19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Λυρική Σκηνή στα καλύτερά της ανακοίνωσε το πρόγραμμα της σεζόν

Η όπερα είναι και… ανδρική υπόθεση

Οχι μόνο ντίβες. Φέτος θα έχουν την τιμητική τους ο Ριγολέτος, ο Μάκμπεθ, ο Βέρθερος, ο Οθέλος και ο Ντον Τζοβάνι. Ο Μύρων Μιχαηλίδης εξασφάλισε ακόμα την πρώτη σκηνοθεσία όπερας του Χουβαρδά επί ελληνικού εδάφους, ενώ ξαναφέρνει και τον Γιάννη Κόκκο. Οσο για τα οικονομικά, το χρέος μειώθηκε 73%, οι θεατές αυξήθηκαν εντυπωσιακά, το κόστος.
      Pin It

Οχι μόνο ντίβες. Φέτος θα έχουν την τιμητική τους ο Ριγολέτος, ο Μάκμπεθ, ο Βέρθερος, ο Οθέλος και ο Ντον Τζοβάνι. Ο Μύρων Μιχαηλίδης εξασφάλισε ακόμα την πρώτη σκηνοθεσία όπερας του Χουβαρδά επί ελληνικού εδάφους, ενώ ξαναφέρνει και τον Γιάννη Κόκκο. Οσο για τα οικονομικά, το χρέος μειώθηκε 73%, οι θεατές αυξήθηκαν εντυπωσιακά, το κόστος παραγωγών έπεσε και τα έσοδα σχεδόν το καλύπτουν

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

Οικονομικό συμμάζεμα, απολογισμός που επιτρέπει αισιοδοξία, εισιτήρια που φανερώνουν πως το κοινό είναι διαρκώς στο πλάι της Λυρικής κι ένα πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν που λάμπει. Ηταν, λοιπόν, απολύτως δικαιολογημένο το πλατύ χαμόγελο του Μύρωνα Μιχαηλίδη όταν έκανε χθες την ανασκόπηση της περασμένης καλλιτεχνικής περιόδου και την παρουσίαση του νέου προγράμματος.

 

Ο Γιάννης Κόκκος, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης (υπεύθυνος πια του κύκλου «Ελληνική οπερέτα»), η Ροδούλα Γαϊτάνου (που κάνει αξιοσημείωτη καριέρα στο Λονδίνο), αλλά και δημιουργοί που έχουν συνδεθεί με τη Λυρική, όπως ο Νίκος Πετρόπουλος και ο Σπύρος Ευαγγελάτος, είναι μερικά από τα ονόματα που ανέλαβαν τις επόμενες παραγωγές.

 

«Βασικός άξονας είναι οι μεγάλες ανδρικές μορφές του λυρικού ρεπερτορίου. Πέντε εμβληματικοί ανδρικοί χαρακτήρες της λογοτεχνίας και της όπερας, ο Ριγολέτος, ο Μάκμπεθ, ο Βέρθερος, ο Οθέλος και ο Ντον Τζοβάνι, καλούνται να καταδείξουν ότι, παρά την επικράτηση των θρυλικών οπερατικών ηρωίδων, η όπερα μπορεί κάλλιστα να είναι και… ανδρική υπόθεση», είπε ο Μύρων Μιχαηλίδης.

 

Στη συνοπτική του ανασκόπηση ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής σημείωσε πως, παρά την κρίση, η Λυρική αύξησε το κοινό της. «Υπολογίζουμε ότι πάνω από 90.000 θεατές παρακολούθησαν τις εντός θεάτρων παραγωγές μας, ενώ περίπου 20.000 ήρθαν στις δράσεις εκτός των τειχών, σε Αθήνα και περιφέρεια. Η τέχνη της όπερας γίνεται προσβάσιμη σε όλο και μεγαλύτερο κοινό. Αλλάζει και η σχέση της Λυρικής με τη ζωή της πόλης… Ολες οι παραγωγές όπερας και οπερέτας σε Ολύμπια, Μέγαρο και Ηρώδειο σημείωσαν από 80 έως 100% πληρότητα», είπε. Και θύμισε ότι ο «Σικελικός εσπερινός» του Βέρντι γέμισε την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» για επτά παραστάσεις, ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» του Βάγκνερ ευτύχησε σε μια υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκκου, ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζαν Κάρλο ντελ Μόνακο έδωσε σύγχρονη ματιά στη «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι, η «Καβαλερία ρουστικάνα» του Μασκάνι παρουσιάστηκε με ψηφιακά σκηνικά (σκην. Αλέξανδρου Ευκλείδη), οι παραγωγές του Μπαλέτου «Καρυοθραύστης», «Ταξίδι στην αιωνιότητα», «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» σημείωσαν πολλαπλά sold out, η Οπερα της βαλίτσας «Μποέμ» έδωσε με δωρεά από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πάνω από 20 παραστάσεις ανά την Ελλάδα, η συναυλία στη Βαρβάκειο Αγορά συγκέντρωσε 4.000 Αθηναίους, ενώ, στο αφιέρωμα της περασμένης Κυριακής στη Μαρία Κάλλας, 5.000 Αθηναίοι έδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο την αγάπη τους.

 

Τα οικονομικά στοιχεία

 

Τα τελευταία χρόνια, ως γνωστόν, η Λυρική προχωρά σε εξυγίανση. Κύριος στόχος είναι η μείωση του συσσωρευμένου χρέους, το οποίο στις αρχές του 2011 ξεπερνούσε τα 17 εκατομμύρια ευρώ προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού. «Είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το χρέος έπεσε στα 4.697.609 ευρώ, παρότι η επιχορήγηση μειώθηκε κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ. Επιτύχαμε μείωσή του κατά 73% μέσα σε δύο χρόνια», είπε ο Μ. Μιχαηλίδης.

 

Σημαντικές είναι και οι περικοπές δαπανών: το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2012-13, ενώ είχε προϋπολογιστεί στα 3.890.000 ευρώ, τελικά ανήλθε μόλις στα 2.580.000. Τα έσοδα από τα εισιτήρια της σεζόν ανέρχονται στα 2.220.000 ευρώ, δηλαδή μόλις 360.000 ευρώ κάτω από το κόστος παραγωγής των παραστάσεων. Δηλαδή, οι εισπράξεις καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου το κόστος των παραγωγών».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Πρόγραμμα 2013-14

 

Οπερα

 

◢ «Η Σταχτοπούτα», Ροσίνι. Μουσ. διεύθυνση Γιώργος Πέτρου-Κωνσταντίνος Δημηνάκης. Σκηνοθεσία Ροδούλα Γαϊτάνου. Θέατρο Ολύμπια (πρεμιέρα 25/10).

 

◢ «Ριγολέτος», Βέρντι. Μουσ. διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός. Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (πρεμιέρα 6/12).

 

◢ «Μάκμπεθ», Βέρντι. Μουσ. διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης. Σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (πρεμιέρα 17/1/2014).

 

◢ «Βέρθερος», Μασνέ. Μουσ. διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης. Σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Θέατρο Ολύμπια (πρεμιέρα 11/4/2014).

 

◢ «Ντον Τζοβάνι», Μότσαρτ. Μουσ. διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός. Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς. Ηρώδειο.

 

◢ «Οθέλος», Βέρντι. Μουσ. διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης. Σκηνοθεσία Γιάννης Κόκκος. Ηρώδειο.

 

Οπερέτα

 

◢ «Η νυχτερίδα», Γ. Στράους υιός. Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης. Θέατρο Ολύμπια (πρεμιέρα 22/2/14).

 

Μπαλέτο

 

◢ «Chopin in love», μουσική Σοπέν, χορογραφία Γιανίκ Μποκέν. Θέατρο Ολύμπια (πρεμιέρα 28/11/13).

 

◢ «Ο Καρυθραύστης», Τσαϊκόφσκι (επανάληψη). Μουσ. διεύθυνση Γιώργος Βράνος. Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα. Θέατρο Ολύμπια (πρεμιέρα 23/11/13).

 

◢ «Ταξίδι στην αιωνιότητα», Ε. Καραΐνδρου. Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα. Μουσ. διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης. Θέατρο Ολύμπια (1/2/14).

 

◢ «Η λίμνη των κύκνων», Τσαϊκόφσκι. Μουσ. διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης. Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (πρεμιέρα 15/3/14).

 

Οπερα για παιδιά

 

◢ «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει», Νίκου Κυπουργού. Μουσ. διεύθυνση Νίκος Βασιλείου – Γιώργος Αραβίδης. Σκηνοθεσία – κείμενο Θωμάς Μοσχόπουλος. Θέατρο Ολύμπια (πρεμιέρα 9/11/13).

 

Παιδική χορωδία ΕΛΣ

 

◢ «Το παραμύθι των Χριστουγέννων». Θέατρο Ολύμπια (από 21/12/13).

 

Καλλιτεχνικές δράσεις

 

◢ Ανοικτή δοκιμή ορχήστρας, λιμάνι Πειραιά (26/9). Μουσ. διεύθυνση Ζαν Κριστόφ Σαρόν. Σολίστ Βασίλης Καβάγιας, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Γιάννης Χριστόπουλος.

 

◢ Συμμετοχή στην τελετή παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας. Παναθηναϊκό Στάδιο, 5/10/13. Μουσ. διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης. Σολίστ Ε. Κελεσίδη – Δ. Πλατανιάς

 

 Ιnfo: το πρόγραμμα με λεπτομέρειες στο www.nationalopera.gr

Scroll to top