29/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην εποχή του Μαραντόνα

      Pin It

Το εντυπωσιακό είναι ότι η φετινή προσμονή, ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία των Ναπολιτάνων να πάνε στο γήπεδο για να δουν την ομάδα τους μοιάζει με την ατμόσφαιρα της εποχής του «Μαραντόνα και των άλλων 10», είτε αυτοί ήταν γνωστά ονόματα, όπως ο Καρέκα, ο Καρνεβάλε, ο Αλεμάο ή ο Τζορντάνο, είτε επώνυμα που δεν έχουν καταγραφεί καν στον «σκληρό δίσκο» των οπαδών, όπως ο Γκαρέλα ή ο Φεράριο… Ισως γιατί τα αποτελέσματα παραπέμπουν σ’ εκείνα τα ένδοξα χρόνια και οι υποστηρικτές των Παρτενοπέι έχουν πάλι ομάδα που τους κάνει υπερήφανους.

 

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Ράφα Μπενίτεθ ανέλαβε σε χρόνο-ρεκόρ τη Νάπολι δίνοντας τα χέρια με τον πρόεδρο του συλλόγου Αουρέλιο ντε Λαουρέντις.

 

Είχε πολύ ξεκάθαρα σχέδια για το ποιους θα έφερνε στην ομάδα του και πώς θα έπαιζε. Αντί να δει το ποτήρι μισοάδειο με την απώλεια του Εντινσον Καβάνι που πήγε στην Παρί Σεν-Ζερμέν, ο Ράφα Μπενίτεθ το είδε μισογεμάτο: 64 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία. Και τα επένδυσε σοφά: Γονσάλο Ιγουαΐν, Χοσέ Μαρία Καγεχόν και Ραούλ Αλμπιόλ άφησαν τη Ρεάλ Μαδρίτης για τον ιταλικό Νότο, προορισμό επίσης του ταλαντούχου Βέλγου εξτρέμ Ντρίες Μέρτενς, ενώ δανεικός κατέφτασε από τη Λίβερπουλ ο έμπειρος τερματοφύλακας Πέπε Ρέινα.

 

Ο Ισπανός προπονητής απέβαλε τελείως από το μυαλό του την προηγούμενη, όχι και τόσο επιτυχημένη εμπειρία του στη Σέριε Α (βλέπε Ιντερ) και στρώθηκε στη δουλειά. Αφησε πίσω το σύστημα των τριών αμυντικών του προκατόχου του, του Βάλτερ Ματσάρι, και άρχισε να χτίζει τη νέα Νάπολι πάνω στο 4-2-3-1. Η βερσιόν του Ματσάρι στηριζόταν στην αμυντική προσήλωση και τις αντεπιθέσεις. Η τωρινή ομάδα μονοπωλεί την κατοχή της μπάλας και μπαίνει επιθετικά από το πρώτο λεπτό των αγώνων. Δεν χρειάστηκε μόνο να προσαρμοστούν οι νεοαφιχθέντες παίκτες στα σχέδια του Μπενίτεθ, αλλά να δοκιμάσουν νέους ρόλους και οι ήδη υπάρχοντες στο ρόστερ. Οπως, για παράδειγμα, ο Μάρεκ Χάμσικ που –αν και ήταν ήδη ηγετική φυσιογνωμία- πήρε… προαγωγή στον αγωνιστικό χώρο μετά την αποχώρηση του Καβάνι. Τα τέσσερα γκολ του σε πέντε αγώνες δικαιώνουν τον Μπενίτεθ που επέμενε από την αρχή του καλοκαιριού να παραμένει προωθημένος ο Σλοβάκος, ώστε να βοηθάει περισσότερο στο επιθετικό παιχνίδι, παρά να γυρίζει και να κυνηγάει την μπάλα.

 

Ξεχωριστή είναι και η παρουσία του Γονσάλο Ιγουαΐν. Υστερα από το δύσκολο κοινό του «Μπερναμπέου» που χειροκρότησε τα γκολ του, αλλά δεν τον αγκάλιασε, ο Αργεντινός επιθετικός έχει ήδη κερδίσει τους οπαδούς των Παρτενοπέι. Η ευκολία να βρίσκει επαφή με τα δίχτυα, αλλά και η εθνικότητά του τον έβαλαν αμέσως στην καρδιά τους. Και ο Μαραντόνα συμμετέχει στον γενικότερο ενθουσιασμό, ενθαρρύνοντας τον πρώην παίκτη του στην Εθνική Αργεντινής – για παράδειγμα, με το μήνυμα που του έστειλε στο κινητό του πριν από την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Μίλαν: «Πήγαινε να σκοράρεις στο «Σαν Σίρο»!». Ο Ιγουαΐν δεν χάλασε το χατίρι του μεγάλου σταρ…

 

Οταν ρωτούν τους παίκτες της Νάπολι για το μυστικό του καλού τους ξεκινήματος στη σεζόν (με 4 νίκες και 1 ισοπαλία σε πέντε ματς πρωταθλήματος και νίκη επί της Ντόρτμουντ στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ), εκείνοι δείχνουν τον Ράφα Μπενίτεθ. Ξεχωρίζουν την επιμονή του στη λεπτομέρεια: Ο Πέπε Ρέινα αποκάλυψε πως απέκρουσε την περασμένη εβδομάδα το πέναλτι του Μπαλοτέλι, αφού είχε παρακολουθήσει παρέα με τον Μπενίτεθ και τους βοηθούς του σχεδόν όλα τα εκτελεσμένα πέναλτι του 23χρονου Ιταλού διεθνούς επιθετικού! Αναγνωρίζουν στον προπονητή τους επίσης τη διορατικότητά του και την κατανόηση που δείχνει στις ανάγκες τους.

 

Μετά τη νίκη επί της Ντόρτμουντ, ο Μπενίτεθ προπόνησε χαλαρά τους παίκτες του την Πέμπτη και τους έδωσε ρεπό την Παρασκευή. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νάπολι έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Η Παρασκευή θα ήταν ουσιαστικά η μοναδική ημέρα γεμάτης προπόνησης πριν από το σαββατιάτικο ταξίδι στο Μιλάνο για το ματς με τη Μίλαν την Κυριακή… Ο Ισπανός όμως πίστευε ότι η ξεκούραση θα ήταν πιο ευεργετική για τους παίκτες του σε σχέση με οποιαδήποτε προπόνηση και τακτική ανάλυση. Η απόδοση της ομάδας του στο «Σαν Σίρο» και η νίκη της τον δικαίωσαν πανηγυρικά. Γεμάτοι ενεργητικότητα και ζωντάνια, οι παίκτες του άνοιξαν το σκορ μόλις στο 6ο λεπτό. Το κακό για τους γηπεδούχους έγινε από νωρίς και μολονότι προσπάθησαν, έπεσαν πάνω στον Ρέινα που έκανε εξαιρετικό παιχνίδι.

 

Εκτός από τους παίκτες όμως, και το κοινό του «Σαν Πάολο» κοιτάζει προς την κατεύθυνση του Μπενίτεθ με ενθουσιασμό, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που τους μοιάζει. Μια αδελφή ψυχή.

 

Ενας ποδοσφαιράνθρωπος που μετά το επίτευγμα του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ το 2005 στον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης, αναζητάει τη χαμένη δόξα. Οπως και οι 60.000 τρελαμένοι Ναπολιτάνοι, που άκουσαν τον ύμνο του Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη Τετάρτη και όλοι μαζί με μια φωνή τραγούδησαν –ή μάλλον ούρλιαξαν– τις δύο τελευταίες λέξεις του: «The champions»!

 

Scroll to top