18/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεατρικό ντεμπούτο του Ιθαν Κοέν με το «Women or nothing»

Λεσβίες σε αναζήτηση κατάλληλου σπέρματος

      Pin It

Δυο λεσβίες που αναζητούν το κατάλληλο σπέρμα για να αποκτήσουν παιδί, στα χέρια του Ιθαν Κοέν μπορεί να γίνουν ηρωίδες κωμωδίας. Και μάλιστα θεατρικής, αφού το ήμισυ των διάσημων αδελφών, έχοντας ήδη υπογράψει κάμποσα μονόπρακτα, παρέδωσε τώρα το πρώτο κανονικής διάρκειας έργο του με τίτλο «Women or nothing» (Γυναίκες ή τίποτα). Εκανε την πρεμιέρα του τη Δευτέρα στο Atlantic Theater Company της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Κρόμερ. Και μπορεί οι κριτικές να μην είναι διθυραμβικές (θα τα πούμε πιο κάτω), αλλά ο κόσμος τρέχει.

 

Σε ένα πολύ σικ νεοϋορκέζικο διαμέρισμα συζούν η δικηγόρος Γκρέτσεν (Χέιλι Φάιφερ) και η πιανίστα Λόρα (Σουζάν Πουρφάρ) και οι δυο γύρω στα 40. Η Γκρέτσεν συλλαμβάνει από μόνη της ένα σχέδιο για να κάνει παιδί η Λόρα, αφού η ίδια δεν μπορεί. Και επειδή έχει μεγάλες διαφωνίες και υποπτεύεται όλες τις τράπεζες σπέρματος, σχεδιάζει να στήσουν παγίδα σε αρσενικό, καλά επιλεγμένο από την ίδια. Να τον καλέσουν σε γεύμα και η έρμη Λόρα, που μάταια αντιδρά, να αναλάβει να τον γοητεύσει και να τον παρασύρει στο κρεβάτι της για αναπαραγωγικούς αυστηρώς σκοπούς. Σημειωτέον, ότι δεν έχει ξαναπάει ποτέ με άντρα, είναι, όπως λέει, μια «gold star lesbian».

 

Στη δεύτερη πράξη του έργου καταφτάνει ο υποψήφιος πατήρ, ο Τσακ (Ρόμπερτ Μπίτζελ). Είναι νέος, όμορφος, διανοούμενος, κάθε άλλο παρά το μάτσο αρσενικό που κυνηγάει τα one night stand. Eίναι και παντρεμένος. Κι εκεί που λες, μπα, αποκλείεται να πιάσει το κόλπο, η Λόρα θα περάσει απλώς μαζί του μια ευγενική, γεμάτη πνευματικότητα βραδιά, η σκηνή διακόπτεται απότομα. Στην επόμενη μαθαίνουμε πάντως ότι η αποστολή εξετελέσθη. Τότε είναι που εισβάλλει θορυβώδης στη σκηνή και η μαμά τής Λόρα, η Ντορίν, που την ερμηνεύει με μπρίο η βετεράνος Ντέμπορα Ρας. Ανάμεσα σε άλλα, κομπάζει ότι έχει κοιμηθεί τόσο με τον δάσκαλο πιάνου όσο και με τον ψυχίατρο της κόρης της.

 

Απορίες; Ο κριτικός των «New York Times» έχει πολλές. «Είναι τόσο άσχετες με τη φυσιολογία της γονιμοποίησης αυτές οι δυο γυναίκες, που φαντάζονται ότι με μία και μοναδική ερωτική επαφή θα επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;» αναρωτιέται. «Οσο για τους άντρες, που κάνουν σεξ από δω και από κει, συνηθίζουν να υπολογίζουν τις συνέπειες. Δεν περνάει από το μυαλό καμιάς η πιθανότητα το πειραματόζωό τους να θέλει να φορέσει προφυλακτικό;»

 

Και ανακοινώνει την ετυμηγορία του: «Σε όλη τη διάρκεια του έργου ο διάλογος έχει συχνά την υπερβολή ενός συγγραφέα που προσπαθεί με το ζόρι να γίνει πνευματώδης. Το «Women or nothing» βασίζεται σε μια ιδέα που δεν αντέχει να στηρίξει ούτε μια ελαφριά κωμωδία».

 

Επιμ.: Β. Γεωργ.

 

Scroll to top