29/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμός στα διεθνή media

Πρωτοφανές γεγονός χαρακτηρίζεται η σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ μεγάλες εφημερίδες κάνουν λόγο για «όψιμη αφύπνιση» των ελληνικών Αρχών.
      Pin It

Πρωτοφανές γεγονός χαρακτηρίζεται η σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ μεγάλες εφημερίδες κάνουν λόγο για «όψιμη αφύπνιση» των ελληνικών Αρχών

 

Επιμέλεια: Γιώργος Τσιάρας

 

Παγκόσμιο πρωτοσέλιδο έγινε η «καρατόμηση» των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής, καθώς όλα τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης αναμεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο -και με εμφανές ενδιαφέρον- τις εξελίξεις για τη σύλληψη.

 

«Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό και τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για πολλά άλλα μέλη και βουλευτές του κόμματος» μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Για πρώτη φορά από το 1974 συλλαμβάνονται βουλευτές. Αν και το κόμμα αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εντούτοις έχει μειωθεί η απήχησή του στην ελληνική κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση προωθεί τη διάλυσή του. Κόμμα με νεοναζιστικές καταβολές, η Χρυσή Αυγή εισήλθε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση, την αύξηση της εγκληματικότητας και το αντιμεταναστευτικό κλίμα» αναφέρει στη δική του ανταπόκριση από την Αθήνα το πρακτορείο Associated Press.

 

BBC και New York Times

 

«Συνελήφθη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης του BBC, και συμπληρώνει: «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου διάλυση πολιτικού κόμματος». «Για πρωτοφανή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας» κάνουν λόγο και οι «New York Times», που τονίζουν επίσης πως για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση συλλαμβάνονται βουλευτές ενός κόμματος στην Ελλάδα. «Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος μιας ραγδαία επεκτεινόμενης εκστρατείας από την κυβέρνηση να πατάξει το αυξανόμενο κύμα του εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που τροφοδοτείται από μια καταστροφική οικονομική κρίση. Επιπλέον, η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα διέταξε έρευνα σχετικά με το αν υποστηρικτές ή μέλη της Χρυσής Αυγής -μια από τις πιο βίαιες οργανώσεις της άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη- έχουν διεισδύσει στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

 

Σε σχόλιό της με τίτλο «Οψιμη αφύπνιση», η έγκυρη εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» εμβαθύνει στις διασυνδέσεις του νεοναζιστικού κόμματος με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, κάνοντας λόγο για «προχωρημένη διάβρωση των σωμάτων ασφαλείας», που «έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό». Χαρακτηρίζει μάλιστα «ιδιαίτερα ανησυχητικό» το γεγονός ότι υπήρχαν εδώ και καιρό «προειδοποιητικά καμπανάκια» για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, που «δεν ελήφθησαν υπόψη από κανέναν».

 

«Μόνο μετά τη δολοφονία του Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά βιάστηκε να καθαρίσει τις τάξεις της Αστυνομίας, η ζημιά όμως έγινε και το πολιτικό τίμημα είναι υψηλό, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και το αξίωμα του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που οι πιεσμένοι νεοναζιστές παραιτηθούν και καταστούν αναγκαίες νέες ή επαναληπτικές εκλογές» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο σχολιαστής της. «Η ριζοσπαστική Αριστερά θριαμβολογεί ήδη από καιρό, ζητά προσφυγή στις κάλπες χωρίς να ξέρει τι θα πρέπει να κάνει. Ολα αυτά δεν βοηθούν την Ελλάδα που χρειάζεται ηρεμία. Οι νεοναζιστές ανήκουν σε αυτούς που ωφελήθηκαν από την κρίση, πολλοί Ελληνες τους ψήφισαν από αντίδραση, τώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα αφυπνίστηκαν και τους γυρίζουν τα νώτα. Αυτό είναι και το μόνο καλό στη νέα ελληνική τραγωδία» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

 

Η «Die Welt»

 

«Επιχείρηση αποκεφαλισμού» κατά των Ελλήνων νεοναζί, έχει τίτλο το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», συμπληρώνοντας στους υπότιτλους πως: «Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συνελήφθη, το κόμμα χαρακτηρίστηκε “εγκληματική οργάνωση”. Κατηγορείται για τέσσερις δολοφονίες. Μπορεί να ακολουθήσουν εκλογές». «Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την ηγεσία της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σημειώνοντας: «Η ελληνική Δικαιοσύνη κάνει σοβαρά τη δουλειά της στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς βίας». «Η Ελλάδα υποσχέθηκε σκληρή αντίδραση εναντίον του ακροδεξιού εγκλήματος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσα, και τώρα μετά τις υποσχέσεις βλέπουμε και τις πρώτες συνέπειες».

 

Και η εφημερίδα «Handelsblatt» δημοσιεύει «καυτή» ανταπόκριση από την Αθήνα. «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος προφανώς θα χαιρόταν για το Σαββατοκύριακο με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες» γράφει χαρακτηριστικά. «Αλλά το Σάββατο ξεκίνησε άσχημα γι' αυτόν και τους ακολούθους του, που τον αποκαλούν Φίρερ. (…) Οι συλλήψεις αποτελούν σημείο καμπής για την 28χρονη ιστορία τη Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά από την πτώση των συνταγματαρχών συλλαμβάνονται πολιτικοί και βουλευτές. Για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα επίκειται απαγόρευση κόμματος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε 500.000 ψήφους και εκπροσωπείται στη Βουλή με 18 βουλευτές, όλο αυτό σημαίνει με πολιτικούς όρους βαθιά τομή στη νεότερη ιστορία της χώρας» παρατηρεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

 

Το γερμανικό Ν-ΤV

 

Πρώτη είδηση και στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-TV έγινε η σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής. «Μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα, το κύμα αλλαξε φορά. Η πολιτική κατηύθυνε την έρευνα και τα στοιχεία βρέθηκαν γρήγορα» σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει: «Η σύλληψη του Μιχαλολιάκου πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις απειλές του για παραίτηση όλων των βουλευτών και των αναπληρωτών τους».

 

Και στα ιταλικά ΜΜΕ γίνεται «χαμός» από χθες το πρωί: «Στην Ελλάδα η άκρα Δεξιά τίθεται εκτός παιχνιδιού», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA συμπληρώνει ότι «η Χρυσή Αυγή κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση και φέρεται να συνδέεται με τη δολοφονία Φύσσα». Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα «La Reppublica» στην ιστοσελίδα της μεταδίδει βίντεο με τραγούδι που ερμηνεύουν φίλοι του Παύλου Φύσσα, ως ύστατο χαίρε στον νεκρό αντιφασίστα ράπερ.

 

«Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε σαφής ανάμειξη του νεοναζιστικού αυτού κόμματος με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ειδικότερα, τα στοιχεία στα χέρια της Δικαιοσύνης φέρεται να αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή κινείται βάσει μιας ξεκάθαρης ιεραρχίας που έχει τα χαρακτηριστικά πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης», προσθέτει σε σχόλιό του το ειδησεογραφικό κανάλι Rai News 24.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Εμπιστοσύνη» από Κομισιόν – «Χαρούμενος» ο Σβόμποντα

 

Την εμπιστοσύνη της προς την ελληνική Δικαιοσύνη εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα (που συνέβησαν μετά τη δραματική δολοφονία ενός 34χρονου στην Αθήνα). Η τήρηση των νόμων και η δημοκρατία είναι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρέπει να προστατεύονται στα κράτη-μέλη. Είναι χρέος των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών να εξασφαλίσουν την εφαρμογή και τον σεβασμό αυτών των αρχών και υπό αυτή την έννοια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να αναλάβει όλες τις απαραίτητες δράσεις, σεβόμενη τη νόμιμη διαδικασία», αναφέρει η ανακοίνωση των Βρυξελλών. Για «άμεση αντίδραση των Αρχών» κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. «Είμαι χαρούμενος για την άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών κατά της Χρυσής Αυγής και ελπίζω ότι έχει ξεκάθαρα νόμιμη βάση», έγραψε στο twitter ο κ. Σβόμποντα.

 

Scroll to top