schauble-thema

29/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλειδί η… καρέκλα του Σόιμπλε!

Το SPD απαιτεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών για να συνεργαστεί στην κυβέρνηση με τη Μέρκελ.
      Pin It

Το SPD απαιτεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών για να συνεργαστεί στην κυβέρνηση με τη Μέρκελ

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

επικεφαλης SPD σιγκμαρ ΓκαμπριελΠονοκέφαλο προκαλεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα η προοπτική συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και χθες, σε μίνι συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να παρθεί μια σαφής απόφαση. Θέλει το κόμμα και η βάση του συνεργασία ή όχι με το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ; Πάντως, την ίδια ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αρχίσει να θέτουν τους όρους μιας τέτοιας συνεργασίας και ο πιο βασικός είναι ένας: να φύγει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών και αυτό να παραδοθεί σε Σοσιαλδημοκράτη υπουργό.

 

Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο επικεφαλής επί οικονομικών θεμάτων του κόμματος, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος επισήμανε στην εφημερίδα «Handelsblat» ότι «εάν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, τότε πρέπει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να πάρει το υπουργείο Οικονομικών. Για αυτό τον λόγο το SPD πρέπει να κατορθώσει να περάσει τους βασικούς στόχους που είχε θέσει προεκλογικώς».

 

Σύμφωνα με τον Σνάιντερ, το υπουργείο Οικονομικών παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κατευθύνει και τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Οπως ωστόσο προσθέτει, «η Γερμανία μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχτεί αντάξια της ηγετικής υπευθυνότητας που πρέπει να έχει, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις επιδεικνύει καταστροφική συμπεριφορά. Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό πρέπει να πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το υπουργείο Οικονομικών».

 

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και ο Σοσιαλδημοκράτης Γιοχάνες Καρς, επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, που είπε πως «εάν οι Χριστιανοδημοκράτες ορίσουν την καγκελάριο, τότε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό μαζί μας, εμείς θα πρέπει να ορίσουμε τον υπουργό Οικονομικών. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για μια τέτοια συνεργασία. Στον μεγάλο συνασπισμό και τα δύο κόμματα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος, ανεξάρτητα από το αν στις εκλογές η διαφορά ήταν στις 16 μονάδες».

 

Οχι στη λιτότητα

 

Πάντως, τις ημέρες αυτές διάφορα σενάρια γράφονται στον γερμανικό Τύπο. Ενα από αυτά στην εφημερίδα «Welt» αναφέρει πως στο υπουργείο Οικονομικών οι δύο εταίροι θα αναγκαστούν σε μεγάλους συμβιβασμούς. Για παράδειγμα, η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να δεχτεί το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση της λιτότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα και από την άλλη πλευρά οι Σοσιαλδημοκράτες να αποδεχτούν ότι ποτέ δεν πρόκειται να εκδοθούν ευρω-ομόλογα».

 

Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κανείς από τώρα δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασιστεί στο μέλλον.

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα επιδιώξει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κομματικής βάσης μαζί του, πιθανότατα με μια ψηφοφορία μεταξύ των 500.000 μελών του, που θα μπορούσε να διεξαχθεί πριν από το μεγάλο συνέδριο του κόμματος στις αρχές Νοέμβρη.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε χθες το κρατικό δίκτυο ARD, το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Το 18% υπέρ της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων και το 16% υπέρ του συνασπισμού των κομμάτων της Αριστεράς (Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και Αριστεράς). Από τους ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών, το 62% λέει «ναι» στη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών το 56% λέει «ναι» σε μια κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ.

 

Scroll to top