Merkel-Angela-ekloges-louloudia

23/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρά τρίχα αυτοδυναμία

ΓΕΡΜΑΝΙKΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Πανηγυρίζει η Μέρκελ, πολύ πίσω το SPD, τρίτη αν και με απώλειες η Αριστερά, σοβαρή ήττα για τους Πράσινους και πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους που έμειναν εκτός.
      Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙKΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Πανηγυρίζει η Μέρκελ, πολύ πίσω το SPD, τρίτη αν και με απώλειες η Αριστερά, σοβαρή ήττα για τους Πράσινους και πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους που έμειναν εκτός

 

14

 

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

merkel eklogesΟταν μπήκε χθες το βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ στα γραφεία του κόμματός της, στο κέντρο του Βερολίνου, οι πανηγυρισμοί που ξέσπασαν ήταν ξέφρενοι. Η Μέρκελ χαμογελούσε ασταμάτητα σε όλους, έριχνε πλάγια βλέμματα στον σύζυγό της, που την κοιτούσε συγκινημένος από τη γωνία, ενώ η ματιά της περιπλανιόταν στους οπαδούς της και στους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που βρίσκονταν εκεί.

 

Η Ανγκελα Μέρκελ ήταν εμφανές ότι απολάμβανε την κορύφωση της πολιτικής της καριέρας, έναν πολύ μεγάλο θρίαμβο που λίγοι πολιτικοί στη Γερμανία έχουν καταφέρει να απολαύσουν. Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών έφτασε πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που έχει να γίνει από τη δεκαετία του ’50 και την εποχή του Αντενάουερ.

 

Ολοι οι πολιτικοί της αντίπαλοι υπέστησαν χθες το βράδυ μεγάλη ήττα.

 

Φιλελεύθερη συντριβή

 

Τη μεγαλύτερη ωστόσο ήττα τη γνώρισαν οι Φιλελεύθεροι εταίροι της. Ενα ιστορικό κόμμα της Γερμανίας έμεινε για πρώτη φορά έξω από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες «τσίμπησαν» κάποιες μονάδες, αλλά έμειναν πολύ πιο πίσω από τους αρχικούς τους στόχους, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έδινε μέχρι αργά την Κυριακή μάχη για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, καθώς τους έλειπαν μερικές χιλιάδες ψήφοι.

 

Αργά τη νύχτα, όλα έδειχναν ότι βαδίζουμε προς μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών.

 

Και όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία, η μεγάλη αυτή νίκη της Μέρκελ οφείλεται στα ποσοστά που κατάφερε να συγκεντρώσει στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης. Εκεί όπου εκλέγεται ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπήρξε μια μεγάλη μετακίνηση των ψηφοφόρων των Φιλελευθέρων προς τους Χριστιανοδημοκράτες.

 

Το ποσοστό αυτό ήταν τόσο υψηλό ώστε έβγαλε από μόνο του εκτός μάχης τους Φιλελεύθερους του Ρέσλερ.

 

Εκλογικό στραπάτσο και για το κόμμα των Πρασίνων, που βρέθηκαν να είναι τέταρτο κόμμα, πίσω από την Αριστερά (Die Linke), που και αυτή όμως με τη σειρά της σημείωσε απώλειες.

 

Οπως δείχνουν και οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών, βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού, όπου οι δύο εταίροι θα έχουν μεγάλη διαφορά στη δύναμή τους.

 

Είναι τόσο ισχυρή η καγκελάριος αυτή τη στιγμή που όποιος και να συνεργαστεί μαζί της θα έχει ρόλο δευτεραγωνιστή.

 

Βέβαια, μια συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, για χώρες όπως η Ελλάδα, είναι πολύ καλύτερη προοπτική από το να συνεχιζόταν ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου.

 

Η Μέρκελ έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί και με τους Πράσινους. Ομως οι μέχρι στιγμής δηλώσεις των ηγετικών στελεχών του κόμματος αποκλείουν μια τέτοια προοπτική.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλησε χθες –μετά τη θριαμβευτική της νίκη- να ανοίξει τα χαρτιά της και δήλωσε απλά ότι «απόψε θέλω να απολαύσω τη νίκη. Για το με ποιους τελικά θα συνεργαστούμε, θα συζητήσουμε όταν έχουμε τα τελικά αποτελέσματα και μετά από διαβούλευση μέσα στο κόμμα». Πρόσθεσε όμως –δείχνοντας προς τη μεριά των Σοσιαλδημοκρατών- ότι «θέλω να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να συστήσουμε μια σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας».

 

Σε σχετική ερώτηση όμως που της έγινε για την Ελλάδα και το τρίτο πακέτο βοήθειας, η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε πως «το είχε πει το 2000 ο κ. Σόιμπλε, το είχε πει και στο Κοινοβούλιο. Κάποιοι όμως το ξέχασαν. Πάντα μιλάμε για πράγματα που γνωρίζουμε. Πάντως δεν πρόκειται να πάψουμε πρόωρα τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που κάναμε και εμείς οι Γερμανοί και δεν ήταν αγαπητές στον κόσμο. Οπως το να αυξήσουμε το όριο της σύνταξης στα 67 χρόνια».

 

Τώρα σε ό,τι αφορά το ερώτημα πόσο θα αλλάξει η γερμανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και τις χώρες του Νότου γενικότερα, είναι σίγουρο ότι η Γερμανία θα κάνει στροφή στην πολιτική της στην περίπτωση που πάρουν μέρος στην κυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες. Η πίεση για τις μεταρρυθμίσεις, όπως εξήγγειλε η Μέρκελ, δεν θα πάψει, οι Σοσιαλδημοκράτες όμως θα προσπαθήσουν ώστε να δοθεί ώθηση σε πολιτικές ανάπτυξης. Η στροφή δεν θα είναι δραματική, θα είναι ωστόσο στροφή.

 

Στον αέρα η οικονομία

 

Από την άλλη, πληροφορίες λένε ότι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη μπει μπροστά τα σχέδια για την ευρωπαϊκή οικονομία. Στο υπουργείο αυτό, αλλά και αλλού, έχουν διαπιστώσει ότι το χρέος των χωρών της ευρωζώνης και όχι μόνον του ευρωπαϊκού Νότου είναι τεράστιο.

 

Αναζητούνται λύσεις λοιπόν και για πολλούς είναι σίγουρο ότι στο τέλος και οι Γερμανοί φορολογούμενοι, όπως όλοι ανεξαιρέτως οι Ευρωπαίοι, θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

Scroll to top