26/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρυφτούλι για το πρωτογενές «πλεόνασμα»

Σαμαράς και Στουρνάρας πανηγυρίζουν για το «μαγικό», αλλά κρύβονται από τη Βουλή, όταν πρέπει να το... εξηγήσουν.
      Pin It

Σαμαράς και Στουρνάρας πανηγυρίζουν για το «μαγικό», αλλά κρύβονται από τη Βουλή, όταν πρέπει να το… εξηγήσουν

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

στουρναρας αντωνης σαμαραςΕν κρυπτώ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «πανηγυρίζουν» για το δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα, την ίδια ώρα που αποφεύγουν συστηματικά να εμφανιστούν στη Βουλή για να το υποστηρίξουν επίσημα, με συγκεκριμένα στοιχεία και με αντίλογο, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

 

Εκτός από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΚΚΕ), που επισημαίνει συνεχώς το αδιέξοδο και τη βαρβαρότητα της ακολουθούμενης πολιτικής, ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην αποδόμηση του «success story» παίζουν δύο παράγοντες που στο παρελθόν πίστεψαν στον μονόδρομο του Μνημονίου και τώρα συντάσσονται με την κριτική της αντιπολίτευσης. Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο πρώην κυβερνητικός εταίρος (Δημοκρατική Αριστερά ) και από την άλλη η δραστήρια πλέον ομάδα των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και που πολλοί απ' αυτούς έχουν δημιουργήσει ή έχουν ενταχθεί σε άλλα μικρότερα πολιτικά σχήματα (Ν. Σταυρογιάννης, Γ. Κουράκος, Οδ. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Γ. Κασαπίδης, Θ. Παραστατίδης, Ν. Νικολόπουλος).

 

Τα πρόσφατα αντιφατικά στοιχεία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και το κατά πόσον υπάρχει έλλειμμα ή πλεόνασμα είναι αποκαλυπτικά και για το πόσο «ευέλικτα» μπορούν γίνουν τα νούμερα, ανάλογα με το ποιος και πώς τα μετράει.

 

Δεν απαντούν

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη ματαιώθηκε για δεύτερη συνεχή φορά η επίκαιρη ερώτηση για το θέμα αυτό της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μίνας Ξηροτύρη, η οποία καταγγέλλει την πρακτική της κυβέρνησης «να υποχρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και άλλα σκέλη του προϋπολογισμού, όπως το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, πρακτική που οδηγεί σε αμφισβητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα».

 

Η κ. Ξηροτύρη υπογραμμίζει ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό «δεν ασκείται ουσιαστικά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και απαξιώνεται η λειτουργία της Βουλής».

 

Εν τω μεταξύ, για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η επίκαιρη επερώτηση των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών σχετικά με τη δυσαρμονία των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού μεταξύ της Τραπέζης της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών, όπου αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις του Γ. Στουρνάρα, αρκεί βέβαια να… προσέλθει στη Βουλή.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν ήδη επισημάνει σε υψηλούς τόνους ότι το ΥΠΟΙΚ δεν έχει συμπεριλάβει στις δαπάνες του προϋπολογισμού παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα έξοδα να εμφανίζονται πολύ λιγότερα.

 

Επίσης έχει συμπεριλάβει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών στα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. Ομως, «τα έσοδα αυτά φαίνεται να είναι λογιστικού χαρακτήρα», τονίζουν.

 

Scroll to top