19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο Κερατσίνι πια δεν έχουνε σιωπή

Οργή, θυμός και διάθεση για αποφασιστική απάντηση στους φασίστες από τους 15.000 διαδηλωτές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Διαδηλωτής κινδυνεύει να χάσει το μάτι του από ευθεία βολή δακρυγόνου.
      Pin It

Οργή, θυμός και διάθεση για αποφασιστική απάντηση στους φασίστες από τους 15.000 διαδηλωτές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Διαδηλωτής κινδυνεύει να χάσει το μάτι του από ευθεία βολή δακρυγόνου

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

«Αντώνη Σαμαρά, το άκρο είσαι εσύ! Νύχτα θα φύγεις με τη Χρυσή Αυγή! Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Ηταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην αρχή της χθεσινής μαζικής πορείας διαμαρτυρίας στο Κερατσίνι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

Οργή, θυμός και διάθεση για αποφασιστική απάντηση συμπύκνωναν τα συναισθήματα των τουλάχιστον 15.000 διαδηλωτών. Πολλοί από αυτούς είχαν έρθει με κάθε μέσο από το συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο κέντρο.

 

Στις 7 παρά τέταρτο, η πορεία κατεβαίνει τη λεωφόρο Τσαλδάρη, η γειτονιά είναι στα μπαλκόνια. «Ξύπνα. Αύριο το παιδί σου, ο φίλος σου, εσύ» φωνάζουν οι διαδηλωτές. Ελικόπτερο της αστυνομίας παρακολουθεί την πορεία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατευθύνεται προς την πλατεία Λαού. Λίγο μετά τις 7 μια ομάδα νεαρών -στη μέση περίπου της πορείας- ρίχνει πέτρες και ξύλα σε διμοιρία ΜΑΤ έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου.

 

Οι αστυνομικοί απαντούν άμεσα με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και απωθούν τους νεαρούς προς τα γύρω στενά, στα οποία δικυκλιστές της αστυνομίας σπέρνουν τον πανικό. Η πορεία σπάει αρχικά στα δύο. Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς υποχωρούν σταδιακά από το σημείο της αρχικής έντασης. Ενα δακρυγόνο σκάει στο μπράτσο διαδηλωτή που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι στη λεωφόρο Τσαλδάρη. Χημικός πόλεμος, καπνός, κάδοι που καίγονται, κλεφτοπόλεμος στα γύρω στενά. Κάτοικοι και καταστηματάρχες ανοίγουν τα σπίτια τους για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές απ' τους αστυνομικούς. Μεταφέρεται η πληροφορία πως ένας σοβαρά τραυματίας στο Τζάνειο κινδυνεύει να χάσει το μάτι του από ευθεία βολή δακρυγόνου στη Γρ. Λαμπράκη.

 

Και «αγανακτισμένοι» πολίτες

 

Η πληροφορία γρήγορα διασταυρώνεται. Παρά τα χημικά και την απίστευτη καταστολή, ο κόσμος παραμένει επί ώρα πεισματικά έξω από το Αστυνομικό Τμήμα πάνω στη Λεωφόρο Λαμπράκη. Στις 9 παρά τέταρτο κάνουν την εμφάνισή τους ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών με πολιτικά, ρίχνοντας πέτρες στους διαδηλωτές από την πλευρά των ΜΑΤ. Η αστυνομία παρακολουθεί αμέτοχη την καλοδεχούμενη βοήθεια. Ακτιβιστές και ερασιτέχνες εικονολήπτες τραβούν βίντεο από ομάδες κρούσης με πολιτικά που δρουν με την ανοχή της αστυνομίας.

 

Στη γωνία Σαλαμίνος με Τσαλδάρη, από ασύρματο ακούγεται η φράση «ετοιμαζόμαστε να πιάσουμε πολλούς». Την ίδια ώρα στη συμβολή των οδών Τσαλδάρη και Λαμπράκη 40 άτομα εγκλωβίζονται μέσα σε πολυκατοικία, με την αστυνομία να πολιορκεί απ' έξω (3 διμοιρίες ΜΑΤ και 3 υδροφόρα οχήματα), παρουσία εισαγγελέα. Συγκεντρώνεται κόσμος για συμπαράσταση, ο δήμαρχος Κερατσινίου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόροι. Από την Αστυνομία ανακοινώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν 65 προσαγωγές και 23 συλλήψεις. Εικόνες πολυάριθμων πεταμένων παπουτσιών από εδώ και από 'κεί μαρτυρούν τον τρόπο που έγιναν οι «προσαγωγές».

 

Μέχρι αργά το βράδυ άνθρωποι κάθε ηλικίας αφήνουν λουλούδια και γράφουν συνθήματα στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας. Στην πολυκατοικία των εγκλωβισμένων οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η ατμόσφαιρα μυρίζει ακόμα δακρυγόνα και οργή. Από τον Δεκέμβρη στον Σεπτέμβρη;

 

Scroll to top