Pin It

Η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών υποστηρίζει ότι είναι νόμιμες οι καταθέσεις της ίδιας και του συζύγου της στην HSBC

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Μετά τον σάλο, η παραίτηση. Επικαλούμενη την απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η Ελένη Παπακωνσταντίνου, πρώτη εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το όνομα της οποίας «εξαφανίστηκε» από την «αλλοιωμένη» λίστα Λαγκάρντ μαζί με εκείνα του συζύγου της Συμεών Σικιαρίδη και του Ανδρέα Ρωσσώνη, συζύγου της αδελφής της Μαρίνας, υπέβαλε χθες την παραίτησή της με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκη Αθανασόπουλο.

 

Στο κείμενο της παραίτησής της, η Ελένη Παπακωνσταντίνου δικαιολογεί την απόφασή της να παραιτηθεί από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων «προκειμένου να μη δημιουργηθούν προσκόμματα στη λειτουργία του Ταμείου», ενώ αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση της λίστας.

 

Αλλωστε, όπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.» μετά από συνομιλία που είχαμε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι συγγενείς του θα προβούν σε δήλωση, με την οποία θα αποδεικνύουν ότι «και νόμιμα έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και διαθέτουν το οικονομικό εκτόπισμα να τα δικαιολογήσουν».

 

Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, η κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει «αστήρικτη» τη δημόσια μνεία του ονόματός της και προσθέτει ότι η επαγγελματική της πορεία είναι γνωστή.

 

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη κατάθεση στην τράπεζα HSBC τονίζει ότι τόσο η προσωπική της περιουσία όσο και του συζύγου της είναι καθ' όλα νόμιμες.

 

Για την παραμονή ή μη της νομικής συμβούλου στο Ταμείο, όπως εξηγούσαν μέσω της «Εφ.Συν.» οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να συνεδριάσει το Διοικητικό του Συμβούλιο, ώστε να κρίνει αν κάνει αποδεκτή την παραίτησή της, κάτι που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

 

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου, θυγατέρα του αείμνηστου υπουργού Εξωτερικών της Ν.Δ. επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, είχε διοριστεί στο ΤΑΙΠΕΔ στις 20 Σεπτεμβρίου του 2012 με εισήγηση του προέδρου του, Τάκη Αθανασόπουλου, κατόπιν αποχώρησης του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστου Γκόρτσου.

 

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί και τραπεζικοί αναλυτές, το βιογραφικό της θεωρείται εξαιρετικό, καθώς έχει λαμπρή σταδιοδρομία και «παίζει στα δάχτυλα» το εταιρικό δίκαιο και τις συγχωνεύσεις πολυεθνικών, γι' αυτό άλλωστε και επελέγη στη θέση του εμπειρογνώμονα στο ΤΑΙΠΕΔ.

 

Παραίτηση Στουρνάρα – Αθανασόπουλου ζητούν οι ΑΝ.ΕΛΛ. Σχολιάζοντας την παραίτηση της κ. Παπακωνσταντίνου, ο υπεύθυνος Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «που δεν τόλμησε να την απομακρύνει», του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλου και του Διοικητικού Συμβουλίου «που την τοποθέτησαν εκεί», στοιχειοθετώντας την άποψη αυτή με το επιχείρημα ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης «δεν εξαλείφονται» μόνο με την παραίτηση της πρώτης εξαδέλφης του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας.

 

«Πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στον χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι «η εν λόγω υπόθεση επιβεβαιώνει το πιο ουσιαστικό: ότι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη σαπίλα και να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και στη ληστεία που υφίσταται, η οποία γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη και πιο άγρια».

 

[email protected]

 

Scroll to top