19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πολυαναμενόμενο «The Light Princess» της Τόρι Αμος στο Εθνικό της Αγγλίας

Μουσικό παραμύθι για τη θλίψη

      Pin It

Να έχεις βγάλει 13 άλμπουμ, να έχεις πουλήσει 12 εκατ. δίσκους, να έχεις κερδίσει 8 υποψηφιότητες για Γκράμι, να έχεις φτάσει στα 50 σου και να χαίρεσαι σαν παιδί για το πρώτο σου μιούζικαλ, που είναι, μάλιστα, και παραμύθι. Η Αμερικανίδα συνθέτις και τραγουδίστρια Τόρι Αμος έχει, όμως, σοβαρούς λόγους. Το πολυαναμενόμενο «The Light Princess», που κάνει πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου, είναι παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας. Της το παρήγγειλε ο διευθυντής του, ο Νίκολας Χάιτνερ, πριν από πέντε χρόνια, αλλά αποδείχτηκε τόσο περίπλοκη υπόθεση, που το ανέβασμά του, προγραμματισμένο για το 2011, γίνεται μόλις τώρα. Φαίνεται και από τον τίτλο. Η Αμος ήθελε η ηρωίδα της, αυτή η «ελαφριά πριγκίπισσα», να ίπταται πάνω από τη σκηνή.

 

Συνεργάστηκε στο λιμπρέτο με τον θεατρικό συγγραφέα Σάμιουελ Ανταμσον και στη σκηνοθεσία με τη Μαριάν Ελιοτ. Και βγήκε ένα σκοτεινό παραμύθι για τη θλίψη, την εξέγερση και τη δύναμη της αγάπης. «Τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο από ένα καλό μιούζικαλ» είπε στην «Γκάρντιαν» η μουσικός. «Ο Χάιτνερ μας ζήτησε να γράψουμε κάτι δυνατό και μας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι ανάγκη ούτε να γίνουμε… βλάκες ούτε να απευθυνθούμε σε όλους, από 5 μέχρι 95 χρόνων».

 

Το σάιτ του Εθνικού προειδοποιεί ότι η παράσταση δεν απευθύνεται σε θεατές κάτω των 13.

 

Και γιατί ένα παραμύθι για τη θλίψη; «Γιατί είναι ένα συναίσθημα που όλοι καταλαβαίνουμε, είτε αφορά τον θάνατο ενός αγαπημένου μας προσώπου, το τέλος μιας σχέσης είτε μια απογοήτευση. Αποφάσισα, λοιπόν, να εξερευνήσω πολλές όψεις της θλίψης».

 

Η ιστορία αφορά δύο πριγκιπόπουλα γειτονικών βασιλείων. Εχουν και τα δύο χάσει τη μητέρα τους. Η Αλθία, όμως, ανίκανη να κλάψει, γίνεται από την πολλή θλίψη τόσο ελαφριά που ανεβαίνει ψηλά στον αέρα, οπότε αναγκάζονται να την κρατάνε κλειδωμένη. Αντίθετα, ο Ντίγκμπι έχει τόσο βαριά καρδιά, που δεν χαμογελά ποτέ και έτσι εκπαιδεύεται ως σκληρός στρατιώτης. Μία μέρα αποφασίζει να κηρύξει πόλεμο στους γείτονές του. Η Αλθία απελευθερώνεται από τα δεσμά της, αλλά ξεφεύγει από τον πατέρα της και πέφτει πάνω στον βαρύ και αγέλαστο πρίγκιπα. Δίπλα σε μια λίμνη οι δυο εχθροί αρχίζουν μια παθιασμένη παράνομη σχέση. Για να βρει, όμως, η Αλθία την πραγματική αγάπη πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει το σκοτάδι του κόσμου και τις δικές της βαθιές πληγές.

 

Η Τόρι Αμος, παρόλο που έχει μια κόρη 13 χρόνων, είναι γεμάτη σχέδια. «Η Τας μού λέει: “Αν ήσουν συνέχεια σπίτι θα ήταν ενοχλητικό”». Ετσι, ετοιμάζει καινούργιο δίσκο και περιοδεία και ονειρεύεται να γράψει μουσική για μπαλέτο. «Μερικές από τις πιο αγαπημένες μου μουσικές, όπως το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” τού Προκόφιεφ είναι για μπαλέτο» εξηγεί. «Εγώ δεν χορεύω ποτέ, αλλά OK».

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top