Pin It

Toυ Νίκου Σβέρκου

 

Αν το 2012 ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το έτος της μεγάλης εκλογικής έκρηξης, τότε το 2013 προμηνύεται ως χρονιά της απότομης «ενηλικίωσης» για τον σχηματισμό. Την επόμενη χρονιά, άλλωστε, η Κουμουνδούρου πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή για το «μεγάλο άλμα» που ίσως κληθεί να κάνει, ένα άλμα το οποίο προϋποθέτει καλό αρχικό «πάτημα» και στέρεη «προσγείωση».

 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο Μάρτιος θα είναι μήνας ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα μέτρα, που θα πυροδοτήσουν νέα κοινωνική δυσαρέσκεια. Αν, λοιπόν, πραγματοποιηθούν οι πρόωρες εκλογές που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, τότε ο αριστερός σχηματισμός θα αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα διεξοδικό και πειστικό, ώστε να μη διαψεύσει τις ελπίδες όσων πιστεύουν σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

 

Ωστόσο, ο αριστερός σχηματισμός πρέπει να αντιμετωπίσει και τη δυστοκία στην ανεύρεση συμμάχων. Στην αριστερά τα υπόλοιπα κόμματα κοιτούν την Κουμουνδούρου με -τουλάχιστον- δυσπιστία, για διάφορους λόγους. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των ηγετικών της στελεχών ότι στο πολιτικό σκηνικό θα προκύψουν νέα πολιτικά οχήματα, τότε η αναζήτηση «προοδευτικών αντιμνημονιακών συνοδοιπόρων» θεωρείται σίγουρη.

 

Η ενηλικίωση την επόμενη χρονιά σίγουρα δεν θα είναι μόνο εξωτερική, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά οι όποιες εσωτερικές «πολιτικές εκρήξεις» θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την εξωτερική αξιοπιστία. Γι' αυτό, άλλωστε, τα βήματα της ηγεσίας προς την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδρυση του νέου κόμματος την άνοιξη θα είναι προσεκτικά.

 

Κύρια ανησυχία δεν θα είναι να μην υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, κάτι τέτοιο άλλωστε είναι ανεδαφικό για τον σχηματισμό που παλιότερα λίγο έλειψε να διαλυθεί από τη «Βαβέλ». Βασικός στόχος θα είναι να υλοποιηθεί μια «στέρεη και αδιαπραγμάτευτη» πολιτική βάση, την οποία ουδείς θα τολμά να αμφισβητήσει, πόσο μάλλον υπό τα άγρυπνα βλέμματα της κοινωνίας που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες.

 

Τέλος, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει τις επισκέψεις του σε ξένες χώρες, ώστε να αποδείξει, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ότι δεν είναι απομονωμένος και ότι οι λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διεθνή στήριξη. Η επίσκεψη στη Λατινική Αμερική ήταν καλός «οδηγός», ωστόσο οι στόχοι που θέτει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είναι χωροταξικά πιο κοντά στην Ευρώπη, αλλά οικονομικά ανταγωνιστικοί της…

 

 

 

 

 

Scroll to top