19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον Καιάδα τα ειδικά σχολεία της Θράκης

Το υπουργείο Παιδείας μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την τήρηση του Μνημονίου παρά για τους ανθρώπους που ζουν στην ακριτική Θράκη και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
      Pin It

Το υπουργείο Παιδείας μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την τήρηση του Μνημονίου παρά για τους ανθρώπους που ζουν στην ακριτική Θράκη και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες

 

Τυφλή κυβέρνηση κλείνει σχολείο για παιδιά με προβλήματα ακοής στην Ξάνθη. Δεκάδες παιδιά της Θράκης με βαρηκοΐα ή ακόμη και ολική κώφωση πετιούνται στον Καιάδα από το υπουργείο Παιδείας, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.

 

Το ειδικό σχολείο κωφών και βαρήκοων μαθητών στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Ευμοίρου Ξάνθης και εξυπηρετούσε μαθητές από ολόκληρη τη Θράκη. Από πέρυσι όμως δεν λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές και το υπουργείο Παιδείας μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την τήρηση του Μνημονίου παρά για τους ανθρώπους που ζουν στην ακριτική Θράκη και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

 

Μέλη του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ανέφεραν ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό και φέτος, αφού δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και την επαναλειτουργία του.

 

Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ακόμη ότι το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των ειδικών σχολείων της Ξάνθης, που παρουσιάζουν σοβαρά κενά εκπαιδευτικών, κάτι που σημαίνει ότι η ειδική εκπαίδευση αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Για παράδειγμα, το τετραθέσιο ειδικό σχολείο Ξάνθης διαθέτει μόλις έναν εκπαιδευτικό γενικής παιδείας, ενώ παρουσιάζει τέσσερα κενά εκπαιδευτικών και ελλείψεις σε ειδικό προσωπικό.

 

Το τριθέσιο ειδικό σχολείο Τυμπάνου έχει επίσης έναν εκπαιδευτικό γενικής παιδείας, ενώ λείπουν άλλοι δύο καθώς και το ειδικό προσωπικό. Το ειδικό σχολείο τυφλών στον Ζυγό, πάλι με έναν μόνο εκπαιδευτικό, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών. Ούτε το διθέσιο ειδικό σχολείο Εχίνου στην ορεινή Ξάνθη αποτελεί εξαίρεση, καθώς παραμένει κλειστό ελλείψει εκπαιδευτικού προσωπικού. Στα κενά των εκπαιδευτικών -που κατά τα άλλα πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα – προστίθεται και το χρονίζον πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών απομακρυσμένων περιοχών, που απαγορεύει την πρόσβαση στα θρανία σε όσους μαθητές δεν μπορούν να μετακινηθούν με δικά τους μέσα.

 

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι «το προσωπικό που προσλαμβάνεται στα ειδικά σχολεία εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με μισθούς πείνας και συμβάσεις περιορισμένης διάρκειας, κάτι που υποδηλώνει και εμπράκτως την απόσυρση του κράτους από την Ειδική Αγωγή».

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top