23/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη ευρωπαϊκή»

ΑΥΣΤΡΙΑ Αυτό διεμήνυσε από τη Βιέννη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι πανέτοιμο να κυβερνήσει, και μάλιστα για πολλά χρόνια.
      Pin It

ΑΥΣΤΡΙΑ Αυτό διεμήνυσε από τη Βιέννη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι πανέτοιμο να κυβερνήσει, και μάλιστα για πολλά χρόνια

 

Βιέννη Του Δημήτρη Δημητρακούδη

 

αλεξης τσιπρας μιρκο μεσνερΗ -έστω και μονοήμερη- επίσκεψη του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αυστριακή πρωτεύουσα, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, έδωσε την ευκαιρία γνωριμίας με την προσωπικότητα ενός νεαρού πολιτικού ηγέτη, διάλυσης διαφόρων μύθων γύρω τόσο από την Ελλάδα όσο και το κόμμα του, αλλά και προβολής των στόχων μιας μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μέσα από συνεντεύξεις του σε δύο από τις εγκυρότερες αυστριακές εφημερίδες («Ντερ Στάνταρντ» και «Ντι Πρέσε»), αλλά πολύ περισσότερο με την ομιλία του με θέμα «Πλεονασματικές έναντι ελλειμματικών χωρών: μια θανάσιμη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης» και κατόπιν τη δημόσια συζήτηση στο φημισμένο «Μπρούνο Κράισκι Φόρουμ για τον Διεθνή Διάλογο», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ανεξίτηλα το στίγμα του μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα και στον Νότο της Ευρώπης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του για τη διάσωση των υπό κρίση χωρών.

 

«Εμείς δεν σκοπεύουμε να κυβερνήσουμε για τρεις μήνες, αλλά για πολλά χρόνια. Είμαστε έτοιμοι, αισθανόμαστε έτοιμοι και κυρίως έχουμε τη γνώση και θέλουμε να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο, αυτή την ευθύνη», διαμήνυσε, και ανέφερε πως το πρώτο που θα κάνει η κυβέρνησή του θα είναι να αναδιανείμει τους υπάρχοντες πόρους, προκειμένου να στηρίξει τους αδύναμους.

 

Θα προσπαθήσει δηλαδή να διασώσει τον πληθυσμό και ακολούθως θα ξεκινήσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους για να βρεθεί μια λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, έχοντας καταθέσει βεβαίως συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων -και εκεί θα χρειαστεί τη βοήθεια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

 

Ευρωπαϊκό New Deal

 

Η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα αποτελούσε, κατά την άποψή του, μια μεγάλη πολιτική μεταστροφή σε ολόκληρη Ευρώπη, που χρειάζεται ένα «New Deal», το οποίο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταματήσει την εφαρμογή του λάθος προγράμματος, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και να αναδιανείμει τους πόρους στους φτωχούς.

 

Είναι κρίσιμο να πειστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει μια εθνική αλλά μια ευρωπαϊκή μάχη και πως δεν είναι αντιευρωπαϊστής, όπως κάποιοι επιδιώκουν να πείσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αλλά τουναντίον υπέρ της Ευρώπης, αλλά «της Ευρώπης των λαών, μιας Ενωμένης Ευρώπης που ή θα είναι κοινωνική με αλληλεγγύη και δημοκρατία ή δεν θα υπάρξει», επισήμανε, παραφράζοντας τον Νίκο Πουλαντζά ως προς την τότε Σοβιετική Ενωση.

 

Θέτοντας επί τάπητος ένα σχέδιο Μάρσαλ και τονίζοντας πως χρειάζεται να βρεθεί από κοινού μέσα από μια διεθνή διάσκεψη μια συμφωνία για το χρέος διαγράφοντας ένα μεγάλο μέρος του, τόσο ώστε να γίνει βιώσιμο, υπενθύμισε τη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία όπου αποφασίστηκε η διαγραφή του 60% του χρέους, πάγωσαν οι τόκοι και υπήρξε και η περίφημη ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή η Γερμανία να πληρώνει όταν η οικονομία της πάει μπροστά, και αυτή ήταν η αιτία του «γερμανικού θαύματος».

 

Αποσαφήνισε συγχρόνως εκείνο που φαίνεται να γνωρίζουν ελάχιστοι Ευρωπαίοι πολίτες, πως δηλαδή από τα 200 δισεκατομμύρια και πλέον που έχει λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης τα τελευταία τρία χρόνια, μόλις το 1,5% των χρημάτων αυτών πήγε στην πραγματική οικονομία, ενώ το υπόλοιπο περίπου 98% έχει δοθεί για να κλείσουν τρύπες στις τράπεζες και για την αποπληρωμή τόκων παλαιότερων δανείων. Επιπλέον, ανέφερε πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με την τρόικα δεν είναι εφαρμόσιμο, καθώς δεν μπορεί να απαιτείται από μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση για πέντε χρόνια και έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της.

 

Χρηματοδότηση για ανάπτυξη

 

Χωρίς αναπτυξιακή χρηματοδότηση είναι αδύνατον να καταφέρει για τα επόμενα έξι χρόνια να έχει πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ της, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει τόκους, μόνον για τα επόμενα έξι χρόνια ύψους 83 δισ. ευρώ, και τα 61 δισ. από αυτά να είναι από πλεονάσματα και τα 22 δισ. από την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της επιστροφής του αναγκαστικού δανείου από τη Γερμανία, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πάγια θέση του κόμματός του και θα ήταν προς όφελος όλων, καθώς πρόκειται κατά βάση για ζήτημα ηθικής και ακόμη και αν επρόκειτο μόνο για ένα ευρώ, θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί.

 

Πρέπει να αποκατασταθούν τα εγκλήματα των ναζιστών, προπάντων εξαιτίας της εκ νέου τώρα ανόδου της Ακροδεξιάς, και αυτό το θέμα δεν αφορά μόνον τους Ελληνες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους και σε αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μια συναίνεση, επισήμανε.

 

Καταγγέλλοντας, εξάλλου, την «πολιτική δολοφονία από τάγματα εφόδου ακροδεξιών, που υπήρξε ηλεκτροσόκ για όλους μας και συνειδητοποιήσαμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εφαρμογή τέτοιων σκληρών πολιτικών», ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε πως «το φίδι βγήκε από το αυγό του και μας απειλεί όλους».

 

Σε χώρο-σύμβολο

 

Θα πρέπει, τέλος, να τονιστεί πως το «Μπρούνο Κράισκι Φόρουμ» στεγάζεται στην πρώην κατοικία του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας και σημαντικότερου πολιτικού της χώρας τον 20ό αιώνα, Μπρούνο Κράισκι, όπου ο κορυφαίος πολιτικός είχε υποδεχτεί δεκάδες ηγέτες του κόσμου, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Κένεντι, την Ιντιρα Γκάντι, τον Βίλι Μπραντ, τον Ολαφ Πάλμε, μέχρι τον Γιάσερ Αραφάτ.

 

Σήμερα, θεωρείται σχεδόν «ο ναός της αυστριακής Σοσιαλδημοκρατίας» και αποτελεί μόνιμο διεθνές κέντρο ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, αναζήτησης απαντήσεων και λύσεων σε ζητήματα και προβλήματα της εποχής μας από τους δεκάδες κορυφαίους πολιτικούς, επιστήμονες και διανοούμενους από όλο τον κόσμο που φιλοξενεί κάθε χρόνο.

 

Scroll to top