Pin It

Ο Mc Yinka μιλά για τον Π. Φύσσα και το κίνημα εναντίον της Χ.Α.

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

mc Yinka«Αρκετά μίλησαν όλοι οι άσχετοι για τον Παύλο, πρέπει να μιλήσουμε κι εμείς κι ας είμαστε εν βρασμώ». Ετσι ξεκίνησε ο Μιχάλης Μυτακίδης (BD Foxmoor) των Active Member τη χθεσινή παράξενη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στην ΕΣΗΕΑ εκπρόσωποι της χιπ χοπ (και low bap) μουσικής σκηνής. «Τον ήξερα μέσω της μουσικής, όλοι μεταξύ μας γνωριζόμαστε. Εχω παίξει και σε ένα φεστιβάλ, στο οποίο ο Παύλος ήταν στην παραγωγή, το “Ηip hop for a reason”. Μαζεύαμε λεφτά για ένα παιδί που είχε καρκίνο», μας λέει ο Mc Yinka. Πιάνουμε κουβέντα.

 

Ο Μανώλης Ολαγίνκα Αφολάνιο (Μc Yinka), νιγηριανής καταγωγής, γεννημένος στην Ελλάδα το 1981, χωρίς υπηκοότητα ακόμα, είναι χρόνια ενεργός στο αντιφασιστικό κίνημα. «Ο Παύλος ήταν ένα λαϊκό παιδί της γειτονιάς με πολιτική συνείδηση, χωρίς να είναι οργανωμένος. Το όνειρό του ήταν να ενωθούν αυτοί οι δύο κόσμοι που έχουν απομακρυνθεί, το low bap και το χιπ χοπ». «Διαφωνώ με το σύνθημα “Φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες!”. Το φασισμό τον ξεριζώνεις μέσα σου», λέει ο Αγγελάκας. Ρωτάμε τη γνώμη του Μανώλη που έχει πέσει θύμα ρατσιστικών επιθέσεων στο παρελθόν. «Εντάξει, δεν είναι το καλύτερο σύνθημα, αλλά δεν έχει κυριολεκτική ανάγνωση. Δεν συγκρίνεται το ξύλο στους αριστερούς και στους μετανάστες με την αντιφασιστική αντίδραση. Ποτέ σε αυτά τα χρόνια δεν έχει υπάρξει δολοφονία χρυσαυγίτη από αντιφασίστα.

 

Η θεσμική αντιμετώπιση είναι ένας τρόπος, αλλά το ξεμπρόστιασμα αυτής της οργάνωσης σε κάθε περίσταση είναι επιτακτικό. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν εστίες αντίστασης σε κάθε γειτονιά και σε κάθε δουλειά. Αναχαιτιστικά, όχι επιθετικά» επισημαίνει ο Μανώλης. Η κουβέντα οδηγείται στον «ρατσισμό της καθημερινότητας» και στη σχέση πολιτικής – αισθητικής – ΜΜΕ. «Μου φαίνεται απολύτως υποκριτικό το πώς κάποιοι (δημοσιογράφοι, εκδότες, πολιτικοί) που πριν από λίγο καιρό έκαναν λόγο για μια “σοβαρότερη Χ.Α.”, μετά τον θάνατο του Παύλου αναφέρονται σήμερα σε νεοφασιστικό μόρφωμα. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν παίξει τον ρόλο τους στην άνοδο της Χ.Α. Πολύ περίεργο μου φαίνεται τώρα αυτό το πολιτικό άδειασμα», απορεί ο Μανώλης.

 

Ολαγίνκα -μεσαίο όνομα του Μανώλη- σημαίνει «όλα γύρω μου είναι ευλογημένα». Δεν νιώθει έτσι για τον κόσμο γύρω του σήμερα. «Στις κοινότητες μεταναστών δεν παρατηρείται φόβος μετά τη δολοφονία», μας πληροφορεί, εξηγώντας πως «οι μετανάστες τονίζουν την ανάγκη να αναδειχθεί όλη η δράση αυτού του ναζιστικού μορφώματος. Εμείς όλα αυτά που ο κόσμος ανακαλύπτει έκπληκτος τώρα, δυστυχώς τα γνωρίζαμε καιρό», λέει αποχαιρετώντας μας ο Μc Yinka.

 

Πίσω στη συνέντευξη, ο φίλος του Τiny Jackal (κατά κόσμον Θανάσης Περάκης), μιλάει για τον Παύλο: «Εκανε συναυλίες για ανθρώπους που είναι άρρωστοι δίνοντας τα έσοδα για να τους βοηθήσει. Εδινε κουβέρτες σε άστεγους. Προσέφερε φαγητό. Δεν έβγαινε να παίξει πόλεμο στους δρόμους. Οταν κατεβαίναμε σε διαδήλωση και γινόντουσαν φασαρίες, μου έλεγε “Πάμε να βρούμε έναν κουλουρά να τους πετάξουμε σουσάμι, να πέσουν πάνω τους τα περιστέρια”».

 

[email protected]

 

Scroll to top