26/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα άδυτα των επιστημόνων

Στον άγνωστο κόσμο των ερευνητών μπορεί να μυηθεί το ευρύ κοινό αύριο στον «Δημόκριτο». Παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε περίπου 300 πόλεις της Ευρώπης.
      Pin It

Στον άγνωστο κόσμο των ερευνητών μπορεί να μυηθεί το ευρύ κοινό αύριο στον «Δημόκριτο». Παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε περίπου 300 πόλεις της Ευρώπης

 

Του Τάσου Σαραντή

 

Η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας πραγματοποιείται αύριο στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, παράλληλα με άλλα ακαδημαϊκά κέντρα σε περίπου 300 πόλεις της Ευρώπης.

 

Στην Αθήνα, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους για τη «Βραδιά του Ερευνητή», που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τους ερευνητές και να γνωρίσει το επιστημονικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν, τον τρόπο δουλειάς τους και την καθημερινότητά τους.

 

Συνομιλία με τα ρομπότ

 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να ξεναγηθούν στα εργαστήρια -μεταξύ αυτών και σε μοναδικές ερευνητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα-, να περιηγηθούν στην έκθεση ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με ρομπότ, να εξερευνήσουν τα μυστικά του ουράνιου θόλου σε πλανητάριο που θα εγκατασταθεί στον «Δημόκριτο» ειδικά για την εκδήλωση αυτή, άλλα και να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα από τηλεσκόπια.

 

Στην εκδήλωση στον «Δημόκριτο», όπου συμμετέχει πλειάδα ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, British Council, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κ.ά.), το κοινό θα μυηθεί στον άγνωστο κόσμο του ερευνητή μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές, επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

 

Για τη «Βραδιά του Ερευνητή» ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ολόκληρη την Ελλάδα και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε ρόλο συντονιστή, το Ιδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΝΟΗΣΙΣ.

 

Το «Τρενάκι της Πόλης»

 

Ετσι, διοργανώνονται ανάλογες «βραδιές» στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, στον Βόλο στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, στην Πάτρα στον Πολυχώρο ΙΝΤΕΑΛ και στο Ηράκλειο στο Ιδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας.

 

Η «Βραδιά» θα κλείσει με πολλή μουσική, η είσοδος είναι ελεύθερη και για τον «Δημόκριτο» θα πραγματοποιείται δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με το «Τρενάκι της Πόλης» από τον σταθμό του μετρό στο Νομισματοκοπείο.

 

 

Πρόγραμμα «Βραδιάς Ερευνητή»

 

Αμφιθέατρο (18.00 – 22.00) – Researchers on stage – O ερευνητής «επί σκηνής»

• Ιταλός αστροναύτης στέλνει τον χαιρετισμό του από τη Ρώμη για τη «Βραδιά Ερευνητή» (18.00-18.15).

• Το έργο της ESA και η συμμετοχή της Ελλάδας (18.15-18.30).

• Ηχοι από το διάστημα: ομιλία – παρουσίαση βίντεο και ήχων (18.30-19.00).

• Out of the blue: μια συναρπαστική on line «αναμέτρηση» πέντε διακεκριμένων ερευνητών από πέντε σημεία της Ελλάδος (19.00-20.00).

• Η Επιστήμη εν δράσει: θεαματικά πειράματα και η ερμηνεία τους (20.00-21.00).

• «Ατομικοί» διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ, ένα επιστημονικό θεατρικό δρώμενο από την Ομάδα του FameLab (21.00-21.50).

 

 

Στον εκθεσιακό χώρο (18.00-22.00) – Η Επιστήμη… εκτίθεται

• Εκθεση επιστημονικών οργάνων και τεχνολογικών επιτευγμάτων.

• Επιστήμη και Τέχνη σε διάλογο (έκθεση εικαστικών).

Στον περιβάλλοντα χώρο (18.00-22.30) – Expo zone – Ενημερώνομαι και μαθαίνω.

 

Τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα παίρνουν «σάρκα και οστά» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Οι 15 ερευνητικοί/πανεπιστημιακοί φορείς που συμμετέχουν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με διαδραστικό τρόπο και συζητούν με μικρούς και μεγάλους.

 

 

Επισκέψεις στα Εργαστήρια (18.00-22.00) – Γνωρίζοντας τον χώρο του ερευνητή

Δείτε από κοντά τον πυρηνικό αντιδραστήρα, τον επιταχυντή σωματιδίων, τον μικρόκοσμο της ηλεκτρονικής, τους αισθητήρες για ιατρικές και άλλες εφαρμογές αλλά και πώς υγροποιείται το ήλιο, πώς αδρανοποιούνται οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, πώς εκτιμάται η ραδιολογική κατάσταση του περιβάλλοντος, πώς ελέγχεται η ραδιενέργεια και πολλά άλλα. Ακόμα παρακολουθήστε τα δρώμενα στη «Βραδιά Ερευνητή» στη Γενεύη σε ζωντανή σύνδεση με το CERN.

 

 

Στον κήπο (19.30-24.00) – Αστρο-πάρτι και όχι μόνο…

• Παρουσίαση των αστερισμών σε φορητό πλανητάριο

• Ειδικές επιστημονικές παρουσιάσεις (Lidar Σύστημα KATEΡINA)

• Παρατηρώντας τον αττικό ουρανό μέσα από τηλεσκόπια.

• Οι ερευνητές παίζουν μουσική. Η βραδιά θα κλείσει με συγκροτήματα κλασικής, παραδοσιακής και σύγχρονης, ελληνικής και ξένης μουσικής.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Χημεία για μικρά και μεγάλα παιδιά από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με 4 διαδραστικούς σταθμούς – χημικά εργαστήρια

• «Μαθαίνουμε για τις ακτινοβολίες παίζοντας» από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

• «Επιτραπέζιο φιδάκι ή Πώς να μη φοβάστε τα εμβόλια» από το Ινστιτούτο Παστέρ

• «Υδάτινο Περιβάλλον: Ερευνώ παίζοντας» από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

 

Scroll to top