26/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δένει τη Χ.Α. ο εισαγγελέας

Εχει ήδη πλήθος στοιχείων από μάρτυρες, από δικογραφίες αλλά και από την Αντιτρομοκρατική.
      Pin It

Εχει ήδη πλήθος στοιχείων από μάρτυρες, από δικογραφίες αλλά και από την Αντιτρομοκρατική

 

Των Κατερίνας Κατή- Μαρίας Δήμα

 

Ραγδαίες ποινικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτούν τα ευρήματα της ενδελεχούς έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

 

Από χθες νωρίς το πρωί θύματα σοβαρών οργανωμένων επιθέσεων ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής εξετάζονταν εξονυχιστικά από τον κ. Βουρλιώτη και έδιναν ποινικώς αξιοποιήσιμα στοιχεία.

 

Οι μαρτυρίες των θυμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και τα μέλη του ΚΚΕ που είχαν δεχτεί δολοφονική επίθεση στο Πέραμα από πολυπληθή ομάδα χρυσαυγιτών, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προσδοκά ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός να συλλέξει από πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν εκ των έσω λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση στελεχών του ναζιστικού μορφώματος, αναμένεται να συνθέσουν το παζλ των επαρκών ενδείξεων που απαιτούνται για την άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.

 

Οδηγός βεβαίως στην εισαγγελική έρευνα είναι και οι άρσεις απορρήτων που μπορεί να κρύβουν άγνωστα στοιχεία για τη δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δικογραφιών που ήταν ανοιχτές και αφορούν βαρύτατα αδικήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών) τα αποτελέσματα από την άρση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (που είχε ζητηθεί εδώ και καιρό) έχουν ήδη αποσταλεί στον κ. Βουρλιώτη και είναι άκρως αποκαλυπτικά.

 

Το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ

 

Την ίδια στιγμή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με την Αντιτρομοκρατική ζητώντας σειρά «ειδικών στοιχείων» που να τεκμηριώνουν τη δράση του ναζιστικού μορφώματος ως εγκληματικής οργάνωσης. Στα στοιχεία αυτά φέρεται πως περιλαμβάνονται και «ευρήματα» από το περιβόητο «βαλιτσάκι της ΕΥΠ», που στο πλαίσιο των παρακολουθήσεων για «λόγους εθνικής ασφάλειας» φαίνεται πως κατέγραψε συνομιλίες χρυσαυγιτών υψηλόβαθμων με περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, με αντικείμενο τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων. Αυτές οι συνομιλίες δίνουν ένα επιπρόσθετο, πολύ σημαντικό στοιχείο στη στοιχειοθέτηση της «οργανωμένης εγκληματικής δομής», καθώς προκύπτει η απαραίτητη κατά τον νόμο «καθοδήγηση και συνεννόηση» πριν από επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, μελών αντίπαλων κομμάτων, συνδικαλιστών και άλλων προσώπων.

 

Ο συνταγματολόγος

 

Στο μεταξύ, χθες ο εισαγγελέας εξέτασε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γ. Σωτηρέλη, του οποίου η κατάθεση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς -όπως είναι γνωστό και από τις δημόσια εκπεφρασμένες απόψεις του έγκριτου επιστήμονα- υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση και να μην έχει και τη δυνατότητα να κατέλθει ξανά σε εκλογές.

 

Ο κ. Βουρλιώτης εξέτασε ακόμα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, ενώ είχε καλέσει και τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Σωτ. Πουλικόγιαννη, καθώς και εκπρόσωπο Αιγύπτιων και Πακιστανών θυμάτων επιθέσεων από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

 

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ο Νότης Μαριάς δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την ανοχή στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που ευθύνεται για δεκάδες επιθέσεις σε Ελληνες και αλλοδαπούς. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. Ευελπιστούμε να προχωρήσει η Δικαιοσύνη και να εφαρμοστεί το κράτος δικαίου».

 

Οι αυτουργοί

 

Στο μεταξύ, σημαντικά είναι και τα στοιχεία που ανακύπτουν από την ανάκριση που διενεργείται στον Πειραιά για την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Πέτρου Φύσσα.

 

Μετά την ταυτοποίηση των προσώπων που μίλησαν τηλεφωνικά την κρίσιμη χρονική περίοδο πριν από το φονικό με τον δράστη Γ. Ρουπακιά, η ανακρίτρια προχώρησε στην κλήτευσή τους προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους, καθώς διερευνάται το ενδεχόμενο άσκησης συμπληρωματικών ποινικών διώξεων για τυχόν ηθικούς αυτουργούς, ενώ δεν αποκλείεται και τα στοιχεία αυτής της δικογραφίας να οδηγήσουν σε δράση εγκληματικής οργάνωσης.

 

Για σήμερα έχει κληθεί και η σύντροφος του Π. Φύσσα, που ήταν παρούσα στη δολοφονία του και η κατάθεσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική και ως προς τις ευθύνες των παριστάμενων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Στο Μαλανδρίνο ο Γ. Ρουπακιάς

 

Στις φυλακές Μαλανδρίνου Φωκίδας οδηγήθηκε σήμερα στις 6.30 το πρωί ο 45χρονος χρυσαυγίτης Γ. Ρουπακιάς, δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Το φυλακιστήριο άλλαξε χτες για τον 45χρονο, λόγω του αναβρασμού που δημιουργήθηκε όταν αρχικά ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο να μεταχθεί στον Κορυδαλλό, όπου όμως κρατούνται κυρίως αλλοδαποί και κρίθηκε ότι κινδύνευε η ζωή του, λόγω του ρατσιστικού παρελθόντος του στις τάξεις της Χρυσής Αυγής.

 

Scroll to top