23/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Αγιασμοί και πειράματα

 

Εδώ ο κόσμος χάνεται κι ο Σεραφείμ… πειραματίζεται. Για τον μητροπολίτη Πειραιώς ο λόγος, που προσκαλεί, λέει, τον καθολικό αρχιεπίσκοπο Νικόλαο σε μονομαχία μέσω… αγιασμού! Προτείνει οι δύο ιεράρχες να αντλήσουν νερό από την ίδια βρύση, να το αγιάσουν, να το κλείσουν σε δυο ποτήρια και να τα φυλάξουν σε ασφαλές μέρος, για να αποδειχτεί, λέει, ότι μετά την πάροδο ενός μήνα ο δικός του αγιασμός θα ευωδιάζει, ενώ του καθολικού θα βρομάει! Δεν ξέρω αν ο καθολικός επίσκοπος θα αποδεχτεί την πρόσκληση του ορθοδόξου, εγώ πάντως έφερα από την Τήνο, από όπου κατάγομαι, αγίασμα από τον Ναό της Μεγαλόχαρης, πήρα και λίγο από τον Αγιο Διονύσιο των καθολικών στην Πανεπιστημίου, τους έκλεισα σε μπουκαλάκια και περιμένω σε ένα μήνα το αποτέλεσμα… Ημαρτον, Κύριε!

 

ΘΕΜ.Δ.

 

„Μέτωπο ευρω- βουλευτών

 

Δεκαπέντε Ελληνες ευρωβουλευτές κατέθεσαν από κοινού ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, θέτοντας το ζήτημα της συγκρότησης κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση της ανόδου του νεοναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι υπογράφοντες βουλευτές, που εκπροσωπούν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, των Οικολόγων-Πρασίνων, του ΛΑΟΣ και της Δράσης είναι οι: Μ. Γιαννάκου, Σ. Ράπτη, Ν. Τζαβέλα, Ν. Χρυσόγελος, Θ. Σκυλακάκης, Α. Ποδηματά, Σπ. Δανέλλης, Γ. Παπανικολάου, Δ. Δρούτσας, Κ. Πουπάκης, Μ. Κοππά, Χρ. Παλιαδέλη, Ν. Σαλαβράκος, Γ. Σταυρακάκης και Ι. Τσουκαλάς. Δεν υπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Tούσσας και Mπ. Aγγουράκης, και ο Ν. Χουντής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δ.Κ.

 

„«Εχθρός» του συστήματος

 

Εκτός κειμένου μίλησε ο Ποντίφικας στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, ενώπιον πλήθους ανέργων, που φώναζαν ρυθμικά «Δουλειά! Δουλειά! Δουλειά!». «Υποφέρετε και αυτό σας κλέβει την ελπίδα. Συγχωρέστε τη σκληρή γλώσσα, αλλά όπου δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει και αξιοπρέπεια» διακήρυξε ο Φραγκίσκος και εξαπέλυσε επίθεση στο σύστημα: «Δεν πρόκειται για πρόβλημα της Ιταλίας ή της Ευρώπης… είναι οι συνέπειες της παγκόσμιας επιλογής ενός οικονομικού συστήματος που προκαλεί αυτή την τραγωδία, ένα οικονομικό σύστημα που έχει στην καρδιά του ένα είδωλο που ονομάζεται χρήμα. Δεν το θέλουμε αυτό το σύστημα», είπε ενθαρρύνοντας τον πληθυσμό ενός νησιού που υποφέρει από 51% ανεργία να παλέψει για το δικαίωμα στην εργασία.

 

Ε.Π.

 

„Χριστιανο- δημοκράτης…

 

Οταν ανακοίνωσε την ίδρυση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου προεδρεύει, ο Νίκος Νικολόπουλος είχε προαναγγείλει την κάθοδό του στις ευρωεκλογές. Χθες πληροφορηθήκαμε ότι η πρώτη εκλογική του κάθοδος θα είναι στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Θα θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης, μαθαίνουμε, προφανώς όχι προσδοκώντας εκλογή, αλλά καταγραφή των ποσοστών του. Στις ευρωεκλογές δεν θα ηγείται ο ίδιος του ψηφοδελτίου. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον…

 

Α.Ε.Μ.

 

„Κλειστές πόρτες

 

Χωρίς αλλαγές στην πολιτική στρατηγική για το εγχείρημα του τρίτου πόλου ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (7 κατά) και όπως ανέφερε για το επίμαχο θέμα, «ο τρίτος πόλος δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής πολιτικής» και ακόμη η προσπάθεια δεν μπορεί «εκ προοιμίου» να αφορά όσους ταυτίζονται με τις σημερινές κυβερνητικές επιλογές. Με λίγα λόγια παραμένουν κλειστές οι πόρτες προς το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και σε πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει, π.χ. Ανδρέας Λοβέρδος. Τη διαφωνία τους με τον «εκ των προτέρων» αποκλεισμό της Χαριλάου Τρικούπη κατέθεσαν οι Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς, Γιάννης Αντωνίου και Ντόρα Τσικαρδάνη.

 

Δ.Κ.

 

„Αυτό που εξοργίζει

 

Η φωτογραφία του Παύλου Φύσσα στην αγκαλιά της καλής του είναι συγκλονιστική. Θυμίζει την εικόνα της μάνας που οδύρεται μπροστά στο σκοτωμένο παιδί της τον Μάη του ’36 μετά τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν ούτε εμετική, ούτε ανατριχιαστική, ούτε τίποτα. Αυτό που εξόργισε ήταν ότι αυτή την αποτυπωμένη εικόνα της δολοφονίας του αντιφασίστα από το χέρι του ναζιστή τη δημοσίευσε η φυλλάδα που έθρεψε τον ρατσισμό και τη Χ.Α., που εναντιώθηκε στο αντιφασιστικό κίνημα σε κάθε του φάση, που στην ίδια θέση φιλοξενούσε τις φωτογραφίες των ηθικών και φυσικών αυτουργών της Χ.Α. Το «Πρώτο Θέμα» θέλησε να βρει άλλοθι με το αίμα του Παύλου στο πρωτοσέλιδο. Αυτή είναι η αιτία που εξοργίστηκαν ο κόσμος και η οικογένεια του νεκρού. Το αίσχος της εκμετάλλευσης του φόνου ενός αντιφασίστα για ίδιον όφελος «ξεπλύματος και κονόμας».

 

Α.Ψ.

 

„Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε

 

Τα άπαντα του Στάλιν, το πρόσωπο του οποίου δεν υπήρχε φέτος πουθενά αναρτημένο, πωλούνταν σε προσφορά, 15 ευρώ ο κάθε τόμος. Περίπτερα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του 902 δεν υπήρχαν φέτος, καθώς αποτελούν παρελθόν για τον Περισσό. Ακόμη, με δυσκολία μπορούσες να βρεις στοιχεία για την ιστορία του κόμματος πριν από το 14ο συνέδριο. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη, δίνοντας «φτερά» στους (πάντα προσεκτικούς) ιθύνοντες. Μοναδική παραφωνία, η θέση που επελέγη για τον μεγάλο πίνακα του Λένιν, στον οποίο ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης κοιτά το μέλλον με αποφασιστικότητα. Βρισκόταν κρεμασμένος σε μια γωνιά του Πάρκου Τρίτση, δίπλα από καντίνες.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Κι άλλος σύμβουλος

 

Επανέρχεται ο μητροπολίτης Καλαβρύτων στο θέμα των σχέσεών του με τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Αμβρόσιος, αφού καταδικάζει με απόλυτο τρόπο «το τραγικό γεγονός» της δολοφονίας του Π. Φύσσα, απευθύνεται στη συνέχεια στο κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, επαναλαμβάνοντας ότι στους κόλπους του υπάρχουν πολλά σοβαρά πρόσωπα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αναλάβει από καιρό πιο σημαντικό ρόλο, προκειμένου το κόμμα να μην πάρει τον κατήφορο, κάτι που έχει συμβεί τώρα. Μετά τον κ.Μπάμπη του ΣΚΑΪ, μας προέκυψε ακόμα ένας «σύμβουλος σοβαρότητας» του ναζιστικού κόμματος!

 

Τ.Τ.

 

„Να διερευνηθούν…

 

Με τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ν. Παπαγιαννόπουλο, συναντήθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Τσουκαλάς, Θ. Δρίτσας και Β. Κατριβάνου ζήτησαν να υπάρξει διερεύνηση των βίντεο που απεικονίζουν παρακρατικούς δίπλα στα ΜΑΤ στο Κερατσίνι και να ερευνηθεί διεξοδικά το περιστατικό κατά το οποίο αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε στον αέρα μπροστά σε διαδηλωτές στη Δάφνη. Οι βουλευτές υπενθύμισαν ότι από τα επεισόδια της Τετάρτης δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ σημείωσαν και την απροθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει τους θύλακες της Χρυσής Αυγής στα σώματα ασφαλείας…

 

Ν.ΣΒ.

 

Ε, όχι και τον Λεμπόν…

 

Πιο ατυχή έμπνευση δεν θα μπορούσε να έχει η «Ελευθεροτυπία» των Οικονομόπουλου-Τετράδη. Μοίρασε χτες ως προσφορά την «Ψυχολογία των Επαναστάσεων» του Γκιστάβ Λεμπόν. Οχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα εντελώς παρωχημένο και χωρίς καμιά επιστημονική αξία βιβλίο, αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για το πόνημα που, μαζί με την «Ψυχολογία του όχλου», αποτέλεσε τη βασική πηγή έμπνευσης του Μουσολίνι και του Χίτλερ για τη διατύπωση των θεωριών τους για τα κόμματα μαζών και τον ρόλο της αυθεντίας του αρχηγού. Ας δεχτούμε ότι οι «προσφέροντες» δεν είχαν διαβάσει κανέναν σοβαρό ιστορικό, όπως τον Ζορζ Μος, ο οποίος έχει αναλύσει αυτή τη σχέση. Δεν τους υποψίασε ότι η άλλη έκδοση του βιβλίου, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από το 1986, φέρει την υπογραφή «Ελεύθερη Σκέψις», προέρχεται δηλαδή από τις επίσημες εκδόσεις του εγχώριου εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος, τις εκδόσεις στις οποίες έκανε τα πρώτα του συγγραφικά βήματα ακόμα και ο Νίκος Μιχαλολιάκος;

 

Δ.Ψ.

 

Scroll to top