Pin It

Των Ελένης Κωσταρέλου Μάριου Χριστοδούλου

 

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν τα ταμειακά διαθέσιμα του προϋπολογισμού που έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι ανάγκες του κράτους για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν στα 8,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

 

Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερη ασφυκτική για την κυβέρνηση, αφού μέσα στον Νοέμβριο λήγουν έντοκα γραμμάτια αξίας 6,6 δισ. ευρώ κι όπως όλα δείχνουν, οι τίτλοι αυτοί δεν θα αποπληρωθούν με χρήματα από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένει διακαώς η Αθήνα, αλλά με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

 

Το «θρίλερ» με την καταβολή της δόσης συνεχίζεται και, όπως αναφέρει η γερμανική έκδοση των «Financial Times», ενδεχομένως η εκταμίευση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κοινοτικές πηγές, κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου «δεν θα υπάρξει ακόμη έγκριση της επόμενης δανειακής δόσης για την Ελλάδα, και θα χρειαστεί μία ακόμη συνεδρίαση, επειδή τα εθνικά Κοινοβούλια στη Γερμανία και σε άλλες χώρες πρέπει να εγκρίνουν τις όποιες αλλαγές».

 

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση είχε «ψηθεί» από τη δέσμευση των εκπροσώπων της τρόικας ότι «η δόση θα απελευθερωθεί μόνο όταν ψηφισθούν τα μέτρα των 18,9 δισ. ευρώ». Έπειτα από αυτό, η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στο «κόκκινο», αφού το σενάριο που θέλει τη χώρα να μην παίρνει ολόκληρη τη δόση από τον μηχανισμό στήριξης βρίσκεται «επί θύραις».

 

Το πρώτο τεστ, το οποίο θα δείξει για το τι μέλλει γενέσθαι με τη δόση του δανείου, θα είναι το σημερινό στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group.

 

Εκτός από τα σχόλια των εκπροσώπων των κρατών της ευρωζώνης ως προς το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας των μέτρων στην Βουλή, στην «ατζέντα» της συνεδρίασης θα βρεθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 

Απαντες, πάντως, αναμένουν την έκθεση της τρόικας για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις ως προς την εκταμίευση του συνόλου της δόσης.

 

Το τρέχον πενθήμερο είναι κρίσιμο και το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να πιέζεται, καθώς «τρέχουν» οικονομικές υποχρεώσεις 8,1 δισ. ευρώ, που πρέπει να εκπληρωθούν μέσα στον μήνα.

 

Το «μαρτύριο» των πληρωμών ξεκινάει από αύριο, 9 Νοεμβρίου, οπότε και λήγουν έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

 

Στις 15 του μήνα απαιτούνται 650 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, μία ημέρα μετά, στις 16, πρέπει να εξοφληθούν τα τρίμηνα έντοκα αξίας 5 δισ. ευρώ και στις 20 του μηνός απαιτούνται άλλα 800 εκατ. ευρώ.

 

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στις 30 Νοεμβρίου πρέπει να βρεθούν και 120 εκατ. για να πληρωθεί η προμήθεια στην τρόικα από τα δάνεια που έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα!

 

 

 

Scroll to top