30/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην εντατική… η αμερικανική κυβέρνηση

ΗΠΑ Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν στο Κογκρέσο μεταξύ των δύο κομμάτων για το αν θα εγκριθεί η χρηματοδότηση των ομόσπονδων κρατιδίων ή αν οι υπάλληλοί τους θα πάρουν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.
      Pin It

→ΗΠΑ Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν στο Κογκρέσο μεταξύ των δύο κομμάτων για το αν θα εγκριθεί η χρηματοδότηση των ομόσπονδων κρατιδίων ή αν οι υπάλληλοί τους θα πάρουν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών

 

Της Ελλης Πάνου

 

Showtime πάλι στο Κογκρέσο, που έχει διορία μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα τραβήξει την πρίζα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και βάζοντας -στην ουσία- λουκέτο στην κρατική μηχανή.

 

Σαν στο ίδιο έργο θεατές, οι Αμερικανοί παρακολουθούν -για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια- Βουλή και Γερουσία να επιδίδονται σε τραγικά παζάρια στο παραπέντε, προκειμένου να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών. Περιχαρακωμένοι στις κομματικές γραμμές, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μετρούν τις δυνάμεις τους, εκβιάζουν αλλήλους και πιέζουν τον Λευκό Οίκο ανάλογα με τις ισορροπίες δυνάμεων στα δύο σώματα: οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή και οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία.

 

Το ζητούμενο αυτής της αντιπαράθεσης είναι η έγκριση της χρηματοδότησης της λειτουργίας του κράτους από την 1η Οκτωβρίου, που είναι η πρώτη ημέρα του οικονομικού έτους 2014.

 

Και το διακύβευμα:

 

- Το κλείσιμο των εθνικών πάρκων, δηλαδή απώλεια 750.000 επισκεπτών το 24ωρο και ζημιές 30 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως

 

- Αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για περίπου 1.000.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών, για το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας, για τους 90.000 υπαλλήλους της Εφορίας, τους 18.000 από τους 114.000 υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης

 

- Το ερευνητικό νοσοκομείο «Βησθεδά» στη Μέριλαντ, που ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, δεν θα δέχεται άλλους ασθενείς

 

- Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) στην ουσία θα κλείσει

 

- Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια μπορούν να μείνουν ανοιχτά για άλλες 10 εργάσιμες ημέρες και θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά την 15η Οκτωβρίου.

 

Την Παρασκευή, η Βουλή (δηλαδή οι Ρεπουμπλικανοί) πέταξε το γάντι στους αντιπάλους τους και στον Λευκό Οίκο κι απέρριψε το σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της κυβέρνησης, αντιπροτείνοντας τα κονδύλια να εξοικονομηθούν από την καθυστέρηση για ένα χρόνο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην περίθαλψη, γνωστών και ως Obamacare. Το Σάββατο, η Γερουσία (δηλαδή οι Δημοκρατικοί) διαμήνυσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το εγκρίνει στη συνεδρίαση που θα γίνει απόψε, ετοιμάζοντας να κατάθεση δικού του σχεδίου.

 

«Μην κλείνετε την κυβέρνηση. Μη βάζετε λουκέτο στην οικονομία», προειδοποίησε και ο Λευκός Οίκος, ζητώντας από τους Ρεπουμπλικανούς να «μην κρύβονται πίσω από την ιδεολογία τους» και προκειμένου να σαμποτάρουν τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία στις οποίες αντιτίθενται, να επιφέρουν πλήγμα σε εκατομμύρια οικογένειες. Με τη διορία για συμφωνία να λήγει απόψε, στο προσκήνιο έρχεται και το δεύτερο μεγάλο θέμα: η αύξηση του επιπέδου δανεισμού της χώρας που πρέπει επίσης να εγκρίνει το Κογκρέσο. Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι λεφτά υπάρχουν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικανούς, παρ΄ ότι η ηγεσία του κόμματος έχει επιμείνει πολλές φορές την τελευταία εβδομάδα, ότι ούτε σε αυτή την περίπτωση θα πει το «ναι», εάν ο Λευκός Οίκος δεν δώσει ανταλλάγματα.

 

«Πηδάμε κουτσαίνοντας από κρίση σε κρίση και αφήνουμε πίσω μας ένα μονοπάτι καταστροφής», δήλωσε οργισμένος ο πρόεδρος της Γερουσίας, στέλεχος των Δημοκρατικών Χάρι Ριντ, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί αλλαγές στο νομοσχέδιο για την υγεία, που ψηφίστηκε το 2010 και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο.

 

Οι Ρεπουμπλικανοί- και κυρίως η δεξιά πτέρυγά τους, το λεγόμενο Κίνημα του Τσαγιού- είχαν πολεμήσει λυσσαλέα το πακέτα για τη μεταρρύθμιση στην περίθαλψη του Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια μαζική, μη απαραίτητη παρέμβαση του κράτους στην υγεία, που θα οδηγήσει στα ύψη τα ασφάλιστρα και θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία.

 

Scroll to top