ΙΤΑΛΙΑ Ο Μπερλουσκόνι, πρώτα ζήτησε από τους βουλευτές του να παραιτηθούν μόλις ψηφιστεί η αποπομπή του από τη Γερουσία και τώρα ζητά να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και οι υπουργοί του
ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
Η Ιταλία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέας κυβερνητικής κρίσης, αλλά αυτή τη φορά ο «πρώην καβαλιέρε» μοιάζει αποδυναμωμένος. Προκειμένου να μην εκπέσει από γερουσιαστής, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μεταχειρίζεται κάθε μέσο: πρώτα ζήτησε από τους βουλευτές του να παραιτηθούν μόλις η ειδική επιτροπή ψηφίσει την αποπομπή του και αμέσως μετά, το Σάββατο, απαίτησε να εγκαταλείψουν άμεσα την κυβέρνηση οι πέντε κεντροδεξιοί υπουργοί.
Στόχος του «Μίστερ TV» είναι να υποχρεώσει από τη μία σε παραίτηση των πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και από την άλλη, να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Αυτή τη φορά, όμως, ο Σίλβιο λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Διότι η απόλυτη πειθαρχία που είχαν τηρήσει μέχρι τώρα όλα τα στελέχη του –τουλάχιστον δημοσίως– άρχισε να γίνεται… ανάμνηση.
Ο ίδιος ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο (ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα), δήλωσε χθες με νόημα ότι «αν επικρατήσει η εξτρεμιστική αντίληψη, θα παραμείνει ένας μπερλουσκονικός πολιτικός, αλλά με διαφορετικά γνωρίσματα».
Ενα έμμεσο μήνυμα που δείχνει ότι, αν μέσα στο κόμμα υπερισχύσουν «τα γεράκια», θα αναγκαστεί να μετακομίσει προς άλλη κατεύθυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κεντροδεξιός υπουργός Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων, Γκαετάνο Κουαλιαρέλο, και η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ευρείας συμμαχίας, οι οποίοι μετά από έντονο προβληματισμό δήλωσαν τελικώς ότι θα παραιτηθούν από τα υπουργεία τους, αλλά «δεν εννοούν σε καμία περίπτωση να στηρίξουν εξτρεμιστικές θέσεις και αντιλήψεις».
Θέλουν και δεν θέλουν
Τρεις στους πέντε συντηρητικούς υπουργούς της κυβέρνησης Λέτα, δηλαδή, δείχνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν τον «πρώην αδιαμφισβήτητο ηγέτη» σε περίεργες, ακραίες περιπέτειες. Ο σημερινός κυβερνητικός σχηματισμός θα καταφέρει να επιβιώσει; Ξεκάθαρη απάντηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Σίγουρα, όμως, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην ενδώσει στις πιέσεις του Σίλβιο.
Χθες βράδυ συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό για να συζητήσουν όλες τις πιθανές εξελίξεις και τον καταλληλότερο χειρισμό της κρίσης. Οι θέσεις τους, άλλωστε, ταυτίζονται πλήρως: θεωρούν ότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από σταθερότητα και φοβούνται ότι αν πέσει η κυβέρνηση, θα ξεπεραστεί οπωσδήποτε το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, με αποτέλεσμα νέα υπαγωγή σε διαδικασία επιτήρησης των Βρυξελλών.
Θα πρέπει να δούμε, κυρίως, μέχρι ποιου σημείου οι συνεργάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα του επιτρέψουν να τραβήξει το σχοινί. Και αν, βεβαίως, σε περίπτωση επισημοποίησης της κρίσης θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια εναλλακτική πλειοψηφία, με τη βοήθεια κάποιων «δυσαρεστημένων κεντροδεξιών».
Οσο για τις προθέσεις και τη στάση του ζάπλουτου πρώην πρωθυπουργού, αρκεί το σχόλιο του καθολικού περιοδικού «Φαμίλια Κριστιάνα»: «Ο κύριος Μπερλουσκόνι έχασε τους τελευταίους μήνες κάθε ίχνος αξιοπρέπειας».