02/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eυθύνες στον Βενιζέλο

      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Ο Βενιζέλος γνώριζε». Με αυτή τη λακωνική φράση περιγράφει τον ρόλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καταλογίζοντάς του «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» στο ζήτημα της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ.

 

Η Κουμουνδούρου πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να απαντήσει στο ίδιο ύφος με τη φρασεολογία του ΠΑΣΟΚ και εκτιμά ότι «όλες οι τελευταίες προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου αποτελούν έναν ανέξοδο αντιπερισπασμό». Σήμερα συνεδριάζουν τα ηγετικά όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τακτική που θα ακολουθήσει στο ζήτημα το επόμενο διάστημα.

 

«Η Ιπποκράτους εστιάζει όλον αυτό τον καιρό σε παράπλευρα θέματα για να υπεκφύγει των διαχρονικών ευθυνών της» σχολιάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπενθυμίζοντας ότι «όταν τα καυτά ερωτήματα έμεναν αναπάντητα, το ΠΑΣΟΚ ανακύκλωνε συνεχώς τις δηλώσεις της βουλευτού Νάντιας Βαλαβάνη, καθώς και τα περί μη ύπαρξης στη λίστα προσώπων συγγενικών του Ευάγγελου Βενιζέλου».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει άλλωστε θέσει ως στόχο να προσδώσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη του σκανδάλου, καθώς ως υπουργός Οικονομικών «υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα», ενώ οι τότε κινήσεις του δυσχεραίνουν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ακόμα και σήμερα τη διερεύνηση της υπόθεσης.

 

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε», επισημαίνει ηγετικό στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ενημέρωσε κανέναν από τους πολιτικούς διαδόχους του για τη λίστα και τώρα το ΠΑΣΟΚ τα “φορτώνει” στους κατά καιρούς επικεφαλής του ΣΔΟΕ».

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά επιχειρεί να βρει και να αναδείξει τα σημεία και τα πρόσωπα που συνδέουν το σκάνδαλο με τη σημερινή κυβέρνηση. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διατυπώνουν δημοσίως τις σκέψεις τους για τον ρόλο που έπαιξαν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Οσον αφορά τον Γ. Παπανδρέου, η Κουμουνδούρου θεωρεί πολιτικά αξιοποιήσιμο το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί των ημερών του στην πρωθυπουργία, ενώ όσον αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, του προσάπτει πολιτικές ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι «και εκείνος γνώριζε για τη λίστα και δεν έκανε τίποτα για να εισπραχθεί έστω και ένα ευρώ φόρος».

 

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσουν η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, ώστε να διαμορφωθεί η τελική μορφή της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

 

Στις συνεδριάσεις, όπου θα συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας, θα αποφασιστούν τα «πρόσωπα-στόχοι», ενώ κοινή πεποίθηση των στελεχών είναι ότι πρέπει να εξεταστεί η ανάμειξη, ποινική ή πολιτική, όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, είτε πρόκειται για πρωθυπουργούς και υπουργούς είτε για υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

[email protected]

 

Scroll to top