27/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις ΗΠΑ με το μυαλό στους νεοναζί

Ο Αντ. Σαμαράς ποντάρει στις έρευνες της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας για να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό που έχουν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις για διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. και τις Ενοπλες Δυνάμεις.
      Pin It

Ο Αντ. Σαμαράς ποντάρει στις έρευνες της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας για να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό που έχουν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις για διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. και τις Ενοπλες Δυνάμεις

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα οι έρευνες της Δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ. θα φέρουν αποτελέσματα και η Χρυσή Αυγή θα διωχθεί ως εγκληματική οργάνωση εκφράζει η κυβέρνηση και παράλληλα ευελπιστεί ότι θα βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι. Στο κυβερνητικό σχήμα τα νεύρα είναι τεντωμένα, καθώς στις ήδη βαριές σκιές από τις δραστηριότητες των νεοναζί ήρθαν να προστεθούν και οι σκιές από την εμφάνιση της οργάνωσης απόστρατων εφέδρων και τα σενάρια για ομαδική παραίτηση των βουλευτών του Ν. Μιχαλολιάκου.

 

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει συνεχή ενημέρωση για την πορεία των αστυνομικών ερευνών από τον Ν. Δένδια και η εντολή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να είναι σαρωτικές, «να διερευνηθεί κάθε καταγγελία και πληροφορία» όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να υπεισέλθουν στις πληροφορίες για την άμεση ανάμιξη και βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε εγκληματικές δραστηριότητες, ωστόσο θεωρείται βέβαιο από την εικόνα που έχει ήδη σχηματιστεί πως οι έρευνες κινούνται γύρω από τρεις ή τέσσερις βουλευτές.

 

Οσον αφορά τις πιθανές αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής, σε συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να απαντηθούν πολιτικά οι απειλές της οργάνωσης. Μετά τις πρώτες ασαφείς αντιδράσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, χθες η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται».

 

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε όμως και η απειλητική διακήρυξη της οργάνωσης απόστρατων εφέδρων, καθώς ήρθε να επιτείνει την αίσθηση πολιτικής αστάθειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1) δήλωσε άγνοια για τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την οργάνωση ΚΕΕΔ, τονίζοντας εντούτοις ότι «δεν θα πρέπει να δεχτούμε ότι αφορούν την πλειονότητα των ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων».

 

Πάντως στην κυβέρνηση θεωρούν πλέον βέβαιο ότι οι δικαστικές έρευνες, όπως και ο εσωτερικός έλεγχος στην Αστυνομία, θα φέρουν στο φως διασυνδέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία και για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Είναι ενδεικτική η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «όπου υπάρχουν μεμπτά στοιχεία, θα έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες, αλλά μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό».

 

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ και είναι βέβαιο ότι στη νέα του επίσκεψη, εκτός από τα προβλήματα της οικονομίας, θα πιέζεται από τους συνομιλητές του για την απειλή των νεοναζί. Ενδεικτικά του αρνητικού κλίματος είναι τα τελευταία δημοσιεύματα στην ηλεκτρονική σελίδα της «Washington Post» ότι η ανεργία και η φτώχεια στην Ελλάδα έφεραν και την απειλή ενός πραξικοπήματος, ενώ εκτενή δημοσιεύματα στη Χρυσή Αυγή και στην ΚΕΕΔ έκαναν το Fox και άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

 

Και στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την κυβέρνηση. Οπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, «ώρες ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να μην έχουν καταλάβει τίποτε». Οι πιέσεις εστιάζονται και πάλι στην πορεία των εσόδων, τη διαθεσιμότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις και ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να… καλμάρει αυτές τις πιέσεις στη συνάντηση που θα έχει με το κλιμάκιο αύριο το πρωί.

 

Υπό το βάρος όλων αυτών των προβλημάτων είναι δύσκολο αυτή την ώρα για την κυβέρνηση να φέρει την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση -και ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ- στα μέτρα της, παρ’ ότι κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν τις προσπάθειες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι στην ομιλία του στο Πέραμα «έβαλε στο ίδιο σακί την κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή» και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχει καλή και κακή βία».

 

Scroll to top