20/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Σίλβιο αγάπησε τον… ρεαλισμό

ΙΤΑΛΙΑ Ο Μπερλουσκόνι αποδέχτηκε μάλλον την έκπτωσή του από γερουσιαστής και είπε να στηρίξει την κυβέρνηση Λέτα, προκειμένου να φαντάζει «υπεύθυνος» τώρα που ξαναχρησιμοποιεί ως όχημα το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια.
      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Ο Μπερλουσκόνι αποδέχτηκε μάλλον την έκπτωσή του από γερουσιαστής και είπε να στηρίξει την κυβέρνηση Λέτα, προκειμένου να φαντάζει «υπεύθυνος» τώρα που ξαναχρησιμοποιεί ως όχημα το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια

 

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως γνωστόν, διαθέτει χίλια προσωπεία, ανάλογα με την ψυχική διάθεσή του και τις περιστάσεις. Τώρα, αποφάσισε να παίξει τον ρόλο του «ρεαλιστή και υπεύθυνου» πολιτικού, χωρίς να εγκαταλείψει, βέβαια, τη γνωστή αφήγηση του «κατατρεγμένου και θαρραλέου μαχητή».

 

Υστερα από εβδομάδες ταραχής και παντελούς έλλειψης σταθερής στρατηγικής, ο «μίστερ τιβί», με το μήνυμά του προς τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια, έδειξε πως άρχισε να συνηθίζει σιγά σιγά στην ιδέα ότι θα πρέπει να εκπέσει από γερουσιαστής.

 

Χαμένη μάχη

 

«Μπορεί να κάνεις πολιτική έστω και αν είσαι έξω από το Κοινοβούλιο» είναι η φράση-κλειδί του πολλοστού αυτού διαγγέλματος του «καβαλιέρε».

 

Προφανώς κατάλαβε ότι η μάχη για να διατηρήσει την έδρα του ουσιαστικά έχει χαθεί και προσπαθεί να ελέγξει, κατά το δυνατόν, τις εξελίξεις. Κι έτσι, ο Σίλβιο επιστρέφει στην πρώτη του πολιτική αγάπη, τη Φόρτσα Ιτάλια, την ώρα ακριβώς που αναγκάζεται να εγκαταλείψει κάθε κυβερνητική φιλοδοξία.

 

Μιλάμε, δηλαδή, για απλούστευση του πολιτικού λόγου, ακόμη πιο εκτεταμένη χρήση της γλώσσας της διαφήμισης, μέσα σε έναν τηλεοπτικό, θολό λαϊκισμό. Αυτό, τουλάχιστον, αν κρίνει κανείς από το «πρωτότυπο» από το οποίο εμπνέεται ο καναλάρχης, ομαδάρχης και πολιτικός. Από το πρώτο του κόμμα, που ίδρυσε το 1994.

 

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τόσο σήμερα όσο και πριν από είκοσι χρόνια η μπερλουσκονική παράταξη πάσχει από έλλειψη ικανών στελεχών. Μέχρι τώρα ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει τον «πεφωτισμένο ηγέτη», να διαχωρίσει τη θέση του, να του ζητήσει να αποσυρθεί, να αποφασίσει, επιτέλους, να συνταξιοδοτηθεί.

 

Πώς θα μπορέσει, λοιπόν, η νέα «Φόρτσα Ιτάλια 2.0» να σταθεί στα πόδια της, χωρίς τη συνεχή και αποκλειστική ταύτιση με τον ιδρυτή και «ιδιοκτήτη» της;

 

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η ολομέλεια της Γερουσίας της Ρώμης θα πρέπει να έχει αποφανθεί για την αποπομπή του Μπερλουσκόνι, με τρόπο, όπως όλα δείχνουν, μη ευνοϊκό για τον μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργό. Μετά από λίγο, η Εισαγγελία του Μιλάνου θα καθορίσει και τη διάρκεια της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, που μπορεί να κυμανθεί, βάσει νόμου, από ένα μέχρι τρία χρόνια.

 

Τι θα κάνει ο Σίλβιο; Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί πριν από την οριστική ψηφοφορία των γερουσιαστών. Για να μην υποβληθεί σε μια διαδικασία που θεωρεί «ταπεινωτική» και επειδή, κατά βάθος, ελπίζει ακόμη ότι ο πρόεδρος Ναπολιτάνο θα μπορούσε να ερμηνεύσει την πράξη αυτή ως κίνηση «καλής θέλησης», προχωρώντας σε απονομή χάριτος.

 

Κοινωνικά… ευαίσθητος

 

Διαφορετικά, ο 77χρονος μεγιστάνας φέρεται έτοιμος να ζητήσει -αντί για κατ’ οίκον περιορισμό- τη δυνατότητα να προσφέρει «κοινωνικά ωφέλιμη εργασία». Ο Σίλβιο, που βοηθά τους οδοκαθαριστές ή που εργάζεται σε κέντρο προστασίας ηλικιωμένων, θα μπορούσε να μετατραπεί σε τεράστιο διαφημιστικό σποτ, φυσικά για τον ίδιο.

 

Πέρα από όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να διαπιστωθεί και ποια θα είναι η μοίρα της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα. «Δεν θα κάνω τον σάκο του μποξ, η χώρα αυτή έχει δραματική ανάγκη από επενδύσεις και δεν μπορεί να αμφισβητούμε, κατά συνέπεια, το κράτος δικαίου της» δηλώνει με νόημα ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 

Ο κύριος παραλήπτης του μηνύματος, φυσικά, είναι ο Σίλβιο. Λέτε να το κατάλαβε;

 

Scroll to top