ΓΑΛΛΙΑ Πιθανή στήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον δεύτερο γύρο των δημοτικών προανήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν
ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο με το ξεκίνημα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, που σημαδεύεται από τις προετοιμασίες των κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, πρώτο μεγάλο εκλογικό ραντεβού μετά την έναρξη της προεδρικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ. Σεισμό προκάλεσαν επίμαχες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Δεν απέκλεισε σε περίπτωση μονομαχίας στον δεύτερο εκλογικό γύρο ανάμεσα στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδεχόμενη υποστήριξή του σε λεπενική προσωπικότητα, καλώντας παράλληλα τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον λιγότερο «αιρετικό» υποψήφιο.
Μύδρους εξαπέλυσε η Αριστερά, ενώ στη Δεξιά οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Ζαν-Πιερ Ραφαρέν κατήγγειλαν τη στρατηγική του Φιγιόν και προειδοποίησαν για έκρηξη στο κόμμα. Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχαν κατά πλειοψηφία σεβαστεί το «ταμπού» απαγόρευσης συνδιαλλαγής με λεπενικούς εκπροσώπους, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων σύναψης παρασκηνιακών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε διαβεί την «κόκκινη γραμμή» στην προεδρική του προεκλογική εκστρατεία, η οποία σημαδεύτηκε από άγρα ψήφων στα οικόπεδα της Ακροδεξιάς.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τώρα ότι ο Φιγιόν, που είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και έχει τη φήμη «μετριοπαθούς» πολιτικού, αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα ώστε «να καταλάβει τον χώρο στη Δεξιά για να μπλοκάρει την αναμενόμενη επάνοδο του Σαρκοζί το 2014». Στρέφει το τιμόνι όλο δεξιά και υιοθετεί σαρκοζικές μεθόδους. Η έφοδός του προκάλεσε ταρακουνήματα στη Δεξιά και αναβίωσε τον ανταγωνισμό του με τον πρόεδρο της UMP, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ενδεχόμενο αντίπαλό του προεδρικό υποψήφιο, αν ο Σαρκοζί δεν θέσει νέα υποψηφιότητα.
Τελικά όμως οι δύο άσπονδοι φίλοι βρήκαν τον τρόπο να ξεπεράσουν την κρίση μπαλώνοντας τις ρωγμές. Σε μαραθώνια σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας της UMP δόθηκαν εξηγήσεις, έγινε ανάλυση των επιχειρημάτων και με τη μεσολάβηση του Ραφαρέν η Δεξιά έσωσε τα προσχήματα. Κατασκευάστηκε ένα κείμενο «σύνθεσης απόψεων» των φιγιονιστών και των κοπεϊκών, σύμφωνα με το οποίο το κόμμα «ομόφωνα» αντιπαρατίθεται «με την ίδια δύναμη» στην πολιτική «που εφαρμόζουν οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοι τους» από τη μια πλευρά, όπως επίσης «σε όλους τους εξτρεμισμούς και τους σεχταρισμούς». Το ανακοινωθέν αυτό επικάλυψε τις διαφορές και ένωσε όλους τους ηγέτες της Δεξιάς στην κοινή στρατηγική τού «όχι, όχι» προς τα αριστερά και προς τα δεξιά.
www.ira-feloukatzi.fr