KENYA Η κυβέρνηση και η εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ διαφωνούν για το αν έχει λάβει τέλος η κατάσταση ομηρίας, ενώ υπέρ των ισλαμιστών συνηγορούν οι πυροβολισμοί που εξακολουθούν να ακούγονται
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Πλήρης σύγχυση και διάχυτη ανησυχία επικρατούσαν στο Ναϊρόμπι και χθες, τέταρτη μέρα της δραματικής επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων και «εκκαθάρισης» του εμπορικού κέντρου Ουέστγκεϊτ από τους ισλαμιστές μαχητές της Αλ Σαμπάμπ.
Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, διακήρυξε ότι οι δυνάμεις του «ντρόπιασαν και νίκησαν» τους εξτρεμιστές, πυροβόλησαν και σκότωσαν 5 από τους δράστες και συνέλαβαν 11 υπόπτους. Επιβεβαίωσε πως έχουν σκοτωθεί 61 πολίτες και 6 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και ότι πολλά πτώματα βρίσκονται ακόμα εντός του κτιρίου, καταπλακωμένα από ερείπια μετά τη μερική κατάρρευση τριών ορόφων.
Πυροβολισμοί όλη μέρα
Ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες επίσημες ανακοινώσεις ότι η κυβέρνηση και ο στρατός έχουν πλέον το πάνω χέρι και έχουν διασώσει όλους τους ομήρους, ασαφές παρέμενε το κατά πόσον έχει επιτέλους σημάνει η λήξη της μαραθώνιας και εξαιρετικά περίπλοκης επιχείρησης, καθώς εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αναπάντητα και τα ερωτήματα για τους δεκάδες αγνοούμενους, αλλά και την τύχη, τον ακριβή αριθμό και την εθνικότητα των δραστών. «Η Κένυα κοίταξε κατάματα το κακό και θριάμβευσε» δήλωσε ο Κενιάτα, υπογραμμίζοντας ότι οι «δειλοί θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη, μαζί με τους συνεργούς και τους πάτρωνές τους, όπου κι αν βρίσκονται».
Μια εντελώς διαφορετική κατάσταση είχαν περιγράψει νωρίτερα φερόμενα μέλη της Αλ Σαμπάμπ μέσω του Διαδικτύου, χλευάζοντας το «επικείμενο» τέλος της πολιορκίας του εμπορικού κέντρου. «Οι όμηροι που κρατούνται από τους μουτζαχεντίν είναι ακόμα ζωντανοί, αν και κάπως ταραγμένοι» ανέφερε μήνυμα της οργάνωσης στο twitter, προσθέτοντας ότι οι μαχητές της είναι ψύχραιμοι και κάνουν βόλτες μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αιχμάλωτοι -αδιευκρίνιστο πόσοι- φέρεται να είναι (άθελά τους φυσικά) ζωσμένοι με εκρηκτικά που πυροδοτούνται με τηλεχειρισμό, ενώ οι δράστες ενδέχεται να πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους έχουν παγιδεύσει το συγκρότημα. Ανάμεσά τους εικάζεται ότι υπάρχουν και κρυμμένοι ελεύθεροι σκοπευτές.
Ισχυριζόμενοι ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τους «συντρόφους» τους, μέλη της Αλ Σαμπάμπ διέψευσαν ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονται και ξένοι τζιχαντιστές, όπως είχαν περήφανα ανακοινώσει οι ίδιοι μόλις μία μέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές της Κένυας, η οργάνωση πιστεύεται ότι είχε μυστικά ενοικιάσει τουλάχιστον ένα κατάστημα του εμπορικού κέντρου και ότι σιγά σιγά αποθήκευαν εκεί λαθραία όπλα και πυρομαχικά. Επρόκειτο για μια εξαιρετικά «σχολαστική» και καλά οργανωμένη επιχείρηση και είναι απορίας άξιον πώς οι κενυατικές αρχές δεν αντελήφθησαν το παραμικρό.
Δυτικοί εξτρεμιστές
Η υπουργός Εξωτερικών, Αμίνα Μοχάμεντ, επιβεβαίωσε χθες ότι μεταξύ των δραστών υπάρχουν μια Βρετανίδα και «δυο – τρεις Αμερικανοί νεαρής ηλικίας, ίσως 18 ή 19 ετών» σομαλικής ή αραβικής καταγωγής, που διέμεναν «στη Μινεσότα και κάπου αλλού». Τις πληροφορίες αυτές εξετάζουν ενδελεχώς οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές, που αποστέλλουν στην Κένυα κλιμάκια του FBI και της Σκότλαντ Γιαρντ. Η Μοχάμεντ υποστήριξε ότι η στυγερή επίθεση δεν είναι έργο μόνο της Αλ Σαμπάμπ, αλλά μέρος μιας διεθνούς τρομοκρατικής εκστρατείας, πίσω από την οποία κρύβεται η Αλ Κάιντα.
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πατέρας του οποίου γεννήθηκε στην Κένυα, χαρακτήρισε την αφρικανική χώρα «περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επιδρομή τρομοκρατών στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι καταδεικνύει ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί και ότι ο κατακερματισμός της Αλ Κάιντα σε περιφερειακά δίκτυα και πολιτοφυλακές συνεχίζει να «απειλεί σοβαρά κυβερνήσεις, διπλωμάτες, επιχειρήσεις και πολίτες σε όλο τον κόσμο».