27/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (από σήμερα έως και την Κυριακή)

Από προϊστορικά master chef μέχρι τα ρωμαϊκά μπικίνι

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, με ελεύθερη είσοδο, περιμένουν το κοινό με ευφάνταστες, απρόβλεπτες και διασκεδαστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια.
      Pin It

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, με ελεύθερη είσοδο, περιμένουν το κοινό με ευφάνταστες, απρόβλεπτες και διασκεδαστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Μουσείο για παιδιά στην Πλάκα, μέχρι το Κέντρο Προβολής του Νεολιθικού Οικισμού της Αυγής Καστοριάς, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι όλης της χώρας, δημοφιλείς και μικρότεροι, ανοίγουν με ελεύθερη είσοδο και γιορτάζουν από σήμερα έως και την Κυριακή (27, 28, 29) τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κεντρικό θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου».

 

Ξεναγήσεις, διαλέξεις, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομαδικά παιχνίδια και εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο όπου γιορτάζονται διαδοχικά η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θεσμό στον τομέα του πολιτισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη συντήρηση και την προβολή της πολιτιστικής μνήμης. Η Ελλάδα έχει αφιερώσει την Παρασκευή στο σχολικό κοινό.

 

Ο γλυκός καιρός του φθινοπώρου είναι ιδανικός για επισκέψεις σε ανοιχτούς χώρους. Με τα παιδιά και την παρέα σας αναζητήστε ένα κοντινό μουσείο ή κάποιο χώρο που θέλετε από καιρό να δείτε και οργανώστε την επίσκεψή σας αυτό το Σαββατοκύριακο, συνδυάζοντας ακόμα και μια εκδρομή. Οι άνθρωποι των μουσείων δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους καθώς έχουν οργανώσει πολλά πρωτότυπα προγράμματα. Επιλέγουμε και προτείνουμε ορισμένα από αυτά:

 

* Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει με θεματικές παρουσιάσεις των συλλογών του και ειδικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους-φροντιστές. Σήμερα θα παραμείνει ανοιχτό 8 π.μ. με 10 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο 7 μ.μ. με 10 μ.μ. Το Σαββατοκύριακο, θα παραμείνει ανοιχτό 8 π.μ. με 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο 5 μ.μ. με 8 μ.μ.

 

* Στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς διοργανώνεται (27-29/9) εκπαιδευτική δράση για ομάδες παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (27/9, 10.00 π.μ.). Προβολές στη Στοά Αττάλου των ταινιών «Η Αθηναϊκή Αγορά στο πέρασμα του χρόνου: μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου» και «Triumph over time» (28, 29/9, 9.00-13.00). Παρουσίαση του λυρικού δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» (29/9, 13.00).

 

* Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υπάρχει δωρεάν οδηγός θεματικής περιήγησης με τίτλο «Αναζητώντας τα διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου». Ο οδηγός θα βοηθάει τους επισκέπτες να περιηγηθούν μόνοι τους στο μουσείο, εντοπίζοντας επιλεγμένα εκθέματα που αποκαλύπτουν τις διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου (26-29/9).

 

* Στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης διοργανώνεται την Κυριακή (12.00–13.30) η παράσταση αφήγησης «Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου» με τους Ζωή Νικητάκη (αφήγηση), Αγγελική Γκαλή (τραγούδι, mezzo soprano), Βασίλη Αλαφογιάννη (φλάουτο), Στάθη Ρουπακιώτη (κιθάρα). Κτίριο Πανός 22, Μοναστηράκι, 210-3239813, 210-3223368, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

 

* «Θυμάμαι + ζωγραφίζω ξανά, τα πρόσωπα του χρόνου» έχει τίτλο το εργαστήριο ζωγραφικής και συζήτησης στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, Πλάκα, 28 Σεπτεμβρίου, 11.00-13.30, τηλ. 201-3312621). Επίσης στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνεται το πρόγραμμα «Πριν, τώρα, μετά…» για παιδιά Α΄- ΣΤ΄ Δημοτικού (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής 28, 29 Σεπτεμβρίου, τηλ. 210-3312995).

 

* Πόσο καινούργια είναι η σύγχρονη μόδα; Τολμηρές ήταν οι πρώτες γυναίκες που φόρεσαν μπικίνι στην Ευρώπη ή ήδη οι Ρωμαίες γνώριζαν τη χαρά του γυμνού σώματος κάτω από τον ήλιο; Μια χαρακτηριστική τοιχογραφία από τη Villa Romana del Casale στη Σικελία γίνεται αφορμή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους «Η μόδα και τα σύμβολά της». Με αφορμή τις συλλογές των Μουσείων του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιά τα παιδιά μυούνται στα μυστικά αιώνων για τη χρήση και την ποιότητα των ενδυμάτων. Πόσο «αρχαία» είναι το μπικίνι και το τατουάζ; Ποια φόρεσε για πρώτη φορά λευκό νυφικό; Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα… μικροσκοπικό ένδυμα, εμπνευσμένο από όσα έχουν πληροφορηθεί. Το καλύτερο ρούχο-μινιατούρα θα κερδίσει δώρο-έκπληξη (ΠΙΟΠ, Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα, 28/9, 10.30-13.00, τηλ. 210-3256927).

 

* Μια πρωτότυπη δράση φιλοξενεί σήμερα και αύριο το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Οι μαθητές του Γυμνασίου «Καλλιάνων» προσκαλούν όσους έχουν γεννηθεί έως το 1950 κι έχουν ζήσει στην περιοχή να αφηγηθούν ένα γεγονός που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη λίμνη Στυμφαλία. Θα τους καθοδηγήσουν και θα καταγράψουν την αφήγησή τους άνθρωποι της Ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων (Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Παρασκευή 27/9 και Σάββατο 28/9, 11.00–15.00).

 

* Η Καστοριά είναι ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή. Και τι δεν θα συμβεί στον νεολιθικό οικισμό της Αυγής σήμερα και αύριο. Παιδιά κι ενήλικες, ντόπιοι κι επισκέπτες θα αλέσουν, θα ζυμώσουν και θα πλάσουν νοστιμιές με μεθόδους… νεολιθικές. Το Κέντρο Προβολής και τα Εργαστήρια Ανασκαφών Νεολιθικού Οικισμού Αυγής διοργανώνουν το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας για την παρασκευή της τροφής στη Νεολιθική εποχή».

 

Info: Ολο το πρόγραμμα στο site του υπουργείου Πολιτισμού ww.yppo.gr. Το Σαββατοκύριακο η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

 

Scroll to top