Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Την παύση κάθε δραστηριότητας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποφάσισε χθες δικαστήριο στην Αίγυπτο, έπειτα από προσφυγή δικηγόρου του νασερικού Εθνικού Προοδευτικού Ενωτικού Κόμματος «Ταγκάμου». Με την ίδια απόφαση παγώνουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και η λειτουργία των ΜΚΟ της Αδελφότητας, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στο Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, τον πολιτικό βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Δυόμισι μήνες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το αιματοκύλισμα στους δρόμους και τη φυλάκιση 2.000 στελεχών και μελών της, η Αδελφότητα εξωθείται τώρα να επιστρέψει στο σκοτάδι. Βέβαια, ουδέποτε, από το 1954, οπότε βγήκε παράνομη πρώτη φορά η Αδελφότητα, έως τώρα, δεν λειτούργησε μέσα σε καθεστώς θεσμικής νομιμότητας, αν και μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ λειτούργησε ανοιχτά, χωρίς προβλήματα, με γραφεία, διευθύνσεις και ονοματεπώνυμα, μέσα σε καθεστώς ανοχής.

 

Ενα κόμμα που έχει 85 χρόνια ιστορία και σχεδόν 60 χρόνια αδιάλειπτης πολιτικής δράσης παρά τις διώξεις και την καταστολή, έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να συνεχίσει τη δράση του. Βέβαια, η παρανομία δεν σημαίνει ότι μετριοπαθείς ισλαμιστές της Αιγύπτου θα περάσουν σε ένοπλη πάλη κατά του καθεστώτος, όμως είναι πιθανόν πολλά μέλη τους να φλερτάρουν σε ατομικό επίπεδο -αν δεν την υιοθετήσουν- με μια πιο ριζοσπαστική, συγκρουσιακή, ίσως και ένοπλη προσέγγιση, με κίνδυνο να χαρακτηριστούν συλλήβδην τρομοκράτες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

 

Πάντως, η διαδικασία αποϊσλαμοποίησης της χώρας προχωράει και σε θεσμικό επίπεδο, με την 50μελή επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος να ετοιμάζεται να απαλείψει πολλά σχετικά άρθρα που είχαν ψηφιστεί σε δημοψήφισμα το 2012. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στο Δημόσιο, στις 1.200 αιγυπτιακές λίρες (171 δολάρια), μια χειρονομία κατευνασμού της λαϊκής δυσαρέσκειας, που ανακοινώθηκε πανηγυρικά με τηλεοπτικές δηλώσεις σε απευθείας σύνδεση, από τον πρωθυπουργό, Χάζεμ ελ Μπεπλάουι. Η απόφαση θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2014, όταν η Αίγυπτος θα έχει φτάσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να έχει έλλειμμα 13,8% του ΑΕΠ, πληθωρισμό 9,5%, τεράστια ανεργία και με το ΔΝΤ να πιέζει να μειωθούν δραστικά, έως και 20%, οι κρατικές επιδοτήσεις στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (αλεύρι, λάδι και ζάχαρη) και την ενέργεια. Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης Μόρσι, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η νέα πολιτική εξουσία θα κατορθώσει να διαχειριστεί το πρόβλημα, που συνεχώς διογκώνεται.

 

Προς το παρόν, το Κάιρο αγοράζει χρόνο με τη βοήθεια μεγάλων δανείων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Αλλά η ώρα του ΔΝΤ πλησιάζει και τότε κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι λαϊκές μάζες που εξακολουθούν να ζουν -παρά τις προσδοκίες που γέννησε η επανάσταση- μέσα στη φτώχεια και την απόγνωση.

 

Scroll to top