότι η συνταγή δεν βγαίνει
Ακρως επικίνδυνη για τον κεντρώο συνασπισμό του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, η επίσημη έκθεση για την πορεία της οικονομίας της χώρας προετοιμάζει το σκηνικό για νέες σφοδρές πολιτικές μάχες, προβλέποντας ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους για το έλλειμμα το 2014 παρά τον νέο γύρο των προαναγγελθεισών περικοπών, ύψους 6 δισ. ευρώ, δηλαδή 1% του ΑΕΠ.
Η έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης (CPB) φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ελάχιστα δημοφιλή κυβέρνηση, που παλεύει να αποσπάσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να εγκριθούν τα μέτρα λιτότητας από το νομοθετικό σώμα. Σήμερα θα κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός και η κυβέρνηση -ένας από τους ανένδοτους υποστηρικτές της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε.- κινδυνεύει να καταρρεύσει για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια.
Δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει ότι μόνο το 12% των Ολλανδών έχει εμπιστοσύνη στον κεντρώο συνασπισμό που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκθεση του CPB προβλέπει μεν ότι η ολλανδική οικονομία θα καταφέρει να βγει από τον κύκλο της ύφεσης το 2014, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,5%, ωστόσο εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 7,5%, η αγοραστική δύναμη των Ολλανδών θα μειωθεί περισσότερο από 1%, ενώ το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο από το όριο του 3%. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση -οι Φιλελεύθεροι του κ. Ρούτε και οι κεντροαριστεροί Εργατικοί- δεν έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα δεχθεί να πει το «ναι». Το ακροδεξιό, ξενοφοβικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, που είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις με 22%, είναι αναφανδόν κατά της λιτότητας, όπως και η τρίτη κατά σειρά δύναμη από την άκρα Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ισως πιο επικίνδυνες για την κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις των κεντρώων κομμάτων -την υποστήριξη των οποίων χρειάζεται για να περάσει τον προϋπολογισμό- τα οποία έχουν θέσει επιτακτικά μια σειρά αιτημάτων ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους. «Η κυβέρνηση γνωρίζει τις επιθυμίες μας εδώ και έναν χρόνο: επιτάχυνση των εργατικών μεταρρυθμίσεων, αλλαγές στην εκπαίδευση και επενδύσεις. Επομένως είναι πολύ δύσκολο για μας να στηρίξουμε το πακέτο των περικοπών, αφού δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους», είπε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος D66 στους Financial Times, θέση με την οποία φαίνεται να συμφωνούν και οι Χριστιανοδημοκράτες, που χαρακτήρισαν τη φορολογική πολιτική του Ρούτε και του υπουργού των Οικονομικών Ντάισελμπλουμ «θανατηφόρα για την ανάπτυξη». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια πιθανή αδιέξοδη αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό μπορεί να αναγκάσει τον Ρούτε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ανοίγοντας διάπλατα την αγκαλιά της κυβέρνησης στο… υπόλοιπο Κέντρο, αφού ο τρόμος τόσο των Φιλελευθέρων όσο και των Εργατικών είναι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την ώρα που τα ποσοστά τους είναι τόσο χαμηλά.
Ελλη Πάνου