Pin It

Η θάλασσα και η φιλοκαλία αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής του Κώστα Χολέβα. Όπως επίσης τα ταξίδια, και µία µακροχρόνια διαµονή στην Φλωρεντία, όπου ήρθε σε επαφή µε το δηµιουργικό κλήµα των εφαρµοσµένων τεχνών, και της µόδας µέσω εµπορικών σχέσεων. Όλα αυτά τα σηµεία διαφαίνονται στην δουλειά του.

holevas1

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται µε δηµιουργικές ανακατασκευές µε υλικό αυτό που απορρίπτεται. Η κίνηση αυτή µας προτρέπει να αξιολογήσουµε µε µία άλλη µατιά την έννοια του απορρίµατος και της χρησιµότητας. Πρόκειται για µια παγκόσµια αυθόρµητη και δηµιουργική τοποθέτηση, στην οποία εγγράφεται η δουλειά του Κώστα Χολέβα.

Με το Sailor’s Pallet ο Κώστας µας προσκαλεί στο ιδιοτύπο, πολύµορφο ταξίδι της µετατροπής µίας παλέτας… Το ταξίδι αρχίζει στον δρόµο, καθώς περπατά µε τον αγαπηµένο του σύντροφο, ο Κώστας συλλέγει τις απαραίτητες πρώτες ύλες: παλέτες και όποια αντικείµενα αφηµένα στη λήθη του πεζοδροµίου.

Από τη λήθη στη λύση, είσχωρουµε στο πεδίο της δηµιουργικότητας. Με χαρισµατική και παιχνιδιάρικη ευρηµατικότητα ο Κώστας Χολέβας ανδιαµορφώνει τις παλέτες σε σχηµατικές τρισδιάστατες δοµές. Ακούραστος κόβει, παρατηρεί, αποσυνθέτει και ανακατανέµει, πλάθοντας έτσι έναν εύφανταστο τόπο καθηµερινών αντικειµένων (ράφια, ποτηροθήκες, τραπέζια µικρά-µεγάλα, ζαρντινίερες, καθίσµατα, καλόγερους, θήκες, κουτιά, τόσα άλλα…).

holevas2

Οι λεπτοµέριες πολλαλές, όπως και οι χρήσεις. Τα πολυειδή φινιρίσµατα και οι προσεγµένες επιπρόσθετες λεπτοµέριες χαρακτηρίζουν αυτά τα ανάλαφρα καλαίσθητα και πρωτότυπα ατνικείµενα. Χαρακτηριστικά τα ράφια, µε τα παλιά πηρούνια να ορθώνονται ή να κρέµονται ανοίγοντας τις κυρτές τους µύτες, που αναδιπλώνονται, µε ελεύθερες καµπύλες, σε βάσεις για ποτήρια, κοσµήµατα…

Απλά, έξυπνα, πολυχρηστικά, όπως ένα µικρό τραπεζάκι, µε τις δύο βάσεις – θήκες για περιοδικά και άλλα µικρά αντικείµενα. Κάθε παλέτα πολλά ταξίδια που µας φέρνουν µια γενναιόδωρη νότα χαρούµενης απλότητας, αισθητικής λιτότητας και χρηστικής απόλαυσης.

Αυτά είναι που συνθέτουν την αίσθηση καθηµερινής εγγύτητας που µας αφήνουν τα Sailor’s Pallet του Κώστα Χολέβα.

Scroll to top