27/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερείπια με πολλούς νεκρούς κι ελάχιστες απαντήσεις

ΚΕΝΥΑ Οι αρχές κάνουν εξονυχιστικές έρευνες στο εμπορικό κέντρο για να βρουν τι έγινε και να εντοπίσουν τα θύματα, ενώ ψάχνουν παντού για τη «λευκή χήρα».
      Pin It

→ΚΕΝΥΑ Οι αρχές κάνουν εξονυχιστικές έρευνες στο εμπορικό κέντρο για να βρουν τι έγινε και να εντοπίσουν τα θύματα, ενώ ψάχνουν παντού για τη «λευκή χήρα»

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Στα ερείπια του εμπορικού κέντρου Ουέστγκεϊτ αναζητούνται -κάποιες έστω- σαφείς απαντήσεις για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των ισλαμιστών μαχητών της Αλ Σαμπάμπ, αλλά και το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της τετραήμερης πολιορκίας του μοιραίου συγκροτήματος από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ναϊρόμπι.

 

Κενυάτες ιατροδικαστές μαζί με ξένους εμπειρογνώμονες έχουν ξεκινήσει βαλλιστικές εξετάσεις κι εξονυχιστικές έρευνες για να εντοπίσουν και να ανασύρουν αδιευκρίνιστο ακόμη αριθμό πτωμάτων κάτω από τα συντρίμμια των τριών ορόφων, που κατέρρευσαν μερικώς, τόσο από εκρήξεις, που προκάλεσαν οι κομάντος στην προσπάθειά τους να «ξετρυπώσουν» τους ένοπλους εξτρεμιστές, όσο και εξαιτίας της φθοράς που υπέστη ο σκελετός του κτιρίου από τη μεγάλη φωτιά, που φέρεται να έβαλαν σε στρώματα οι δράστες ως «προκάλυμμα καπνού». Ταυτόχρονα στρατιώτες συνέχιζαν να «χτενίζουν» το εμπορικό κέντρο για τον εντοπισμό κρυμμένων εκρηκτικών.

 

Πυρά ώς χθες

 

Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα της «Guardian», το οποίο επικαλείται ανώνυμο πρόσωπο που συμμετέχει στις έρευνες, τουλάχιστον ένας από τους ισλαμιστές είναι ακόμα ζωντανός και εξακολουθούσε ώς χθες να ανταλλάσσει πυρά με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας εντός του εμπορικού κέντρου.

 

«Στο σουπερμάρκετ Νακουμάτ βρίσκονταν 200 εργαζόμενοι και 800 άνθρωποι που ψώνιζαν. Οι τοίχοι του καταστήματος κατέρρευσαν. Υπάρχουν πολλοί σοροί μέσα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.

 

Πηγή των μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψε μάλιστα πως προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα πτώματα που παραμένουν θαμμένα κάτω απ' τα χαλάσματα ενδέχεται να είναι εκατοντάδες. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και δημοτικός σύμβουλος του Ναϊρόμπι, που ανέφερε στην Guardian ότι το νεκροτομείο της πόλης προετοιμάζεται να υποδεχθεί έως και 160 νέες σορούς…

 

Η κυβέρνηση της Κένυας, που έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος, υποστήριξε ότι όλοι οι δράστες έχουν σκοτωθεί και διέψευσε ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται -εν μέρει έστω- για τη μερική κατάρρευση του κτιρίου στο πρώτο επίπεδο του γκαράζ. Ισχυρίστηκε ότι στα ερείπια βρίσκονται τα πτώματα τουλάχιστον οχτώ πολιτών κι ενός ή περισσότερων εξτρεμιστών, υπογραμμίζοντας ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων δεν αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 72, ενώ σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό έχουν δηλωθεί 71 αγνοούμενοι.

 

Επειτα από αίτημα των κενυατικών αρχών, η Ιντερπόλ κήρυξε χθες κόκκινο συναγερμό για τον εντοπισμό της Βρετανίδας Σαμάνθα Λιουθγουέιτ, χωρίς αναφορά στην πιθανολογούμενη εμπλοκή της στην τρομοκρατική ενέργεια στο Ναϊρόμπι. Η επονομαζόμενη «λευκή χήρα» (που πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί το κωδικό όνομα «Natalie Webb») καταζητείται στην Κένυα με τις κατηγορίες της κατοχής εκρηκτικών και της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, σχετικά με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης κατά ξενοδοχείων και εστιατορίων στη Μομπάσα το 2011.

 

Για την ίδια υπόθεση έχει ήδη συλληφθεί ένα ζευγάρι βρετανικής καταγωγής, που φέρεται να είχε διασυνδέσεις με την Αλ Σαμπάμπ, ύστερα από έφοδο των διωκτικών αρχών στο διαμέρισμά τους. Από εκείνη την έφοδο εικάζεται ότι είχε διαφύγει η Λιουθγουέιτ.

 

Η «λευκή χήρα»

 

Η αστυνομία της Βρετανίας έχει χαρακτηρίσει την 29χρονη χήρα ενός εκ των βομβιστών του Λονδίνου ως πιθανή ύποπτη για την πρόσφατη επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι.

 

Η Αλ Σαμπάμπ, όμως, διαψεύδει τώρα τη συμμετοχή της. Η υπουργός Εσωτερικών της Νότιας Αφρικής, πάντως, ανακοίνωσε ότι η νεαρή μουσουλμάνα είχε εισέλθει στη χώρα τον Ιούλιο του 2008 με πλαστό διαβατήριο, το οποίο χρησιμοποίησε για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2011.

 

Η κενυατική αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει τη σύλληψη έντεκα υπόπτων στο Ναϊρόμπι. Ταυτόχρονα, με τη συνδρομή ξένων υπηρεσιών διευρύνει τις έρευνές της για το δίκτυο της σομαλικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ. Αλλοι τέσσερις ύποπτοι, που πιστεύεται ότι επέστρεψαν πρόσφατα στην Κένυα έπειτα από εκπαίδευση στη Σομαλία, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση στη Μομπάσα. Για πρώτη φορά χθες με ηχητικό του μήνυμα στο Διαδίκτυο ο ηγέτης της οργάνωσης, Αχμέντ Γκοντάνε, ανέλαβε και επισήμως την ευθύνη για το μακελειό στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, ως αντίποινα για τη συμμετοχή κενυατικών στρατευμάτων στην καταστολή του ισλαμικού αντάρτικου στη Σομαλία. Ισχυρίστηκε δε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χημικά αέρια για να εξουδετερώσουν τους μουτζαχεντίν και ότι «κατεδάφισαν» μέρος του κτιρίου, θάβοντας στα συντρίμμια 137 ομήρους.

 

Μιλώντας στην Guardian, Κενυάτης συνταγματάρχης άσκησε κριτική στις αρχές της χώρας για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση, ενώ κατηγόρησε για σοβαρές παραλείψεις και πλήρη αιφνιδιασμό τις μυστικές υπηρεσίες. Κατήγγειλε ότι η Αλ Σαμπάμπ είχε εδώ και καιρό πρόσβαση στο κτίριο και είχε αποθηκεύσει εκεί μεγάλα αποθέματα εκρηκτικών και όπλων. Η επίθεση αντιμετωπίστηκε αρχικά ως ληστεία και όχι ως τρομοκρατική ενέργεια, ενώ υπήρξε, όπως λέει, κακός συντονισμός και ασυνεννοησία των σωμάτων ασφαλείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξαν νεκροί ακόμα και από φίλια πυρά.

 

Scroll to top