25/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέρκελ και SPD «σφάζονται» για την Ελλάδα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική συνολικά και ειδικά απέναντι στη χώρα μας, αλλά και η συνέχιση ή όχι της λιτότητας είναι το αγκάθι μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για σχηματισμό κυβέρνησης.
      Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική συνολικά και ειδικά απέναντι στη χώρα μας, αλλά και η συνέχιση ή όχι της λιτότητας είναι το αγκάθι μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για σχηματισμό κυβέρνησης

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

αγκελα μερκελΗ Ελλάδα και γενικότερα η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική φαίνεται ότι θα είναι το σημείο στο οποίο θα συγκρουστούν Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις που έγιναν χθες, με τις δύο πλευρές ωστόσο να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά να δώσουν τα χέρια και να συνεργαστούν.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στέλεχος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, με συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel», διατύπωσε τον βασικό όρο προκειμένου το κόμμα του να συνεργαστεί με αυτό της κυρίας Μέρκελ.

 

Κρούει τον κώδωνα της ανεργίας

 

Και όπως χαρακτηριστικά είπε, ο όρος αυτός είναι «να τερματιστεί η πολιτική της άκρας λιτότητας στην Ευρώπη». Ο ίδιος κάλεσε την καγκελάριο να λάβει σοβαρά υπόψη της τα κοινωνικά προβλήματα των πολιτών στις χώρες της Ευρώπης, να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα προς αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας στις χώρες του Νότου και στέλνοντας ένα μήνυμα, είπε πως «αυτή την πολιτική δεν θα μπορέσει να τη συνεχίσει η κ. Μέρκελ, εάν θέλει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες».

 

Ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν στο έκτακτο μίνι συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη Παρασκευή. Δίνοντας όμως ένα πρώτο στίγμα, είπε χαρακτηριστικά: «Πάντα προηγείται η χώρα και μετά το κόμμα». Η άλλη πλευρά, δηλαδή το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, έδειξε τις δικές του προθέσεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, με μια συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εφημερίδα της Λειψίας.

 

Οπως είπε, «δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του Βερολίνου για την επίλυση της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, με επικεφαλής την Ανγκελα Μέρκελ, θα παραμείνει πιστός στην πορεία που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις από αρκετά μέλη της ευρωζώνης με το επιχείρημα ότι η λιτότητα καταπνίγει την ανάπτυξη». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «τα μέτρα λιτότητας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι οδυνηρά για πολλούς. Ομως, οι σημαντικές προσπάθειες σε Ελλάδα και Ισπανία έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς».

 

Παρέμβαση στις πολιτικές ζυμώσεις που γίνονται στη Γερμανία έκανε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Πολ Γιούνκερ, που τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών. Ο Γιούνκερ τόνισε ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει πιο λεπτούς τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους από ό,τι στο παρελθόν, καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζεται από ισορροπία, αλληλεγγύη και σταθεροποίηση.

 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της κ. Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντε, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους κάλεσε να μην καθυστερούν με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, μια και, όπως είπε, η Ευρώπη έχει πολύ μεγάλα προβλήματα και δεν μπορεί να περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες όμως δεν δείχνουν να βιάζονται καθόλου – και για λόγους τακτικής. Η πρωθυπουργός του μεγαλύτερου κρατιδίου της χώρας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Ελεονόρε Κραφτ, των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε την αντίθεσή της σε μια συνεργασία του κόμματός της με τη Μέρκελ. Η κ. Κραφτ ανέφερε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια κυβέρνηση μόνο και μόνο για να στηρίξουμε την κ. Μέρκελ. Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες, όμως η δημοκρατία χρειάζεται και μια δυνατή αντιπολίτευση»…

 

Scroll to top