20/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακρότητες εντός και εκτός Βουλής

Τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της πόλωσης, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί σε «ακροδεξιούς θύλακες» στο Μαξίμου.
      Pin It

Τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της πόλωσης, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί σε «ακροδεξιούς θύλακες» στο Μαξίμου

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Απογυμνώθηκαν χθες στη Βουλή οι εκκλήσεις Σαμαρά για αποκλιμάκωση των διαιρετικών πολιτικών τόνων, που δεν ευνοούν την αντιμετώπιση των «επιγόνων των νεοναζί», από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που επιβεβαίωσαν εντός και εκτός Ολομέλειας τη στρατηγική της πόλωσης, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί σε «ακροδεξιούς θύλακες» στο Μαξίμου.

 

Η δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε και στους κόλπους της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας από τις δηλώσεις του Χρ. Λαζαρίδη, που παραμένει σταθερός στη λογική της θεωρίας των δύο άκρων, φαίνεται πως δεν προβλημάτισε το πρωθυπουργικό επιτελείο –αντιθέτως. Κορυφαίος παράγοντας, έτσι, όχι μόνον αποσαφήνισε στους δημοσιογράφους την απόλυτη έγκριση του Μαξίμου στη θέση του βουλευτή Επικρατείας, υπερθεματίζοντας την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ «εκτός συνταγματικού τόξου», αλλά και υποστήριξε ξεκάθαρα πως «Χρ. Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο πράγμα» -βέβαια αργότερα, συνειδητοποιώντας προφανώς το λεκτικό του ολίσθημα, ανακάλεσε τη φράση του στους συνομιλητές του.

 

«Πώς μπορεί να είναι εντός (σ.σ. «συνταγματικού τόξου») όταν δεν καταδικάζει γεγονότα όπως αυτό στις Σκουριές, που κουκουλοφόροι περιέλουσαν με βενζίνη τους φύλακες και απείλησαν να τους κάψουν ζωντανούς;» αναρωτήθηκε, δίνοντας νέα διάσταση στην έννοια «αποκλιμάκωσης» των τόνων, που ο ίδιος λίγο νωρίτερα είχε αποδώσει ως «πρόθεση της κυβέρνησης». «Γι’ αυτό ο κ. Λαζαρίδης κατέβασε σήμερα ταχύτητα και από 5η έβαλε 4η και όχι γιατί υπήρξε δυσαρέσκεια από τον πρωθυπουργό» διευκρίνισε…

 

Στην ίδια συχνότητα εξέπεμψε λίγο μετά, μέσα στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βορίδης, ο οποίος αναγνώρισε στον Χρ. Λαζαρίδη «συνεκτικό επιχείρημα» αναφερόμενος από την πλευρά του σε «ρητορική του μίσους».

 

Υπερβολές

 

«Καλό είναι αυτοκριτική να κάνουν όλοι» υποστήριξε αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «όταν μιλούν για δωσίλογους, προδότες και γουναράδικα», αλλά και στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ., Π. Καμμένο, «όταν παρακινεί σε λιντσάρισμα». «Η ρητορική του μίσους είναι η εκκίνηση» είπε διευκρινίζοντας: «Προφανώς η λεκτική υπερβολή δεν είναι το ίδιο με την ανθρωποκτονία, αλλά η συστηματική ρητορική του μίσους μπορεί να οδηγήσει στην ανθρωποκτονία».

 

«Σε τέτοιες στιγμές να προσπαθεί η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της είναι ακραία επιζήμιο για τη δημοκρατία» απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλώντας και από βήματος της Ολομέλειας τον Αντ. Σαμαρά να τοποθετηθεί δημοσίως για την παρέμβαση Λαζαρίδη. «Δεν είναι απλή, διότι επιχείρησε ξανά και ξανά να μιλήσει για αίμα και πολλούς νεκρούς και καταφέρθηκε συλλήβδην κατά δημοκρατικών αγώνων για να τους ταυτίσει με τον ναζισμό. Αυτά δεν καταπίνονται. Και ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην τα αποδοκιμάσει προκαλεί την ανησυχία. Θα περιμένω να πάρει θέση γι’ αυτό που έχει καταγγελθεί και από πρώην κυβερνητικούς εταίρους, ότι περί τον πρωθυπουργό υπάρχει ακροδεξιός θύλακας που εμποδίζει την αποδοκιμασία της παρέμβασης Λαζαρίδη» είπε.

 

Επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια ως πεποίθηση ότι «ακροδεξιοί θύλακες έχουν παρεισφρήσει όχι μόνον περί τον πρωθυπουργό αλλά και στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη».

 

Κατά τη διάρκεια της διαπροσωπικής διένεξης που προηγήθηκε, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού εμφανίστηκε πράγματι συγκρατημένος -δεν εκτόπισε δηλαδή πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση από το συνταγματικό τόξο–, αμετακίνητος ωστόσο στη θέση του για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «τροφοδοτεί τη βία». Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για «εμπρηστική, προκλητικά πρακτόρικη και προβοκατόρικη επίθεση» από μέρους του, του καταλόγισε πως συμψηφίζει εγκληματικές πράξεις με δημοκρατικούς αγώνες και εξέφρασε την ανησυχία της «για την επιμονή του κ. Λαζαρίδη να μιλά για νεκρούς που θα έρθουν και για τους οποίους προειδοποιεί προσφέροντας όπως είπε υπηρεσίες».

 

«Εγώ προσφέρω υπηρεσία και σ’ εσάς και στη δημοκρατία» απάντησε ο βουλευτής Επικρατείας. «Καταδικάζουμε τη βία και την ένταση που δεν δημιουργείται μόνον από έναν αλλά και από άλλους. Οπως στις Σκουριές, όπως η φραστική βία με τα γουναράδικα. Ναι, προσφέρω υπηρεσία όταν προειδοποιώ, όταν λέω ότι υπάρχει ένταση που μπορεί να οδηγήσει σε βία».

 

Επικρίσεις

 

Τις επιλογές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επέκριναν χθες στην Ολομέλεια εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Δεν είναι δυνατόν να ταυτίζουμε την αξιωματική αντιπολίτευση με τη Χρ. Αυγή, θα ήταν έγκλημα σε βάρος της δημοκρατίας και της πατρίδας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, υποστηρίζοντας έμμεσα πως περίμενε αποδοκιμασία από την πλευρά του πρωθυπουργού.

 

«Απορώ γιατί ο κ. Βορίδης υπερασπίστηκε τον Χρ. Λαζαρίδη –δεν είναι υπερασπίσιμος» δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους δολοφόνους της Χρ. Αυγής με την εκρηκτικότητα της κ. Κωνσταντοπούλου».

 

Scroll to top