Samaras-Antonis-thema

29/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απάντηση σε κάθε πρόκληση της Χ.Α.

Επαγρύπνηση της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ο Α. Σαμαράς, ενώ ο Σ. Κεδίκογλου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πυροδοτεί πολιτική ανωμαλία.
      Pin It

Επαγρύπνηση της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ο Α. Σαμαράς, ενώ ο Σ. Κεδίκογλου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πυροδοτεί πολιτική ανωμαλία

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Για μάχη με όλα τα μέσα ετοιμάζεται η κυβέρνηση μετά την έκδοση του πορίσματος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή, βλέποντας ότι οι τελευταίες κινήσεις του αρχηγού της οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκου, οδηγούν σε μετωπική αναμέτρηση. Αν και οι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τους απασχολεί το ενδεχόμενο της ομαδικής παραίτησης των χρυσαυγιτών βουλευτών, στις συσκέψεις που έχουν γίνει, στο μέγαρο Μαξίμου, ο προβληματισμός είναι μεγάλος.

 

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έγινε δέκτης διαφορετικών εισηγήσεων και ως προς την αξιολόγηση αυτής της απειλής από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και ως προς την επικοινωνιακή αντιμετώπιση της απειλής. Το πρώτο ζήτημα που ετέθη και δεν έχει απάντηση είναι η ισχύς του αρχηγού της οργάνωσης, αν δηλαδή είναι καθολική πάνω στους βουλευτές και τους αναπληρωματικούς. Στην περίπτωση που υπάρξουν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις από τη γραμμή Μιχαλολιάκου, τότε τα χέρια της κυβέρνησης θα είναι λυμένα για να τελειώνει και πολιτικά με τη Χρυσή Αυγή. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων.

 

Οι 15 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εξελέγησαν οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ο 18ος Χρ. Παππάς είναι Επικρατείας) περιλαμβάνουν και τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας και στην περίπτωση προκήρυξης συμπληρωματικών εκλογών, τα μηνύματα που θα εξαχθούν δεν αποκλείεται να είναι αρνητικά για την κυβέρνηση.

 

Το σενάριο να κατέλθει ένας υποψήφιος απέναντι σε όποιον υποψήφιο εκτεθεί από τη Χρυσή Αυγή απαιτεί συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων και τούτο είναι εξαιρετικά απίθανο, αν όχι αδύνατον. Στην κυβέρνηση το αντιλαμβάνονται μετά και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ενδεχόμενο συμπληρωματικών εκλογών θα είναι διπλό δημοψήφισμα, κατά της φασιστικής απειλής και κατά του Μνημονίου. Σε ανακοίνωσή του ο Σ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πυροδοτεί πολιτική ανωμαλία.

 

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης μέχρις ότου κινηθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. κατατείνουν στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των προκλήσεων της Χρυσής Αυγής τις επόμενες μέρες. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της», ενώ για το ενδεχόμενο της ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί, «αν χρειαστεί, θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διατάξεις και από το εκλογικό σύστημα για την αντικατάσταση των βουλευτών».

 

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, έχοντας αφήσει σαφείς εντολές στο επιτελείο του για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης της Χρυσής Αυγής. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αποφασίστηκε να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να προληφθεί τυχόν κινητοποίηση ή πρόκληση στο κοινωνικό πεδίο. Στη Βουλή, επίσης η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μη μένει αναπάντητη η παραμικρή πρόκληση.

 

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κλείσει σήμερα και το πλαίσιο του κύκλου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ την Τρίτη, στην Ουάσινγκτον, θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Scroll to top