oikonomiko-troika-thema

23/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΤΡΟΪΚΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΡΙΚ. ΒΛΕΠΕΙ, ΠΑΝΤΩΣ ΥΦΕΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ 4%

«Κούρεψαν» το πρωτογενές πλεόνασμα

      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

getFile.jpg856790Σε γενναίο «κούρεμα» του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος προχώρησε η τρόικα με το «καλημέρα» του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Αποδέχτηκε, ωστόσο, ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από 4% το 2013, ενώ ζήτησε αύξηση των φόρων στα ακίνητα.

 

Στη χθεσινή πρώτη ευρεία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ οι δανειστές «ψαλίδισαν» το ποσό του πλεονάσματος, που επικαλέστηκε η ελληνική πλευρά, μετά τις «γκρίζες ζώνες» σε έσοδα και δαπάνες στις οποίες «σκόνταψαν» οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επέμεινε στην άποψη ότι το όποιο ποσό εσόδων «περισσέψει» στο τέλος του χρόνου στον προϋπολογισμό πρέπει να είναι καθαρό και να μην προκύπτει από «τρικ» που έχουν να κάνουν με πρόσθετες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο για το 2013 «κονταίνει» στα 6,65 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 6,85 δισ. ευρώ (μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ).

 

«Είμαστε κοντά στο να συγκλίνουμε σε ένα μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη συνάντηση με την τρόικα.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, πολύ κοντά βρίσκονται οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας σε ό,τι αφορά την ύφεση, με την απόκλιση να είναι στο 0,1% της μονάδας. Πιο συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο μιλούν φέτος για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%, ενώ οι τεχνοκράτες της τρόικας για 3,9%. Το αρχικό σχέδιο τοποθετούσε την ύφεση στο 4,2%.

 

Οι Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έμειναν για περίπου 4 ώρες χθες στο κτίριο της επί της οδού Νίκης βάζοντας στο τραπέζι όλη την ατζέντα των θεμάτων, τα οποία είχαν να κάνουν με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του έτους, τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ένα πρώτο στίγμα για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Ειδικότερα:

 

1) Προϋπολογισμός 2013: Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για 4-5 εγγραφές στον προϋπολογισμό (κάποιες στο σκέλος των εσόδων και 1-2 εγγραφές στο σκέλος των δαπανών), για τις οποίες υπάρχουν ενστάσεις από την τρόικα. Τη σκυτάλη θα πάρει ο προϋπολογισμός του 2014 και αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που εκκρεμούν.

 

2) Ενιαίος φόρος στα ακίνητα: Αξιολογείται ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014. Η τρόικα θεωρεί ότι το ποσοστό εισπραξιμότητάς του δεν θα ξεπεράσει το 70% και έτσι ζητάει να καταλογιστούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων φόροι συνολικού ύψους 4,15 δισ. ευρώ, προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ! Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι το ποσοστό θα φτάσει το 80%-82%, άρα βεβαιώνοντας φόρους συνολικού ύψους 3,5-3,6 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να μπουν στα κρατικά ταμεία 2,9 δισ. ευρώ.

 

3) Φόροι υπέρ τρίτων: Θα παραδοθεί στην τρόικα η μελέτη κατάργησης που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

4) Ληξιπρόθεσμα: Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (πρέπει να αποπληρωθούν 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους), το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, διότι, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Μάλιστα, κάποια υπουργεία φέρονται να προϊδεάζουν ότι για ορισμένα ποσά που είχαν ζητηθεί από το Δημόσιο τον περασμένο Νοέμβριο ως ληξιπρόθεσμα, μπορεί να μην υπάρχουν νόμιμα παραστατικά. Αναμένεται απάντηση από την τρόικα.

 

5) Προαπαιτούμενα για την υποδόση 1 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου: Τα 4 προαπαιτούμενα (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων) θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην εβδομάδα.

 

6) Οφειλές ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ: Εως το τέλος της εβδομάδας θα αποπληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.

 

Σήμερα το απόγευμα στελέχη της τρόικας θα μεταβούν στα γραφεία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την αξιολόγηση του φετινού στόχου των 1,5 δισ. ευρώ.

 

Scroll to top