26/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε… μισή μεταγραφή

Οι 4 λόγοι που ο ΠΑΟ είναι οριακά over budget.
      Pin It

Οι 4 λόγοι που ο ΠΑΟ είναι οριακά over budget

 

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Το έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού, κατά δήλωση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Νίκου Νταμπίζα, είναι πλήρες. Αλλά και το μπάτζετ του συλλόγου είναι… εξίσου ή και περισσότερο πλήρες…

 

Η νέα ηγεσία του ποδοσφαιρικού τμήματος του «τριφυλλιού» μπορεί να υπήρξε πιο μαζεμένη από κάθε άλλη στο πρόσφατο παρελθόν, ακολουθώντας πιστά το δόγμα «φτηνές και όσο το δυνατόν πιο ποιοτικές λύσεις», μπορεί να μη δόθηκαν παρά μόνο ελάχιστες χιλιάδες ευρώ και μόνον για την απόκτηση-επένδυση του Αμπντούλ Ατζαγκούν, μπορεί πράγματι τα συμβόλαια να έπαθαν… καθίζηση συγκριτικά με πέρυσι, που θεωρητικά ήταν και πάλι «σφιχτά», πλην όμως μαζεύτηκαν περισσότερα… κουκιά απ’ ό,τι αρχικά είχε (προ)υπολογιστεί.

 

Οχι βέβαια πολύ, όχι σε βαθμό έκδηλης ανησυχίας, αλλά σε τέτοιο επίπεδο που να κρίνεται απαγορευτική η οποιαδήποτε σκέψη για παραπέρα ενίσχυση στη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

 

Κι αυτό σημαίνει ότι τον προσεχή Γενάρη, όταν είθισται όλες οι ομάδες να πραγματοποιούν (άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο) τις διορθωτικές κινήσεις τους ενόψει του δεύτερου μισού της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός θα μείνει εκεί που βρίσκεται σήμερα.

 

Εδώ τέτοιες «πολυτέλειες» δεν υπάρχουν. Τα «αγκάθια» δεν βγήκαν ακόμη απ’ το πετσί της ομάδας. Προσπάθεια γίνεται, αλλά αρχικά συμπυκνώνεται στη φράση «οικονομική εξυγίανση». Προτεραιότητα είναι να μη βυθιστεί το «υπερωκεάνιο» και μόνο αν υπάρξει κάποια πώληση τύπου Μαυρία, θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα γίνουν πάνω από μία νέες μεταγραφές. Πρώτη στη σειρά η θέση του αριστερού μπακ, όπου ήδη παρακολουθούνται στόχοι για τον Γενάρη και το επόμενο καλοκαίρι.

 

Ολα αυτά, όταν την περασμένη χρονιά ο Παναθηναϊκός έκανε… ρεκόρ αναδόμησης με έξι νέες προσθήκες (Κάιπερ, Π. Σπυρόπουλος, Καζιγιάμα, Ντίνας, Εσπάρθα, Φιγκερόα) και άλλες τόσες αποχωρήσεις (Κατσουράνης, Ν. Σπυρόπουλος, Βύντρα, Λέτο, Χριστοδουλόπουλος, Πετρόπουλος).

 

Πώς… ξέφυγε όμως το μπάτζετ σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό;

 

1. Δεν έγινε καμία παρασπονδία ούτε υπήρξε κάποια… συνωμοσία στα κρυφά. Αντίθετα, συμφωνήθηκε από κοινού με τη διοίκηση, και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Γιάννη Αλαφούζο προσωπικά, εξαιτίας του ότι και ο ίδιος επιθυμούσε, διακαώς μάλιστα, να υλοποιηθεί η τελευταία μεταγραφική απόκτηση του Λουτσιάνο Φιγκερόα. Είχε τους λόγους του. Ισως να θεώρησε ότι έπρεπε να βάλει την… πινελιά του. Το deal θεωρήθηκε συμφέρον και παρότι το μπάτζετ είχε «κλείσει», ο Αργεντινός αποκτήθηκε και συμπλήρωσε το ρόστερ.

 

2. Στον Παναθηναϊκό υπολόγιζαν επί πλέον ότι θα υπάρξει και άλλη πώληση παίκτη. Πόνταραν σε έναν-δύο από τους Καπίνο, Πίντο, Κουίνσι κυρίως, πέρα από τον Καρνέζη και τον Μαυρία που παραχωρήθηκαν σε ομάδες του εξωτερικού. Φυσικά προσδοκούσαν σε περισσότερα έσοδα από αποχωρήσεις-πωλήσεις παικτών, αλλά…

 

3. Από τους «κομμένους» Κουίνσι, Τοτσέ, Πίντο και Βελάσκες έχουν μείνει αμανάτι. Από τον Φορναρόλι δεν ήταν εφικτό να απαλλαγούν δίχως να του δώσουν την αποζημίωσή του. Ο Μπουμσόνγκ, ο Σο, ο Βιτόλο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κούνησαν μαντίλι (όπως και οι ελεύθεροι και οι δανεικοί). Η δουλειά συνεπώς έγινε απλά κατά το ήμισυ.

 

4. Η πιο μεγάλη «ζημιά» ωστόσο στον προϋπολογισμό του Παναθηναϊκού έγινε από το 1 εκατομμύριο ευρώ «ζεστό ζεστό» που χάθηκε από τη Nova, ενώ ήταν προϋπολογισμένο! Εκανε όμως «φτερά», καθώς το συνδρομητικό κανάλι αρνήθηκε να το δώσει και οι δύο πλευρές βρίσκονται στα δικαστήρια. Κανένας δεν ξέρει και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υπάρξει απόφαση…

 

Scroll to top