25/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα άπαντα των Clash

      Pin It

clashΣτην όψη μοιάζει με ένα παλιομοδίτικο κασετόφωνο από εκείνα που αποτελούσαν όνειρο στα νιάτα μας. Ανοίγοντάς το όμως έρχεται κανείς αντιμέτωπος με μια λαμπρή έκδοση που αναβλύζει αναμνήσεις, έξοχα τραγούδια και άφθονο ανέκδοτο υλικό. H Sony Music κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες το The Clash «Sound System», σε ειδική συσκευασία με σχήμα ενός κλασικού boombox σχεδιασμένο από τον Paul Simonon. Εκλεισε δηλαδή σε ένα υπέροχο κουτί όλες τις ηχογραφήσεις μίας από τις πιο επιδραστικές βρετανικές μπάντες του 20ού αιώνα.

 

Για την ακρίβεια το boxset περιλαμβάνει όλα τα άλμπουμ των Clash (τα οποία πέρασαν φυσικά από remastering και έλαμψαν), 3 επιπλέον CD με demo ηχογραφήσεις, ακυκλοφόρητα σινγκλ, σπάνιες ηχογραφήσεις παραλειπόμενα, dvd με όλα τα βίντεο του συγκροτήματος καθώς και ακυκλοφόρητο υλικό από τους Τζούλιεν Τεμπλ και Ντον Λετς, αποκλειστικά πόστερ, αυτοκόλλητα, κονκάρδες και άλλα.

 

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για επανέκδοση των «απάντων» του γκρουπ έπαιξε η μαζική ζήτηση από το κοινό για μια πλήρη συλλογή όπου θα υπήρχε συγκεντρωμένο το υλικό τους. Ο τρόπος που φτιάχτηκε το «Sound System» ήταν ιδανικός και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά τη μεγάλη κληρονομιά που άφησαν στη μουσική οι Clash. Το κίνημα του πανκ της δεκαετίας του ‘70 μπορεί να δημιούργησε μεν πολύ σημαντικές μπάντες, αλλά καμία δεν ήταν τόσο σημαντική όσο οι Clash. Ηταν ένα συγκρότημα που έσπασε τα μουσικά σύνορα, που συνδύασε τον μουσικό πειραματισμό με την κοινωνικο–πολιτική συνείδηση. Από το ομώνυμο πρώτο τους άλμπουμ το 1977, το συγκρότημα ενσωμάτωσε στη μουσική του στοιχεία της ρέγκε, ραπ, τζαζ, dance, ροκαμπίλι και ska. H παθιασμένη και αιχμηρή πολιτική τους θεματολογία τούς κάνει το ίδιο επίκαιρους και σήμερα, 40 χρόνια μετά. Θυμηθείτε μόνο μερικά από τα μεγάλα τραγούδια τους: This Is Radio, Should I Stay Or Should I Go, First Night Back In London, Rock The Casbah, I Fought The Law, Guns Of Brixton, London Calling κ.ά.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top