Pin It

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

Ο Shailendra Kumar Rai δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του την ΑΣΟΕΕ. Ο Ινδός καθηγητής Oικονομικών ήρθε ως προσκεκλημένος να διδάξει στο οικονομικό πανεπιστήμιο τον Μάιο και… συνελήφθη ως ύποπτος μικροπωλητής. Hταν μία από τις πολλές στιγμές του… ανένδοτου που έχει κηρύξει η ΕΛ.ΑΣ. εναντίον του παραεμπορίου μέχρι την κορύφωση με το «ντου» της προηγούμενης Παρασκευής.

 

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα πηγαίνω στη σχολή μου με μια αντιασφυξιογόνο μάσκα στην κωλότσεπη» θα μας πει ο 25χρονος φοιτητής Οικονομικών Επιστημών, Στράτος. «Η Αστυνομία έχει στοχοποιήσει το πανεπιστήμιό μας εδώ και δύο χρόνια. Με πρόσχημα τους μικροπωλητές και την πάταξη του παραεμπορίου χτυπάνε το πανεπιστημιακό άσυλο. Από την ώρα που θα βγεις από το μετρό βλέπεις παντού ΜΑΤ και ασφαλίτες».

 

«Είναι σαν να σπουδάζεις σε εμπόλεμη ζώνη» θα πει η 22χρονη Φαίδρα. «Υπάρχουν μόνιμα δυο σταθμευμένες κλούβες και μας ρίχνουν δακρυγόνα και κρότου-λάμψης στο προαύλιο. Λίγες μέρες πριν από την γκάφα τής ΕΛ.ΑΣ. με τον Ινδό καθηγητή, στις φοιτητικές εκλογές της 5ης Μαΐου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα είχαν μπουκάρει πάλι αστυνομικοί με αποτέλεσμα να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων».

 

Ηταν η πρώτη φορά που η αστυνομία επιχειρεί να εισβάλει σε πανεπιστημιακό χώρο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής φοιτητικών εκλογών. Ακόμα πιο τραγελαφική ήταν η ορκωμοσία των αποφοίτων πέρσι τον Γενάρη. Οπως διηγείται η Φαίδρα, «γονείς και φοιτητές δεν σταμάτησαν να κλαίνε – όχι από συγκίνηση, αλλά από τα δακρυγόνα».

 

Το κλίμα για την τελευταία χολιγουντιανή εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ προετοιμαζόταν καιρό. Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση ενάντια στους μικροπωλητές για τη φετινή χρονιά έγινε την Παρασκευή 19/10. Τότε, όπως καταγγέλλει η συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων, «30 μηχανές της ομάδας Δέλτα, μια μπλε διμοιρία και πολλοί ασφαλίτες εφόρμησαν στο σημείο της κεντρικής εισόδου του κτιρίου.

 

Η επίθεση, πέρα από τα κλομπ και το ξύλο, περιελάμβανε ρίψη δακρυγόνου, 7 χειροβομβίδων κρότου- λάμψης και μιας φωτοβολίδας στην αυλή της. Επειδή αυτή τη φορά οι μπάτσοι δεν βρήκαν εύκαιρες πέτρες για να πετάξουν στους αμυνόμενους μετανάστες, ξερίζωναν και τους πέταγαν τα λουλούδια της αυλής. Εκτοτε τα περιστατικά έντασης έγιναν καθημερινά».

 

Στις 5 Δεκεμβρίου ο μετανάστης Μ. δημοσιοποιεί το δικό του περιστατικό: «Πριν από δύο εβδομάδες με έπιασαν. Πέρασα 4 ώρες στο αστυνομικό τμήμα όπου μου πήρανε τα πράγματα, τα οποία πουλάω για να βγάλω τα προς το ζην μου, και όσα χρήματα είχα πάνω μου. Με κάνανε ρεζίλι καθώς με γδύσανε και με απειλούσαν με τα κλομπ τους.

 

Στο τμήμα ήταν και δύο άτομα από το Μπανγκλαντές, από τους οποίους πήρανε επίσης τα χρήματά τους πριν τους αφήσουνε να φύγουν. Κάθε πρωί από τις 8 ώς τις 12 είναι γύρω από το πανεπιστήμιο αστυνομικοί (κυρίως ασφαλίτες) και μας παρακολουθούν και πιάνουνε άτομα».

 

Ο Βασίλης είναι 20 χρονών και σπουδάζει Πληροφορική. Ηταν ένας από τους φοιτητές στους οποίους επετράπη η είσοδος για να επιθεωρήσουν τον χώρο μετά το ντου τής ΕΛ.ΑΣ.:

 

«Ακούσαμε από τα ΜΜΕ τέρατα, ότι τάχα το πανεπιστήμιο είναι λημέρι των μικροπωλητών και άντρο ανομίας. Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι κατασκευάζουμε τις τσάντες-»μαϊμού» εμείς! Οι δημοσιογράφοι μας χαρακτήρισαν »αφελείς φοιτητές» που δίνουν άσυλο σε κάθε παράνομο. Δεν είμαστε καθόλου αφελείς, ξέρουμε πολύ καλά γιατί ο Δένδιας χτύπησε το πανεπιστήμιό μας, όπως ξέρουμε γιατί πριν από λίγες μέρες χτύπησε τη Villa Αμαλία. Δεν θέλουν καμία φωνή αντίστασης πουθενά. Αν πραγματικά ήθελαν να πατάξουν το παραεμπόριο, δεν θα κυνηγούσαν 30-40 ταλαιπωρημένους μετανάστες, αλλά τα κυκλώματα που εισάγουν μαζικά αυτά τα προϊόντα στα τελωνεία».

 

«Από τότε που καταργήθηκε το άσυλο, οι ασφαλίτες αλωνίζουν στις σχολές. Τους βλέπουμε να μας φωτογραφίζουν από το μέγαρο του ΟΤΕ απέναντι. Δύο φορές, ενώ περπατούσαν στο προαύλιο, τους έπεσαν ένα ζευγάρι χειροπέδες κι ένα πτυσσόμενο κλομπ. Φυσικά, δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι ασφαλίτες, αλλά δεν μου φαίνεται πολύ συνηθισμένο να πηγαίνει ένας φοιτητής για μάθημα με χειροπέδες στο σακίδιό του» λέει ο Στράτος.

 

«Η σχολή μας, όπως όλα τα πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας, στοχοποιείται από την αστυνομία. Δείτε το παράδειγμα του Πολυτεχνείου: όταν το κίνημα ζωντανεύει, η αστυνομία »σπρώχνει» τα πρεζάκια στη Στουρνάρη» λέει ο Βασίλης. «Ειναι μια πολιτική που επιδιώκει να απονεκρώσει τα αντανακλαστικά των φοιτητών. Στην ΑΣΟΕΕ τα Χριστούγεννα την τελευταία 3ετία χτυπούν τους μικροπωλητές. Αυτό γίνεται αφενός για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι πατάσσουν δήθεν το παραεμπόριο, αφετέρου για να καταλυθεί το άσυλο» εξηγεί ο Στράτος.

 

«Τα ΜΜΕ έφτιαξαν το κλίμα πατώντας πάνω σε μια ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί ήδη από τους καθηγητές μας, οι οποίοι τηρούν ίσες αποστάσεις απέναντι στους θύτες (τους αστυνομικούς) και τα θύματα (τους μετανάστες) και ορισμένες φορές γίνονται ευθέως ξενοφοβικοί, λέγοντας σε αυριανούς επιστήμονες ότι έρχονται οι ξένοι μικροπωλητές και… τους παίρνουν τις δουλειές».

 

Καίριο χτύπημα στην κοινή λογική

 

Ο γραμματέας του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Μαυρόπουλος, έκανε ένα καυστικό σχόλιο:«Μετά την επέμβαση στη Βίλα Αμαλίας, η επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ απέδωσε πραγματικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έδωσε ένα καίριο χτύπημα στην ανομία. Εξουδετέρωσε τον ραδιοφωνικό σταθμό που εξέπεμπε παράνομα χωρίς να πληρώνει την κατεχόμενη συχνότητα και τους φόρους όπως κάνουν τα υπόλοιπα σοβαρά ΜΜΕ, κατέσχεσε τα άδεια μπουκάλια μπίρας και τα κοντάρια από τις σημαίες αφού αποτελούν πειστήρια εγκληματικών πράξεων.

 

Αποδεικνύεται πλέον ότι η κατανάλωση μπίρας δεν γίνεται τυχαία και αποτελεί σημείο αναφοράς συνωμοτικών διαδικασιών που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση του κράτους και στη διατάραξη της ηρεμίας που βρίσκονται οι πολίτες από την εφαρμοζόμενη πολιτική των μνημονίων.

 

Οι χρήστες μπίρας έχουν άμεση διασύνδεση με τους χρήστες σημαιών, οι οποίοι προσπαθούν να πλήξουν το γόητρο της κυβέρνησης και να υποβαθμίσουν τις επιτυχίες της. Μετά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, που εξάρθρωσε το οργανωμένο έγκλημα, χαρούμενοι πολίτες με τις τσέπες γεμάτες λεφτά, που από σήμερα αισθάνονται και ασφαλείς, κατέκλυσαν τους εμπορικούς δρόμους».

 

[email protected]

 

 

 

 

 

Scroll to top