25/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και ο Γιώργος Καμίνης απήγγειλε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης

«Αλλοι σπάνε κεφάλια, εμείς ανοίγουμε μυαλά»

      Pin It

γ. καμινης  κατερινα-αγγελακη ρουκΤη δόξα του Γιάννη Μπουτάρη (διάβασε Καβάφη πριν από λίγες μέρες, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) φαίνεται πως ζήλεψε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος απήγγειλε αγαπημένους του στίχους στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, που ξεκίνησε προχθές βράδυ στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας με τη συμμετοχή 69 ποιητών από 22 χώρες.

 

Αν ο Χέλντερλιν αναρωτιόταν δυο αιώνες πριν «τι χρειάζονται οι ποιητές σ’ έναν μικρόψυχο καιρό», ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε τη δική του απάντηση: η λογοτεχνία αποτελεί μια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας και καλεί τον κόσμο να αντισταθεί στο ξέσπασμα της βίας, όπως και να αναλογιστεί την κρισιμότητα της εποχής. Στο ίδιο πνεύμα ο Θωμάς Σκάσσης, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Συνδιαχείρισης Εργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) , τόνισε πως «αν κάποιοι σήμερα αρέσκονται στο να σπάνε κεφάλια, η ποίηση εξακολουθεί να ανοίγει τα μυαλά».

 

Στον γεμάτο από κόσμο όλων των ηλικιών κήπο του Μεγάρου προβλήθηκαν δύο βίντεο: ένα με μήνυμα και απαγγελία του Λόρενς Φερλινγκέτι από το Σαν Φρανσίσκο και το άλλο με απαγγελία του Νάνου Βαλαωρίτη. Στη συνέχεια διάβασαν ποιήματά τους οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά (δεν παρέστη για λόγους υγείας, αλλά ακούστηκαν στίχοι της), Τίτος Πατρίκιος κ.ά. Από τους ξένους προσκεκλημένους πήραν μέρος οι Ομέρο Αρίτζις (Μεξικό), Λέλο Βότσε (Ιταλία), Ανταμ Ζαγκαγέφσκι (Πολωνία), Ντέσμοντ Ιγκαν (Ιρλανδία), Γιόχεν Κέλτερ (Γερμανία), Λαν Λαν (Κίνα), Χουάν Κάρλος Μέστρε (Ισπανία), Μιόντραγκ Πάβλοβιτς (Σερβία) κ.ά.

 

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Γιώργος Χουλιάρας, ενώ ποιήματα Ελλήνων απήγγειλε ο Κωνσταντίνος Τζούμας. Το φεστιβάλ, που διοργανώνει μέχρι 29/9 ο Κύκλος Ποιητών, συνεχίζεται σήμερα στην Τεχνόπολη, στο Ιδρυμα Τάκης Σινόπουλος του Δήμου Ν. Ιωνίας, στο Polis Art Cafe – Μέγαρο Αρσακείου. Το πρόγραμμα στο http://athenswpf.wordpress.com

 

Scroll to top