ANASTASIADHS

27/09/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον Μπάιντεν – Αναστασιάδης

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσβλέπει στην έναρξη ενός νέου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία .
      Pin It

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του για την Κύπρο ως ένα ισχυρό εταίρο για τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «ο αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια δέσμευση των ΗΠΑ για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και προσβλέπει στην έναρξη ενός νέου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για τη σημερινή επέτειο των γενεθλίων του και τον λαό της Κύπρου, ο οποίος θα γιορτάσει περισσότερα από 50 χρόνια της ανεξαρτησίας του την 1η Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και την ελπίδα ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της αμερικανικής εμπλοκής. Ο ίδιος παρουσίασε στον Τζο Μπάιντεν την πρόταση για την Αμμόχωστο και ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προηγηθεί σωστή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Από αμερικανικής πλευράς παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του αντιπροέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, και άλλοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Από κυπριακής πλευράς , ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακκαλής και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κυπριακές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

efsyn.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Scroll to top