23/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηχηρό «όχι» στον ναζισμό

Οι Ευρωπαίοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις για να καταγγείλουν την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
      Pin It

Οι Ευρωπαίοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις για να καταγγείλουν την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

στοκχολμηβερολινοΗχηρό «όχι» στον ναζισμό βροντοφώναξε η Ευρώπη. Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που είχαν σκοπό να καταγγείλουν την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ισως η κινητοποίηση με τον ισχυρότερο συμβολισμό ήταν αυτή που έγινε το Σάββατο 21/9 στο Βερολίνο, απέναντι από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας για να θυμίζει τον ναζιστικό εφιάλτη. Εκεί συγκεντρώθηκαν παιδιά και γονείς, Βερολινέζοι και Ελληνες, πλήθος πολιτών που θέλησαν να εκφράσουν τη θλίψη και την οργή τους. Το κάλεσμα απηύθυνε η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου και το «παρών» έδωσαν μέλη των ελληνικών κομμάτων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και του αντιφασιστικού κινήματος (Attac). Ολοι μαζί διαδήλωσαν ενάντια στη «νεοναζιστική συμμορία με το κάλπικο όνομα Χρυσή Αυγή» και φώναξαν ότι ο ναζισμός «ενταφιάστηκε σε αυτήν εδώ την πόλη για πάντα και δεν θα τον αφήσουμε να ξαναγεννηθεί στην πατρίδα μας».

 

Με τα μεγάφωνα ενός αυτοσχέδιου καροτσιού να παίζουν το «Σιγά μην κλάψω», ερμηνευμένο από τον Παύλο Φύσσα, πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα η αντιφασιστική κινητοποίηση του Λονδίνου. Περίπου 500 Ελληνες και Βρετανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι έξω από την ελληνική πρεσβεία (Holland Park) και διαδήλωσαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

 

Συνθήματα

 

Η έντονη αστυνομική παρουσία όμως δεν απέτρεψε τον παρευρισκόμενο κόσμο να καταδικάσει τη ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας συνθήματα όπως «φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες» και «ούτε EDL ούτε Χρυσή Αυγή, τσακίστε τους φασίστες σ’ ολόκληρη τη γη!».

 

Οι Ευρωπαίοι πολίτες βγήκαν μαζικά στους δρόμους ήδη από την Πέμπτη 19/9 και την Παρασκευή 20/9. Στη Στοκχόλμη πάνω από 100 αντιφασίστες τίμησαν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, στο μνημείο La Mano που έχει στηθεί για τους Σουηδούς αντιφασίστες που συμμετείχαν στον ισπανικό εμφύλιο. Στη Ρώμη και στο Μιλάνο οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με το σύνθημα «ο φασισμός δολοφονεί-το κράτος είναι συνένοχο, η Ελλάδα φλέγεται-ο Παύλος ζει». Στο Παρίσι οι διαδηλώσεις έγιναν με το σύνθημα «Παρίσι-Αθήνα-Αλληλεγγύη», αλλά και με 38 συλλήψεις αντιφασιστών. «Αδερφέ Παύλο, εμείς δεν ξεχνάμε», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη, ενώ στο Αμστερνταμ το κάλεσμα έγινε μέσω facebook από τους διαχειριστές της σελίδας Reinform, με την προτροπή «εκφράστε την αλληλεγγύη σας στα θύματα της Χρυσής Αυγής και διαδώστε τα νέα για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου στην Αθήνα, Ελλάδα». Στον δρόμο βγήκαν ακόμα χιλιάδες διαδηλωτές σε Μαδρίτη, Λιόν, Κολονία, Βαλένθια, Νάπολη, Μασσαλία, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ και βέβαια στη Λευκωσία.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………….

 

Συλλήψεις χρυσαυγιτών

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ενοπλο πενταμελές απόσπασμα της Χρυσής Αυγής που περιπολούσε βράδυ συνέλαβε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους ένας 17χρονος που παραπέμφθηκε σε δικαστήριο ανηλίκων… Οι άλλοι τέσσερις θα δικαστούν αύριο από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ενώ στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Οι συλλήψεις έγιναν το βράδυ της Παρασκευής κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Λιβανόβου, σχεδόν απέναντι από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης – περιοχή στην οποία τα βράδια συχνάζουν άστεγοι μετανάστες. Το γεγονός ότι στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε ελαφρύς οπλισμός κινητοποίησε τις κρατικές αρχές, που προχώρησαν σε ολονύκτιες έρευνες σε σπίτια και στα γραφεία της οργάνωσης.

 

Κατά τον έλεγχο από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) οι πέντε συλληφθέντες, ηλικίας 39, 25, 22, 20 και 17 ετών, δήλωσαν σχεδόν αμέσως πως είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την αστυνομία, στην κατοχή τους βρέθηκαν τρία μεταλλικά πτυσσόμενα κλομπ, δύο σουγιάδες, τέσσερα σπρέι πιπεριού και μία κροτίδα. Βρέθηκε επίσης στην κατοχή τους έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής. Σε βάρος των πέντε μελών της Χρυσής Αυγής η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι τέσσερις ενήλικοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν το περασμένο Σάββατο στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, αλλά η δίκη τους αναβλήθηκε για αύριο (Τρίτη) λόγω απουσίας των μαρτύρων αστυνομικών.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

 

Scroll to top