Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Οι τρεις δικαιούχοι των λογαριασμών των οποίων χάθηκαν τα ίχνη από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ, πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα κληθούν για εξηγήσεις -ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων- ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

 

Ο κύκλος των υπόπτων μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της περιβόητης λίστας διευρύνεται μετά την αντιπαραβολή του παλαιού και νέου αποδεικτικού υλικού από την οποία αλιεύθηκαν τα τρία άγνωστα αρχεία που διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και παρέπεμπαν στο συγγενικό περιβάλλον του πρώην υπουργού.

 

Η αποτίμηση του νέου αποδεικτικού υλικού οδηγεί μοιραία στην κλήτευση -με την ιδιότητα των υπόπτων- του συμβούλου επιχειρήσεων Συμεών Σικιαρίδη, της συζύγου του και κόρης του αποβιώσαντος πολιτικού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Ελένης, καθώς και την κλήτευση του συζύγου της αδερφής της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πολιτικού μηχανικού Ανδρέα Ρωσσώνη.

 

Τα τρία πρόσωπα θα καταθέσουν ως ύποπτοι για την αλλοίωση της λίστας, καθώς με την εκ νέου αποστολή της από τις γαλλικές αρχές εντοπίστηκε το ζεύγος Σικιαρίδη – Παπακωνσταντίνου να έχει ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα HSBC το 2005 και όπως προκύπτει από την αναλυτική κίνησή του, έως τον Φεβρουάριο του 2007 είχαν περάσει συνολικά 1.222.335 εκατομμύρια δολάρια.

 

Για τον λογαριασμό του συζύγου της άλλης εξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών, πολιτικού μηχανικού Ανδρέα Ρωσσώνη, που εμφανίζεται στη λίστα, δεν βρέθηκαν εγγραφές και κινήσεις ποσών γιατί είναι πλέον κλειστός. Και οι τρεις υπόκεινται και σε φορολογικό έλεγχο από το ΣΔΟΕ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά τους οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνάς τους για όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, να καλέσουν για εξηγήσεις και πρώην συνεργάτες του υπουργικού γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Σίγουρη θεωρείται πλέον η εκ νέου κλήτευση για συμπληρωματικές εξηγήσεις και των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη που εμπλέκονται στην υπόθεση.

 

Ωστόσο, η άφιξη της νέας λίστας Λαγκάρντ επί ελληνικού εδάφους επιφέρει νέα γόνιμη σοδειά όχι μόνο για τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και για το ΣΔΟΕ, που παράλληλα αξιοποιεί τα αρχεία της διαβόητης λίστας και σε επίπεδο φορολογικών παραβάσεων για όλους τους δικαιούχους που εμφανίζονται να έχουν λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα HSBC.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη εικόνα που έχει η αρμόδια ελεγκτική αρχή επί των φορολογικών θεμάτων, από τις φορολογικές δηλώσεις τους στην ημεδαπή, αρκετοί μεγαλοκαταθέτες της HSBC δεν δικαιολογούν τα ποσά που έχουν καταθέσει στην ελβετική τράπεζα.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πρόσωπα αυτά ουδέποτε ελέγχθηκαν φορολογικά στη χώρα μας, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΔΟΕ τα συμπεράσματα για τους καταθέτες που δεν δικαιολογούν τα δηλωμένα εισοδήματά τους στους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν θα διαβιβαστούν στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για τα περαιτέρω.

 

Scroll to top