Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

«Χουζούρι στο κρεβάτι και βόλτα στην πλατεία, η Κυριακή να παραμείνει αργία». Με ευφάνταστα συνθήματα, μαχητικότητα και ένταση, παρά την ισχυρή βροχή, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί απεργιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

 

 

 

Στην πορεία που καλούσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, συμμετείχαν ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, η ΕΡΓΑΣ – Ταξική Πορεία, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών και συλλογικότητες εργαζομένων – ανέργων.

 

Κλαδικά σωματεία και δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι και στον Αγιο Δημήτριο και μετά τις 13.00 συγκεντρώθηκαν έξω από μεγάλο πολυκατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου. Η πορεία των υπόλοιπων σωματείων -μερικές εκατοντάδες άτομα- είχε ήδη κατηφορίσει στα Προπύλαια και έστριβε προς την Ασκληπιού, υπό τον ασφυκτικό κλοιό δυνάμεων των ΜΑΤ, καθώς είχαν προηγηθεί ολιγόλεπτα επεισόδια και ρίψη χημικών.

 

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με μπλοκάρισμα πολυκαταστήματος στο Σύνταγμα και πολυώροφου βιβλιοπωλείου στη Σταδίου. Το πολυκατάστημα, που ανήκει σε πολυεθνική αλυσίδα, υποδέχτηκε τους διαδηλωτές με κατεβασμένα τα ρολά και άνοιξε λίγο μετά την αποχώρησή τους.

 

Ομπρέλες με βρεγμένα φέιγ βολάν κολλημένα πάνω ως διαμαρτυρία, διμοιρίες αστυνομικών με αδιάβροχα παραταγμένες στις γωνίες της Ερμού, οργισμένα συνθήματα υπέρ της κυριακάτικης αργίας και κατά των αστυνομικών δυνάμεων που εν είδει σεκιούριτι φρουρούσαν τις στολισμένες βιτρίνες, έδωσαν τον τόνο στην πιο βρεγμένη κυριακάτικη πορεία του 2012.

 

Παρά τον μικρό όγκο των διαδηλωτών, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον ειδικά των διεθνών πρακτορείων που κάλυψαν την απεργιακή πορεία καθ' όλη τη διάρκειά της, καταγράφοντας και τις συγκρούσεις με την Αστυνομία. Δηλώσεις στα ΜΜΕ έκανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θανάσης Βασιλόπουλος, τονίζοντας ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι η ταφόπλακα για το μικρό και μεσαίο εμπόριο, αφού ευνοεί μόνο τις πολυεθνικές.

 

Τότε γιατί δεν απεργούν τα εμπορικά καταστήματα, τον ρωτάμε: «Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αν δεν ανοίξεις εσύ, θα ανοίξει ο διπλανός σου», απαντά, κρίνοντας ότι η κινητοποίηση είναι πετυχημένη, αφού «ούτε ένας πελάτης μπαίνει να ψωνίσει». Πώς απαντά στον ισχυρισμό ότι το άνοιγμα τις Κυριακές θα τονώσει την εμπορική κίνηση των μικρομεσαίων καταστημάτων; «Ακόμα και ο φονιάς όταν σκοτώνει, θα επιχειρήσει να βρει άλλοθι», μας λέει.

 

«Ανοίξαμε κι αυτή τη Κυριακή μόνο και μόνο επειδή είναι γιορτές. Αλλιώς δεν συμφωνούμε καθόλου με το συνεχόμενο άνοιγμα τις Κυριακές», μας λέει ο Κώστας Φίνος, ιδιοκτήτης μικρού καταστήματος με ρούχα επί της οδού Αιόλου. «Δεν υπάρχουν χρήματα να ψωνίσει ο κόσμος. Οταν κόβονται οι μισθοί, κόβονται τα δώρα, δεν θα μας λύσει κανένα πρόβλημα η Κυριακή», συνεχίζει. «Τα μικρά μαγαζιά του κέντρου έχουμε πληγεί από τα πολυκαταστήματα αλλά και τις συνεχείς απεργίες των μέσων μεταφοράς και τις κινητοποιήσεις. Πώς να κατέβει ο κόσμος να ψωνίσει;».

 

«Μας λείπουνε δουλειές τις καθημερινές, και όχι τις αργίες και τις Κυριακές», φώναζε η πορεία κατηφορίζοντας την Ερμού, όπου τα καταστήματα ήταν όλα ανοιχτά, αν και με ελάχιστους πελάτες κυρίως εξαιτίας της βροχής. «Κι εμείς κατά είμαστε (της κυριακάτικης δουλειάς), αλλά τι να κάνεις, μπορείς να μην πας;», μας είπε υπάλληλος σε αλυσίδα καλλυντικών, που αν και αναγκαστικά εργαζόμενη δήλωσε αλληλέγγυα με τους απεργούς.

 

Η ένταση κορυφώθηκε έξω από πολυκατάστημα στην οδό Αμερικής, όταν άντρας των ΜΑΤ επιχείρησε να προσαγάγει βίαια διαδηλωτή και το πλήθος τον απελευθέρωσε εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών για τον ρόλο της Αστυνομίας.

 

 

 

 

 

Scroll to top