27/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «Σουλιώτισσες» του… καβαλιέρε

ΙΤΑΛΙΑ Ο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του να παραιτηθούν ομαδικά αν ψηφιστεί η αποπομπή του και αυτοί ευθυγραμμίζονται, αλλά.
      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Ο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του να παραιτηθούν ομαδικά αν ψηφιστεί η αποπομπή του και αυτοί ευθυγραμμίζονται, αλλά…

 

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

σιλβιο μπερλουσκονιΜία ακόμη απρόβλεπτη αλλαγή πορείας, αυτή τη φορά πιο θεαματική από τις υπόλοιπες. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τους βουλευτές και γερουσιαστές του να παραιτηθούν ομαδικά, μόλις η ειδική επιτροπή της Γερουσίας της Ρώμης ψηφίσει την αποπομπή του. Στις τέσσερις, δηλαδή, του ερχόμενου Οκτωβρίου.

 

Σε μια «συνεδρίαση γεμάτη συγκίνηση», όπως μας πληροφόρησαν τα κανάλια του Μπερλουσκόνι, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Σίλβιο -διά βοής και χωρίς κανένα δισταγμό- δήλωσαν έτοιμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ηγέτη τους. Μέχρι αργά χθες βράδυ, οι εκπρόσωποι της Κεντροδεξιάς στη Βουλή και στη Γερουσία, Ρενάτο Μπρουνέτα και Ρενάτο Σκιφάνι, μάζευαν τις «προκαταβολικές» παραιτήσεις των συναδέλφων τους που ανήκουν στο «πολιτικό στρατόπεδο του Σίλβιο».

 

Ο στόχος είναι προφανής: να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, να επιχειρηθεί μια τελευταία «πολιτική διάσωση» του Μπερλουσκόνι (που σε λίγο θα πρέπει να αρχίσει να εκτίει τη μονοετή ποινή του για διαφθορά, έστω και με προσφορά κοινωνικά ωφέλιμης εργασίας) ή, ως ύστατη λύση, να προκληθούν η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Σενάριο… χλομό

 

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό σενάριο όμως, πολλοί παρατηρητές εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό. Στην Ιταλία, πρώτα από όλα, δεν έχουν προκηρυχθεί ποτέ άλλοτε εκλογές τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση νέας αναμέτρησης η Κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάδειξη του προβεβλημένου Ματέο Ρέντσι ως υποψήφιου πρωθυπουργού και ο Μπέπε Γκρίλο θα καταγγείλει την αναποτελεσματική και κωμικοτραγική κατάληξη της ευρείας κυβερνητικής συνεργασίας.

 

Κάτι που σημαίνει ότι ο Σίλβιο πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά, πριν σπρώξει στον γκρεμό την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως (ο οποίος ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες) ανακοίνωσε ήδη ότι τις αμέσως επόμενες ώρες θα ζητήσει να επαληθευτεί η ομοιογένεια της κυβερνητικής συμμαχίας.

 

Υπάρχει, δε, και το γνωστό «εμπόδιο Ναπολιτάνο»: o Ιταλός πρόεδρος, σε επίσημο ανακοινωθέν του, έκρινε «ιδιαίτερα ανησυχητική» την ανακοίνωση της απόφασης των βουλευτών και γερουσιαστών της «Φόρτσα Ιτάλια 2.0» να παραιτηθούν ομαδικά από το Κοινοβούλιο.

 

Στην Ιταλία, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρός της, υπάρχει κράτος δικαίου και όταν κάποιος καταδικάζεται οριστικά από τον Αρειο Πάγο, πρέπει να εκτίσει την ποινή του. «Δεν μπορεί να παρέμβει ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», γράφει με απόλυτη σαφήνεια ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

 

Αρνηση Ναπολιτάνο

 

Ολοι ξέρουν, λοιπόν, ότι ο γηραιός Ιταλός πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη διάλυση της Βουλής. Θα επιχειρήσει, πιθανότατα, να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια εναλλακτική πλειοψηφία που να μπορεί να στηρίξει την κυβέρνηση, τουλάχιστο μέχρι τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

 

Αριθμητική βεβαιότητα δεν υπάρχει, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να βασιστεί στη συμμετοχή της Κεντροαριστεράς, της κεντρώας Επιλογής Πολιτών του Μόντι, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» (που ζητά, όμως, δυναμική κοινωνική πολιτική) και δεκαπέντε, περίπου, δυσαρεστημένων γερουσιαστών του Γκρίλο.

 

Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει και μεμονωμένη εξωτερική στήριξη κάποιον στελεχών της μπερλουσκονικής παράταξης, που την τελευταία στιγμή μπορεί να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τον πρώην πανίσχυρο ηγέτη τους. Γίνεται έντονη αναφορά σε Σικελούς γερουσιαστές της νέας «Φόρτσα Ιτάλια».

 

Δεδομένης της όλης αυτής κατάστασης, ο «μίστερ τιβί» θα προκαλέσει, τελικά, κυβερνητική κρίση; «Αν πέσει η κυβέρνηση, οι Ιταλοί θα πληρώσουν όλο τον φετινό φόρο πρώτης κατοικίας που είχε ανασταλεί και τον επόμενο προϋπολογισμό μας θα μας τον επιβάλουν οι Βρυξέλλες», προειδοποιεί ο Ενρίκο Λέτα.

 

Ακόμη και ο Σίλβιο ίσως την τελευταία στιγμή αναγκαστεί να αξιολογήσει το τεράστιο πολιτικό κόστος της πρωτοφανούς αυτής «επιχείρησης διάσωσης».

 

Scroll to top